Hlavní obsah

Obviněný soudce Berka: Jsem nevinný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústecký soudce Jiří Berka obviněný s dalšími čtyřmi lidmi ze zločinného spolčení tvrdí, že je nevinen. "Žádné trestné činnosti jsem se nedopustil," řekl ve středu v rozhovoru pro ČTK. Zároveň se ohradil proti tomu, jak je jeho kauza prezentovaná v médiích.

Foto: archív Lísky

Ilustrace doprovázející celý projekt.

Článek

Berka se zatím nechtěl dále ke kauze vyjadřovat, protože si ještě neprostudoval třicetistránkové obvinění. Na otázku, jak se po dvou dnech a jedné noci na policii cítí, odpověděl: "Jsem rád, že jsem teď s rodinou."

Ve vazbě pouze dva obvinění

Policie Berku po včerejším výslechu propustila. Soudce Okresního soudu v Karlových Varech v noci vzal do vazby pouze konkurzního správce Daniela Thonata a jeho pomocníka Petra Tuhého. Zbývající tři obvinění jsou vyšetřováni na svobodě. Informovala o tom mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová s tím, že u soudce Berky nebyl shledán žádný z vazebních důvodů.

"Obviněný soudce celkem spolupracuje a nepředpokládá se, že by uprchl do zahraničí. Pokračování trestné činnosti u něj nepřichází v úvahu, protože je už od loňska zproštěn funkce. Nejsou obavy ani z posledního z možných důvodů, a to ovlivňování svědků," upřesnila Novinkám Kosinová.

Thonatovi navrhl žalobce vazbu proto, že hrozí jeho útěk do zahraničí. Podle některých informací ČTK se již nějakou dobu skrýval ve Francii. Tuhému navrhovalo zastupitelství jiný vazební důvod - pokračování v trestné činnosti. Co konkrétně by hrozilo, nechtěl šéf odboru pro nejzávažnější hospodářskou kriminalitu pražského vrchního zastupitelství Jaroslav Dolejší specifikovat.

Vyšetřování dalších konkurzů pokračuje

Vyšetřování v Česku ojedinělého případu, kdy do tunelování podniků byl zapojený konkurzní soudce Berka, jím jmenovaný konkurzní správce Thonat, jeho zástupce Tuhý, zaměstnanec zpeněžování podstaty Lubor Kindl a soudní znalec Martin Jurenka, je podle Kosinové teprve na začátku. Policie pětici obvinila kvůli konkurzům na Union banku, ZKL Klášterec nad Ohří a Stavební podnik Ralsko.

Škoda, kterou měli stíhaní muži způsobit, se odhaduje na téměř 67 miliónů korun. Údajně ale měli v plánu zlikvidovat další podniky, v čemž jim policie zabránila. Škoda by tak byla o 200 miliónů vyšší.

"U dalších podezřelých konkurzů vyšetřování pokračuje (pozn. red - např. brněnská Zbrojovka, Báňské stavby Most, Krušnohorské strojírny Komořany). Nedá se ale s jistotou říct, že konkurzní soudce Berka v těchto případech jednal nesprávně," podotkla Kosinová.

Související články

Soudce Berka: jsem rád, že jsem doma

Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem Jiří Berka, který čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s kontroverzním vyhlášením...

Soudce Berka obviněn ze zločinného spolčení

Široké kriminální pozadí odhalilo vyšetřování ústeckého soudce Jiřího Berky, který byl loni v dubnu obviněn kvůli konkurzu na Union banku. Policie soudce spolu...

Výběr článků

Načítám