Hlavní obsah

Aféra Berka: na úřadu vlády nalezen překvapivý dokument

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aféra soudce Jiřího Berky obviněného s dalšími čtyřmi spolupachateli ze zločinného spolčení při vyhlašování konkursů postavila policii před další hlavolam. Je jím dokument, který byl nalezen při policejní prohlídce trezoru Františka Kozla, náměstka místopředsedy vlády Petra Mareše (US-DEU).

Foto: Kateřina Martykánová
Článek

Prohlídka byla nařízena kvůli podezření, že Kozel ovlivňuje vyšetřování Berkova případu. Jedním z obviněných v kauze Berka je Kozlův zeť Petr Tuhý.

Záhadným dokumentem je průkazní lístek k bankovnímu účtu jedné ze společností, které Berka poslal do konkursu, údajně ZKL Klášterec nad Ohří. Průkazní lístek sice neumožňuje jeho nositeli přístup k účtu, ale pokud se prokáže, že jde skutečně o průkazní lístek k účtu společnosti spojené s Berkovou kauzou, bude muset Kozel policii vysvětlit, jak k němu přišel on, jako náměstek místopředsedy vlády.

Kozel v pondělí odmítl potvrdit informace Práva a vysvětlit, proč měl průkazní lístek, komu patří a zda zajišťoval přístup ke kontu ZKL Klášterec nad Ohří. Záhadou tak stále zůstává, kdo měl k účtu přístup a mohl prováděl výběry a převody peněz.

Kozel předal v úterý na tiskové konferenci písemnou dokumentaci o domovních prohlídkách a příkazech k domovním prohlídkách novinářům. Dokumenty potvrzují informace Práva, podle nichž byl zajištěn také průkazní lístek. Kozel bude podávat policii vysvětlení až v následujících dnech.

"K informacím Práva mohu říci, že nevíme, jestli se jedná o účet ZKL Klášterec. Pravda je, že jsme nalezli při prohlídce u pana Kozla průkazní lístek k bankovnímu účtu. Nyní ustanovujeme číslo účtu, majitele účtu a majitele průkazního lístku," odpověděl na dotaz Práva zástupce ředitele Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Josef Bečvář, jehož komisaři a radové vyšetřují kauzu soudce Berky.

Mají být obviněni dva státní úředníci

Vedoucí odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství Jaroslav Dolejší rovněž neupřesnil, komu patří průkazní lístek a komu číslo bankovního účtu. "Nebudu nyní komentovat důkazní stránku," řekl v pondělí Právu Dolejší. Potvrdil, že do celého případu jsou zapleteni dva vysocí státní úředníci, a dodal, že mají být do dvou týdnů obviněni.

Policie v souvislosti s vyšetřováním zločinného spolčení v kauze soudce Berky podezírá Kozla a současného vedoucího kanceláře ředitele Národního bezpečnostního úřadu Vladimíra Šišu z toho, že v Berkově kauze ovlivňovali trestní řízení.

Před třemi týdny proto provedla prohlídku v kancelářích obou podezřelých a zajistila řadu dokumentů. V Kozlově případě podezření posílil nález počítačových disket s informacemi o konkursech prováděných Berkovým spoluobviněným Petrem Tuhým, který je Kozlovým zetěm. V Kozlově trezoru bylo dokonce nalezeno i kulaté razítko konkursního správce Pavla Thonata, který je rovněž ve vyšetřovací vazbě.

V Šišově kanceláři na NBÚ policisté zajistili části vyšetřovacího spisu soudce Berky, několik set tisíc korun, spis exministra zahraničních věcí Jana Kavana a další dokumenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce Berka obviněn ze zločinného spolčení

Široké kriminální pozadí odhalilo vyšetřování ústeckého soudce Jiřího Berky, který byl loni v dubnu obviněn kvůli konkurzu na Union banku. Policie soudce spolu...

Stíhaný soudce Berka je na svobodě

Konkurzní soudce Jiří Berka obviněný ze zločinného spolčení je na svobodě. "Odmítl odpovídat na otázky policejních komisařů, jeho výslech trval jen 25 minut,"...

Obviněný soudce Berka: Jsem nevinný

Ústecký soudce Jiří Berka obviněný s dalšími čtyřmi lidmi ze zločinného spolčení tvrdí, že je nevinen. "Žádné trestné činnosti jsem se nedopustil," řekl...

Výběr článků

Načítám