Hlavní obsah

Dům přírody v Dolních Věstonicích přiblíží Pálavu, stavět se má od června

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vše dopadne dobře, obsadí v červnu řemeslníci Archeologickou expozici v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Začne tak její přeměna v Dům přírody. Historická stavba by se do dvou let měla zcela proměnit.

Foto: Reprofoto ze studie

Budoucí podoba Domu přírody v Dolních Věstonicích.

Článek

Práce už mohly začít, jenže loňská soutěž na dodavatele stavby nevyvrcholila výběrem firmy. Vzestup cen stavebního materiálu i stavebních prací vedl k tomu, že nakonec soutěž na dodavatele neskončila podpisem smlouvy. Teď začne nové hledání dodavatele stavby. Kraj totiž rozhodl, že navýší plánovanou částku na financování projektu.

„Vloni jsme vypsali soutěž na stavbu. Kvůli navýšení cen a dalším komplikacím neskončila podpisem smlouvy,“ řekl Právu ředitel Jihomoravského muzea v Mikulově Jiří Kubín.

Ústecké muzeum představuje unikátní lahve

Cestování

Skokové změny cen už stavbu nezastaví. „Projekt Domu přírody Pálavy jsme podpořili již v minulosti. Původní rozpočet byl vypočítán v roce 2018 před skokovým zdražením stavebních materiálů a prací. Je proto nutné financování upravit,“ uvedl k navýšení sumy z původních 7,2 na 21,6 milionu korun náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti). I proto je možné vyhlásit novou soutěž na dodavatele stavby.

„Předpokládáme, že do léta bude vše zúřadované a začne stavba. Zahájení prací očekáváme v červnu, nejpozději v červenci,“ řekl Kubín. Zatímco stavební práce na rekonstrukci a přístavbě stávající Archeologické expozice Dolní Věstonice vypuknou až v náhradním termínu po druhé soutěži dodavatele, jiné akce už jsou v chodu.

„Některé soutěže pro chystané zařízení jsme udělali již dříve. Například audiovizuální díla pro budoucí expozici a některé exponáty máme vysoutěžené a dodavatelé na nich pracují,“ řekl Kubín.

Expozice v podzemí

Základem Domu přírody v centru obce bude stávající archeologická expozice. Novému účelu její velikost nevyhovuje a dům volá po rekonstrukci. Architekti nakonec upustili od přístavby ve dvoře, expozice najde místo v nové části pod zemí.

Návštěvníci odtud uvidí oblohu přes průhlednou střechu ve dně chystaného jezírka. V přízemí bude expozice a zázemí. V patře stavbaři obnoví pavlač a zřídí výukovou místnost. Bezbariérovost zajistí výtah. Dům přírody se zaměří na Pálavu. Muzeum spolupracuje se Správou Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově a v expozici představí krajinu CHKO Pálava a okolí Dyje.

Oblast má v soustavě chráněných území ojedinělé postavení. Jedná se o území, které bylo činností lidí zásadně ovlivněno. Proto bude pod jednou střechou k vidění příroda i historické památky, nedaleký Kalendář věků a samozřejmě i Věstonická venuše.

Bílovec chystá obnovu zámecké kuchyně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám