Hlavní obsah

Chyba pilota, stanovil úřad příčiny pádu vrtulníku s Kellnerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobnou příčinou nehody vrtulníku, při níž v roce 2021 na Aljašce zahynul český miliardář, zakladatel společnosti PPF Petr Kellner, byla neschopnost pilota zareagovat na povětrnostní podmínky. Ve čtvrtek o tom informoval americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Při nehodě zemřelo celkem pět lidí, jeden přežil.

Foto: Alaska Mountain Rescue Group, Reuters

Zřícená helikoptéra na Aljašce, v níž cestoval Petr Kellner

Článek

K havárii vrtulníku přispěl také „neadekvátní výcvik pilotů“ u společnosti, která lety organizovala, a nedostatečný dohled inspektora Federálního úřadu pro letectví (FAA), dodal Národní úřad pro bezpečnost v dopravě.

Kellner zahynul při havárii vrtulníku během heliskiingu, extrémního sportu, při němž lyžaře či snowboardistu vynese na vrchol hory do volného terénu vrtulník a tam jej vysadí.

Pilot se zřejmě před druhým pokusem o přistání potýkal s bílou tmou, která vznikla v důsledku vzdušného proudu vytvořeného rotorem vrtulníku, takže ztratil vizuální kontakt s hřebenem hory, píše se ve zprávě.

Přežil jen český snowboardista

Kromě Kellnera přišli při havárii z 27. března o život také trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dva horští vůdci: Gregory Harms a Sean McManamy. Nehodu přežil jen bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth, jehož z vraku dostali záchranáři až šest hodin po nehodě.

„Jeden člověk nehodu přežil, pátrací a záchranné týmy ale byly informovány se značným zpožděním, což přispělo k rozsahu zranění přeživšího, který utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou,“ píše se ve zprávě NTSB.

Foto: NTSB

Místo, kde se na Aljašce zřítila helikoptéra s Petrem Kellnerem. Na snímku ze zprávy amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) je vyznačený vrchol hory, o nějž stroj zavadil, a místo nálezu trosek

Horváth vyšetřovatelům řekl, že pilot se pokusil přistát na horském hřebeni, což se mu napoprvé nepodařilo. Při druhém pokusu vrtulník „pohltila mlha“ a stroj následně narazil do hory a svalil se po svahu dolů.

Podle svědectví Horvátha žil Kellner i po samotné nehodě a uklidňoval ho, že záchrana přijde brzy. Zemřel asi po dvou hodinách.

Dnes nezemřeme, do hodiny musí přijet, říkal Kellner po nehodě vrtulníku

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám