Hlavní obsah

Bílovec chystá obnovu zámecké kuchyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlá obnova dříve zcela zdevastovaného zámku v Bílovci, která začala zhruba před dvaceti lety, bude už zanedlouho pokračovat v další části prvního podzemního podlaží.

Foto: Vizualizace Město Bílovec

Návrh rekonstrukce historické kuchyně, která by mohla první návštěvníky a strávníky přivítat na konci roku 2023.

Článek

Na expozici s názvem Skrytý středověk, která zde byla otevřena loni, by mohla už v příštím roce na podzim navázat dobová kuchyně s jídelnou. Ta bude nejen součástí prohlídkové trasy, ale mají se zde konat i historické kulinářské akce.

Unikát v celé ČR

V celém Moravskoslezském kraji není zámecká kuchyně veřejnosti přístupná zatím v žádné kulturní památce. Projekt novodobé a funkční zámecké kuchyně, který chystají v Bílovci, bude první svého druhu v rámci celé České republiky.

Roubenka z 18. století znovu vyroste v šumavském skanzenu

Cestování

Kuchyně bude sice zčásti vybavená moderním zařízením, aby splňovala hygienické a technologické požadavky na současné stravování, bude ovšem věrně kopírovat historické reálie, protože vznikne v místnostech, kde se v minulých staletích skutečně vařilo. Kuchyně by měla kopírovat stav z druhé poloviny 19. století.

„Při archeologickém průzkumu bylo objeveno původní topeniště, takže bychom chtěli, aby se rozmístění jednotlivých částí včetně jídelních stolů a lavic blížilo pokud možno historické realitě,“ řekla Martina Juřicová z bílovecké radnice.

Jídelnu bude provozovat příspěvková organizace Kulturní centrum Bílovec, která už má na starosti novou expozici Skrytý středověk. „Rádi bychom kuchyň používali k různým kulinářským akcím, aby mohli lidé ochutnat recepty našich předků. Chceme proto mimo jiné navázat spolupráci s profesorkou Irenou Korbelářovou ze Slezské univerzity, která se zabývá právě kulinární historií,“ řekla Juřicová.

Obnova bude pokračovat

Náklady na projekt pokračující rekonstrukce prvního podzemního podlaží, jenž kromě rekonstrukce historické kuchyně zahrnuje i zpřístupnění několika dalších místností, které by mohly sloužit různým společenským akcím, jsou vyčísleny na více než 14 milionů korun.

Rekonstrukce zámku však ani poté nebude u konce. Město chce do jeho obnovy v budoucnu investovat několik dalších desítek milionů, z velké části by mohly pomoci dotace.

Oprava pražského barokního paláce skončí v létě. Pak ho zpřístupní

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám