Hlavní obsah

Na stravě maminek záleží, zánětlivé potraviny totiž snižují verbální IQ dítěte

2:59
2:59

Poslechněte si tento článek

Brno

Na kvalitní stravě matky v těhotenství záleží více, než si mnozí myslí. Svým jídelníčkem totiž ovlivňuje tzv. verbální IQ, tedy vyjadřovací schopnosti svého budoucího potomka. Přesněji řečeno má strava v těhotenství vliv na tvarování mozkové kůry dítěte, přičemž tento efekt je dlouhodobý. S důsledky špatné stravy se dítě potýká i do třicítky.

Foto: CEITEC MUNI

Klára Marečková zkoumá na Ceitec MUNI vliv stravy matky na vývoj mozku dítěte.

Článek

Netušený vliv stravy na vývoj slovní inteligence dítěte odhalil vědecký tým pod vedením Kláry Marečkové z brněnského výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity.

Nová studie poukazuje na to, že zdravější, protizánětlivá výživa může podpořit zdravý vývoj mozku a jazykové schopnosti budoucích generací. Naopak strava podporující veškeré zánětlivé procesy v těle má zcela opačný efekt a dítěti pravděpodobně zkomplikuje život.

Do první, a tedy pro dítě blahodárné skupiny patří samozřejmě ovoce a zelenina, ryby, ořechy, luštěniny, semena a olivový olej. Naopak záněty podporuje konzumace uzenin, smažených jídel, bílého pečiva, cukrovinek a sladkých nápojů. Dítěti neprospívají ani instantní jídla.

„Naše zjištění ukazují, že výživa matky v těhotenství může mít překvapivě dlouhodobý dopad na vývoj mozku dítěte – až do jeho třicátých let. Ovlivnit lze zejména verbální schopnosti, které jsou důležité pro komunikaci, vzdělávání i pracovní uplatnění,“ sdělila Novinkám Marečková.

Foto: CEITEC MUNI

Graf zaznamenávající vliv zánětlivé stravy matky na vývoj mozku jejího dítěte

Studie pomocí magnetické rezonance a neuropsychologických vyšetření sledovala 179 mladých dospělých narozených na počátku 90. let na jižní Moravě. Vědci velmi podrobně analyzovali údaje o stravě jejich matek v období těhotenství a jejím vlivu na IQ a strukturu mozkové kůry potomků. Výsledky ukázaly vztah mezi závadnou stravou a nižším verbálním IQ.

Otisk do mozku dítěte

Vědci ve studii, která byla publikována v odborném časopise Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, popsali, že vliv zánětlivé stravy se projevil i na míře záhybů mozkové kůry, která odráží vývoj mozku v prenatálním a raném postnatálním období. Změny byly u mužů výraznější než u žen, přičemž postiženy byly zejména oblasti spojené s porozuměním řeči či textu a také pamětí. Jinými slovy, vliv matčiny stravy se „otiskl“ do struktury mozku dítěte, což pak ovlivnilo jeho jazykové schopnosti v dospělosti.

„Tyto výsledky naznačují, že podpora protizánětlivé stravy v těhotenství může být účinným nástrojem veřejného zdraví pro zlepšení kognitivního vývoje budoucích generací,“ doplnila k poznatkům spoluautorka studie Samantha Dawson z Deakin University v Austrálii.

Při hledání skutečně kvalitní a po všech stránkách vyvážené stravy pro každou budoucí maminku bude klíčové sledování tzv. indexu zánětlivosti stravy (pozn. Dietary Inflammatory Index, DII), který jasně vyjadřuje, do jaké míry je konkrétní strava protizánětlivá nebo naopak podporuje zánětlivé procesy v těle. Zdravá strava v těhotenství tak zdaleka nemá přímý vliv jen na fyzické schopnosti dítěte, ale přímo prostřednictvím verbálního IQ formuje jeho život.

Výběr článků

Načítám