Hlavní obsah

Babiš si za rok polepšil o 62 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmění šéfa opozičního hnutí ANO Andreje Babiše za rok vzrostlo o 62,3 miliardy na 170,1 miliardy Kč. A to mimo jiné díky loňským rekordním výsledkům koncernu Agrofert. Ani to mu ale nepomohlo k tomu, aby obsadil první místo mezi nejbohatšími Čechy. Vyplývá to z aktuálního žebříčku časopisu Forbes, který se soustředí na nejbohatší Čechy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš 7. září 2023 na jednání Poslanecké sněmovny, která pokračovala v projednávání vládního konsolidačního balíčku

Článek

Největší jmění má i nadále dědička impéria PPF Renáta Kellnerová a její rodina – 378 miliard korun.

Okolo Babiše, který v něm skončil na pátém místě, je přitom letos dost rušno. A to nejen na politické scéně, když na počátku roku skončil druhý v prezidentské volbě, ale i v byznysové oblasti. Rozruch budí i svými několika hodinovými projevy ve Sněmovně.

V byznysové sféře pak na sebe upozornil holding Agrofert, který má Babiš ve svěřenském fondu. Konglomerát operující v zemědělství, potravinářství či chemickém průmyslu v loňském roce více než zdvojnásobil svůj zisk, a to z 5,78 miliardy korun na 12,97 miliardy korun. Babišovi kritici v té souvislosti upozorňovali, že zvláště v potravinářství se Agrofert vezl na inflační vlně, protože potraviny zdražovaly.

„Vynechte nás.“ Babišův Agrofert je ve při s premiérem Fialou

Domácí

Pozornost poutal i prodej pardubické chemičky Synthesia a také mediálního domu Mafra. K prodeji vydavatele deníků MF Dnes a Lidových novin, ale i řady dalších titulů jej mimo jiné nutil zákon o střetu zájmů, který zakázal členům vlády a poslancům vlastnit média. Obě firmy nakonec koupil majitel skupiny Kaprain Karel Pražák.

Zatímco Babišovi se jmění zvětšilo, hodnota majetku Renáty Kellnerové a její rodiny meziročně – od minulého žebříčku – o 4,9 miliardy klesla. Vdově po Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul v březnu 2021 na Aljašce, patří společnost PPF a s ní i mobilní operátor O2, Home Credit či Airbank.

Mediální i sázkoví magnáti

Druhý v žebříčku, miliardář Daniel Křetínský, známý svým působením v oblasti médií a energetiky, si pak za rok polepšil o 92,3 miliardy. Hodnota jeho majetku nyní podle Forbesu dosahuje 210,9 miliardy Kč. Mimo jiné vlastní deník Blesk, energetický holding EPH, ale i francouzský Le Monde. Angažuje se i v oblasti sportu - je majitelem fotbalové Sparty Praha, 27procentní podíl má v anglickém fotbalovém klubu West Ham United

Třetím nejbohatším českým občanem je majitel investiční skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem 185,6 miliardy korun. Loni byl druhý, jeho majetek se za rok snížil o 4,6 miliardy korun. Vlastní mimo jiné Moravské naftové doly či Sazku. Národní loterie provozuje i ve Velké Británii, Řecku či Rakousku.

Na čtvrtém místě je majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, jehož majetek dosahuje 183,3 miliardy korun. Za rok vzrostl o 99,3 miliardy korun. „Živí ho energetika – nejen v Mostě, ale čím dál více v USA či v Austrálii. Investor na finančních a akciových trzích, drží akcie Monety Bank nebo ČEZ,“ upozornil v žebříčku časopis Forbes.

Češi s největším majetkem

1. Renata Kellnerová 378 miliard Kč

2. Daniel Křetínský 210,9 miliardy Kč

3. Karel Komárek 185,6 miliardy Kč

4. Pavel Tykač 183,3 miliardy Kč

5. Andrej Babiš 170,1 miliardy Kč

6. Radovan Vítek 149 miliard Kč

7. Aleš Zavoral 45,9 miliardy Kč

8. Pavel Baudiš 45,9 miliardy Kč

9. Michal Strnad 45,9 miliardy Kč

10. Jaromír Tesař 40,6 miliardy Kč

Nejbohatší v Česku zůstává Kellnerová, dotahuje se na ni Křetínský

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám