Hlavní obsah

Žena měla v kufru 130 jedovatých žab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zavazadle může být ukryto ledasco, pracovníci bezpečnostní kontroly letišť o tom vědí své. Hodně nepříjemné překvapení čekalo v minulém týdnu v zavazadle v Bogotě. Brazilka cestující do Sao Paula měla v kufru 130 prudce jedovatých žab.

Foto: Profimedia.cz

Žena měla v kufru 130 jedovatých pralesniček. Ilustrační fotografie

Článek

Pravděpodobnou pašeračku zadržely úřady 29. ledna na mezinárodním letišti El Dorado v Bogotě, odkud chtěla přes Panamu pokračovat do brazilského Sao Paula. 130 vystresovaných a dehydrovaných obojživelníků bylo zabaleno v malých tenkostěnných nádobách a uloženo v kufru.

Jednalo se o drobné pestré žáby z čeledi pralesničkovití, které jsou jedovaté a kterým se říká také šípové žáby. Kolumbijští indiáni totiž dříve chytali některé pralesničky a jedovatým sekretem z jejich kůže natírali šípy, kterými poté stříleli zvířata.

V čeledi pralesničkovití jsou žáby různých stupňů ohrožení, přičemž podle Independentu se jednalo o kriticky ohrožený druh vyskytující se ve středoamerických a jihoamerických pralesích.

V Asii pomáhá chytat pašeráky zvířat

Muži

Obojživelníci za miliony

Podle tamní policie mají zabavení obojživelníci hodnotu 1000 dolarů za kus (asi 22 880 korun) a mezi soukromými sběrateli jsou velmi žádáni. Celkově se tak Brazilka nelegálně pokusila převézt živé tvory v ceně bezmála tří milionů korun. Žena tvrdila, že jen několik centimetrů velké žáby byly darem od komunity v jižní Kolumbii.

Nejedná se bohužel ani zdaleka o první případ pašování divokých zvířat v zavazadle. Kupříkladu v roce 2019 byl ruský turista zatčen na Bali poté, co se v kufru pokusil převézt zdrogovaného orangutana, rovněž tvrdil, že jej dostal darem.

V roce 2022 byl Jose Manuel Perez shledán vinným z pašování 1700 zvířat z Mexika do USA. Jejich odhadovaná cena se vyšplhala na více než 16 milionů korun.

Chtěla ušetřit za bagáž, navlékla si šest vrstev oblečení. Aerolinku nepřechytračila

Cestování

Co všechno se pasažéři snaží propašovat do letadel

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám