Hlavní obsah

Co všechno se pasažéři snaží propašovat do letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod pojmem dovolená si každý představí něco trochu jiného. Potkat se na ní s pasažéry, kteří se na tu svou do letadla snaží dostat zbraně a další zakázané předměty, by ale zřejmě nechtěl nikdo. Jaké vůbec nejnebezpečnější položky se cestující pokusili provézt ve Spojených státech v loňském roce a jak je na tom pro srovnání se znepokojivým obsahem zavazadel pražské letiště?

Foto: Profimedia.cz

Vrhací nože zdaleka nejsou nejnebezpečnější zabavenou položkou, jež se cestující pokusili propašovat do letadel v USA. Ilustrační fotografie

Článek

Seznam deseti nejnebezpečnějších a nejzakázanějších předmětů, které se cestující v USA pokusili dostat do letadla během roku 2023, ať už v příručním, či odbaveném zavazadle, zveřejnil server Independent.

Vtipně pojatou zprávu o závažném tématu letectví poskytla Transportation Security Administration (TSA), vládní agentura Ministerstva vnitřní bezpečnosti USA, která vznikla po útocích 11. září a zabývá se bezpečností leteckého provozu.

TSA v loňském roce prověřila 858 milionů cestujících a v tisících zavazadlech objevila znepokojivý obsah. Které předměty patřily mezi nejnebezpečnější?

Letecké trasy, na kterých vás nejpravděpodobněji postihnou turbulence

Cestování

10 „nejdivočejších“ nálezů

Na desátém místě skončily vrhací nože Naruto, které se pasažér pokusil pronést do letadla v příručním zavazadle na mezinárodním letišti v Bostonu.

Deváté se umístily čtyři repliky nábojnic, nalezené v odbaveném zavazadle na mezinárodním letišti Minneapolis-Saint Paul v Minnesotě. V tomto případě sice nakonec nešlo o reálnou hrozbu, ale pyrotechnická jednotka, jež na místo jistě byla přivolána, to na začátku bezpochyby vnímala jinak.

Číslo osm působí oproti dalším položkám poněkud starosvětsky. Nůž schovaný v chlebu. Agentura sdílela na sociální síti X fotografii s popiskem, který v překladu zní: „Ať to nakrájíte jakkoli, číslo 8 byl špatný nápad.“ Majitel nože, a tedy potenciální hrozba, byl pravděpodobně vyznavačem zdravé stravy, protože jej ukryl do keto chleba. Nůž byl nalezen na Mezinárodním letišti Seattle-Tacoma ve státě Washington.

Seznam nejdivočejších nalezených předmětů ozvláštnila sedmička, sáček pervitinu schovaný v dóze s kořenícím práškem na vaření krabů. Vzniku potenciálně zle návykového pokrmu zabránily bezpečnostní složky v New Orleans.

Šesté místo obsadil projektil ráže 35 mm, který pyrotechnická četa odhalila v tašce cestujícího na mezinárodním letišti Charlotte v Severní Karolíně.

Pátý skončil nůž ukrytý uvnitř protetické nohy, což TSA komentovala slovy: „Nebyl to nejbystřejší nápad.“ Hříšník se nůž pokusil propašovat do letadla v Anchorage na Aljašce.

Těsně pod stupni vítězů se umístila plně nabitá střelná zbraň obsahující 163 nábojů, která byla též objevena v již jednou zmíněném New Orleans. Zde TSA uvedla, že kdo chce létat se střelnou zbraní, musí si napřed zjistit, jak ji bezpečně zabalit na transport a legálně převézt.

Výbušniny i drogy

Bronzové skončilo improvizované výbušné zařízení nalezené v zavazadle kalifornského letiště v Sacramentu.

Druhá se umístila, možná trochu překvapivě, marihuana ukrytá v dětské jednorázové pleně. „Kuřáckou zbraň“ objevily bezpečnostní složky v zavazadle s plánovaným odletem z letiště LaGuardia v New Yorku.

Úplný vrchol znepokojivého žebříčku patří experimentální výbušnině schované v energetickém nápoji na mezinárodním letišti Tulsa ve státě osadníků, Oklahomě.

Ač měl seznam upozornit na závažné téma vtipnou formou, skutečností zůstává, že TSA loni na letištích objevila více než 6300 střelných zbraní, z nichž 93 procent bylo nabitých. Rok 2023 tímto počtem překonal veškeré předchozí. Zbrojení je v Americe velké téma zdaleka nejen ve spojitosti s leteckým průmyslem.

Jak je na tom pro srovnání s nebezpečným obsahem zavazadel nejfrekventovanější české letiště?

V Praze vedou chyby z neznalosti

Pracovníci bezpečnostní kontroly na Letišti Václava Havla Praha se na denní bázi potkávají především s předměty často sloužícími k denní potřebě, které však nejsou povolené buď jen v příručním, či i odbaveném zavazadle a cestující je před letem zapomenou vyndat.

„Typicky se jedná především o ostré předměty (nože, nůžky…), obranné spreje,“ upřesnil pro Novinky Michal Procházka z tiskového oddělení pražského letiště.

Mezi předměty zakázané jak v příručních, tak odbavených zavazadlech, s nimiž se na letišti rovněž setkávají, patří také paralyzéry a náboje. Vůbec nejčastěji se však v Praze řeší větší než povolené množství tekutin.

Máte-li pochybnosti ohledně přepravy některých předmětů nebo létáte pouze příležitostně, úplný seznam zakázaných položek ve všech zavazadlech je k dispozici na internetových stránkách pražského letiště.

Plyšová žirafa a kus provázku? Aerolinky odhalily nejvtipnější odbavené předměty

Cestování

Letiště, která vycházejí vstříc zamilovaným

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám