Hlavní obsah

Z letiště v Plané příští rok do Řecka a Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští rok v srpnu a v září se snad bude létat z letiště v Plané u Českých Budějovic na dovolenou do Řecka nebo Turecka. Velký zájem o pořádání těchto letů projevila při jednání s Jihočeským krajem, který letiště zřizuje, Cestovní kancelář Čedok.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Letiště a jeho vstupní hala s terminály, za níž je přistávací dráha.

Článek

„Myslíme si, že toto letiště by mělo sloužit Jihočechům, aby odtud mohli odlétat do dovolenkových destinací. Proto nás potěšil zájem společnosti Čedok, která by ráda už v příštím roce pořádala lety do některých turistických destinací,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Podle něj schází k realizaci takových letů potvrdit ještě některé technické parametry. „Pokud vše vyjde, můžeme začít s Čedokem spolupracovat. To bychom měli potvrdit v polovině října,“ dodal.

Hlavní taháky českých cestovek na zimu? Omán, Madagaskar i Emiráty

Cestování

Upřesnil, že jde o řízení letového provozu přímo na letišti. „Kolegové z Řízení letového provozu potřebují otestovat naše operátory na místním letišti. Potřebujeme si také ověřit všechny parametry, které se týkají dráhy,“ upřesnil Kuba.

Do Antalye a na Rhodos

Generální ředitel Cestovní kanceláře Čedok Stanislav Zeman uvedl, že z Plané by se v příštím roce létalo do turecké Antalye a na řecký ostrov Rhodos.

„Nyní létáme už z pěti regionálních letišť, například z Karlových Varů. O České Budějovice máme dlouhodobě zájem a doufáme, že spolupráce bude úspěšná. Největší počet turistů odlétá právě do Turecka, řecký ostrov Rhodos pak nabízí jak levnější možnost ubytování, tak i pětihvězdičkové hotely za vyšší ceny,“ konstatoval Zeman.

Podle jeho slov by v příštím roce mohlo jít o osm letů do Turecka a o osm letů na Rhodos. „Byly by to přímé lety se společností Smartwings, která je naším dopravcem na krátké a střední tratě, konkrétně s letadly Boeing 737,“ dodal.

Původně mělo Letiště České Budějovice usilovat o certifikaci, nakonec se ale v minulých týdnech vedení kraje dohodlo s podnikem Řízení letového provozu, který lety v Plané převezme. Provoz na letišti bude tedy řízen z takzvané vzdálené věže, podobně jako je tomu u řady dalších regionálních letišť.

„V úvahu připadá i Ostrava, odkud by pomocí moderní technologie řídili provoz v Budějovicích. Tento systém už používají třeba v německém Lipsku,“ podotkl už dříve ředitel Řízení letového provozu Jan Klas.

Cestovky za sebou mají rekordní léto. Zájem byl větší než před covidem

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Letiště České Budějovice v Plané

Reklama

Výběr článků

Načítám