Hlavní obsah

V Asii pomáhá chytat pašeráky zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovník ostravské zoo, pětatřicetiletý František Příbrský, pomáhá v Asii chytat pašeráky ohrožených divokých zvířat. Na Sumatře tráví velkou část roku, kde jako ředitel Záchranného programu Kukang vede patnáctičlenný tým Indonésanů.

Foto: Archiv Františka Příbrského

František Příbrský na Sumatře při kontrole upytlačeného outloně

Článek

„Hned po vysokoškolských studiích, v roce 2014, jsme s kolegyní z olomoucké zoo Lucií Čižmářovou založili Záchranný program Kukang. Jeho cílem je chránit outloně váhavé a bojovat proti ilegálnímu obchodu se zvířaty na Sumatře,“ vzpomínal muž, který vystudoval aplikovanou informatiku a biologii a ochranu zvířat.

Při útoku lva je třeba nehybně stát, říká průvodce v srdci delty Okavango

Muži

Současně začali hledat partnery, kteří by program podpořili. A našli je právě v zoologických zahradách. „Už nás podporuje deset zoo, ale tou zcela první byla ta ostravská. Na jedné konferenci jsem se seznámil s bývalým, bohužel již zesnulým, ředitelem Zoo Ostrava Petrem Čolasem, který byl nadšeným ochranářem a primatologem. Rozhodl se náš program podpořit tím, že mě zaměstnal. Pro ostravskou zoo pracuji desátým rokem, koordinuji zde i další projekty podporující ochranu zvířat na celém světě,“ popisoval.

Chytání pašeráků

Jeho aktivity v Asii se však stále vyvíjejí. Pracuje tam s místními komunitami, kde vzdělávají děti, spolupracují s farmáři, ale i zaměstnávají bývalé pytláky zvířat. „Co mě roky trápí, je to neudržitelné pašování i kriticky ohrožených druhů, jako jsou luskouni. Spojili jsme proto síly s kolegou z liberecké zoo Tomášem Ouhelem a začali jsme pašeráky vyšetřovat,“ líčil zoolog. V praxi to vypadá tak, že mají v terénu místní vyškolené vyšetřovatele a s policií, armádou a úřadem ochrany přírody proti pašerákům bojují.

Foto: Archiv Františka Příbrského

František Příbrský (vlevo) u zabaveného luskouna

„Vloni se nám podařilo chytit i takzvané větší pašerácké ryby. Většina našich aktivit je mírumilovná, ale v tomto případě je naším cílem kriminálníky potrestat. Jsou to totiž často právě oni, kteří mohou za to, že spousta druhů zvířat je na samém pokraji vyhubení.“

Projekt Kukang Coffee

Jedním z klíčových projektů záchranného programu na Sumatře je Kukang Coffee. Je založený na produkci, zpracování a prodeji kávy, kterou pěstují farmáři z vesnice Kuta Male. „Farmáře zapojujeme do ochrany ohrožených druhů zvířat, které žijí v jejich okolí. Káva je od nich vykupována za vyšší cenu, než jakou by jim nabídl místní trh. Oni se naproti tomu zavázali, že nebudou lovit ohrožené druhy zvířat,“ vysvětloval Příbrský s tím, že káva se pak převáží do Česka, kde se praží a prodává. Do projektu se již zapojilo přes padesát indonéských farmářských rodin.

Zoolog má v plánu v záchraně zvířat pokračovat. Na Sumatře bude zanedlouho dostavěna škola Kukang School, vyšetřování pašeráků chce rozjet i na Filipínách, kde se nyní podílí na ochraně korálového útesu na ostrově Bohol. S ostravskou zoo se pustil do natáčení seriálu Na chvíli na zemi, který veřejnosti přibližuje ochranářskou roli zoologických zahrad.

Zoologové z Brna a Liberce mapují pohyb želv v Indonésii. Umístili na ně své vysílačky

Koktejl

Může se vám hodit na Firmy.cz: ZOO Ostrava

Reklama

Související témata:
František Příbrský

Výběr článků

Načítám