Hlavní obsah

Zámek Uherčice čeká nová premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Uherčicích na Znojemsku se chystá na novou sezonu. Začne v dubnu, s novinkou, ale i handicapem. Novinkou je návštěvnická trasa, která turisty zavede do opravených prostor a obnovené chlouby – banketového sálu. Handicapem je naopak dopravní komplikace. Jihomoravský kraj opravuje v Uherčicích silnici kolem zámku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kastelánka Alena Lysá u panelů věnovaných spojení zámku s italským rodem Collaltů

Článek

„Je to problém. První část oprav vyřadila z provozu příjezd od Podhradí nad Dyjí. Až to skončí, pořád nebudeme mít vyhráno, protože další etapa prací uzavře příjezd od Moravských Budějovic,“ řekla kastelánka Alena Lysá. Věří ale, že ani komplikace turisty neodradí a přijedou se na opravený zámek podívat.

Panenské Břežany mají temnou minulost. Nadchnou ale i památkami

Tipy na výlety

Zámek absolvoval opravu severního křídla za 130 milionů korun. Současně se proměnilo arkádové nádvoří. Skončenou etapu vystřídaly další opravy, dva projekty za 60 milionů korun řeší především západní část zámku. Jde zejména o opravy a retransfery (opětovnou instalaci) štukové výzdoby, sejmuté v 90. letech. Vrátí se na původní místo. Hotovo bude za dva roky a návštěvníci výsledek práce uvidí v roce 2024.

Spor opravy neohrozí

Národní památkový ústav může do oprav investovat bez strachu z žaloby na vydání majetku, jako se stalo v případě staveb Lednicko-valtického areálu, jichž se domáhají Lichtenštejnové. Původní vlastníci Collaltové, starý italský rod, s ničím podobným nepočítají.

„Loni tady byla Nina Collalto a ujistila nás, že nepovedou spor o vrácení. Naopak byla spokojená, že zámek opravujeme,“ řekla kastelánka. Členka rodu uvedla, že se starají o dvě sídla v Itálii, opravy je zaměstnávají natolik, že o další zámek už nemají zájem.

Dům přírody v Dolních Věstonicích přiblíží Pálavu, stavět se má od června

Cestování

Přitom ale okolnosti, za kterých ztratili panství, užívané od roku 1769, byly zvláštní. O zámek sice přišli na základě vyvlastňovacích dekretů, odvolali se však na italské občanství a dostali jej zpět. Ale jen na chvíli, následně jim jej soud vzal s odůvodněním, že jsou fašisté. Dnes je ve vstupní části zámku expozice věnovaná původním majitelům panství. Collaltové mají doloženou historii od roku 958. Uherčice získali v roce 1768.

Stát v minulosti jako vlastník neodvedl dobrou práci. Zámek sloužil armádě a státnímu statku. Údržba byla prakticky nulová a rokem 1985 je datovaný demoliční výměr. Bourání zabránily jen vysoké náklady. Od roku 1996 je v majetku Národního památkového ústavu, který začal s postupnými opravami.

Základní vstupné je poměrně vysoké, podle kastelánky je ale srovnatelné s cenami, které jsou na dalších zámcích. Návštěva zámku a prohlídka opravených prostor stojí 160 korun. Zámek nabídne dvě trasy, základní bude k dispozici celou sezonu, další pak nabídnou jen v hlavní sezoně, tedy po oba prázdninové měsíce.

Bílovec chystá obnovu zámecké kuchyně

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám