Hlavní obsah

Žena se odmítla vzdát sedadla v letadle, aby si matka mohla sednout vedle svého dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Etiketa v letectví je tématem, které se řeší stále častěji. Je cestující povinen uvolnit místo, které si sám vybral a zaplatil, když jej o to další osoba požádá z dobrého důvodu? A která příčina je dostatečná? Nejnovější debatu vyvolala na sociální síti žena, která odmítla uvolnit své sedadlo matce, aby mohla sedět vedle svého potomka. Situace ale vůbec nebyla tak jednoznačná, jak se na první pohled zdá.

Foto: Profimedia.cz

Aerolinky mohou ve výjimečných případech rodiče a děti v letadle rozsadit. Ilustrační fotografie

Článek

O nepříjemné situaci v letadle informoval server Independent a byla popsána na sociální síti Reddit. Třiadvacetiletá žena se v příspěvku ptala na názor, zda podle komentujících měla uvolnit své místo, nebo se zachovala správně, když zůstala.

Po nástupu na delší let se mladá žena posadila na své sedadlo uprostřed řady. Záhy poté dorazila matka se synem, kterému mohlo být kolem šesti či sedmi let, a začala vyžadovat, aby si právoplatná majitelka sedadla přesedla do uličky, aby ona mohla sedět vedle svého syna. To mladá žena odmítla s návrhem, že nemá sedadlo v uličce ráda, proto si koupila místo uprostřed, ale může se posunout k okýnku, aby rodina mohla sedět vedle sebe.

Palubní posádka dala za pravdu majitelce místa

Matku dítěte to však neuspokojilo a měla ztropit scénu, že dítěti nesmí být upírána možnost sedět u okna, a protože ona musí sedět vedle něj, má se mladší žena přesunout. Ta to odmítla udělat, a tak dítě sedělo u okna, matka v uličce a mezi nimi „do rohu tlačená“ spolucestující.

Nastoupil do letadla, otevřel dveře na opačné straně a vypadl na beton

Cestování

V tu chvíli se na scéně objevila letuška, která přišla zjistit problém a ujistit se, že všichni sedí na svých místech. Nespokojená rodina se však ženě během letu mstila neustálým narušováním jejího osobního prostoru, ke kterému mělo docházet „omylem“ kopáním a otravováním ze strany dítěte.

„Když jsem šla na toaletu, myslela jsem, že je to celé konečně za mnou, že se s tím smířila. Ale když jsem se vrátila, seděla na mém místě a moje bunda a taška, které jsem nechala na sedadle, byly pohozené v uličce. Zavolala jsem letušku a ta ji přiměla vrátit se na své místo,“ svěřila se mladá cestující.

Co na to lidé?

Většina komentujících dává za pravdu právoplatné držitelce místa. Někteří dokonce uvedli, že žádný důvod není dostatečně dobrý, aby člověk musel opustit místo, které si vybral a zaplatil. Jiní smířlivěji dodávají, že matka měla o přesun alespoň zdvořile požádat, ne jej vyžadovat, a měla vzít zavděk nabídnutou alternativou.

Část přispěvatelů se věnuje i fenoménu, kdy si dvojice stále častěji kupují sedadlo u okna a v uličce a doufají, že se jim, ať už po dobrém, nebo po zlém, podaří vystrnadit třetího pasažéra na místo v jiné řadě, aby měli celou trojici sedadel pro sebe.

Někteří poukazovali i na skutečnost, že si matka měla připlatit za výběr sedadel či je rezervovat dostatečně s předstihem, aby se synem seděli vedle sebe. To však nemusí nic zaručit.

V důsledku výměny letadel, obvykle většího za menší model, když se spoj dostatečně nenaplní, poměrně často dochází ke změně i vybraných a předplacených sedadel a aerolinky mohou v důsledku toho strojově umístit byť jen dvouleté dítě do zcela jiné řady než jeho rodiče. Proto se vyplatí bedlivě sledovat veškeré změny v souvislosti s rezervací a rychle na ně reagovat.

Anketa

Měl by cestující uvolnit své místo jinému pasažérovi, má-li k prosbě dobrý důvod?
Pokud je k výměně objektivní důvod a další cestující o ni slušně požádá, pak ano.
8,3 %
Rozhodně ne, každý má své místo a nemá právo kohokoli přesouvat.
13,9 %
Záleží, zda se daná sedačka připlácela. Pokud ano, kdo nezaplatil, nemůže si na ni činit nárok.
51,1 %
Je to případ od případu. Záleží na každém, jak se rozhodne.
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32321 čtenářů.

Omylem koupil letenku na domáckou podobu jména, stálo ho to 70 tisíc

Cestování

Raději pes než dítě, shodují se na sousedovi v letadle pasažéři

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám