Hlavní obsah

Válka ještě neskončila a Sýrie už láká turisty na své pláže

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se vás někdo zeptá, kam byste rádi vyrazili na dovolenou, možná vás napadnou ostrovy v Řecku nebo dokonce i nějaký ten Karibik. Ani kdybyste se udeřili do hlavy třikrát po sobě, tak byste si nejspíš nevzpomněli na válkou zmítanou Sýrii. Ta nyní zveřejnila video, které by mělo do země potenciální turisty lákat. Neprůstřelné vesty s sebou.

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská centrála cestovního ruchu láká cestovatele do zeměVideo: Syrian Tourism

 
Článek

Reklamní slogan „Sýrie - vždy krásná”, který dnes země používá, působí jako špatný vtip. Přitom koncem minulého století si cestovatelé tuto lokalitu pochvalovali a přisuzovali jí velkou budoucnost. Jenže vše se vyvinulo zcela jinak a v dnešní době jde jednoznačně o jednu z nejnebezpečnějších lokalit na světě. Turismus se Sýrie aktuálně vůbec netýká a nedá se očekávat, že by se to mělo v následujících měsících nějak výrazně změnit.

Foto: Profimedia.cz

Smutný pohled na citadelu města Aleppo

Propagační video, které vydala syrská centrála cestovního ruchu, má působit tak, že se v zemi nepopravuje jako na běžícím pásu a že tam denně neumírají kvůli občanské válce desítky civilistů. Asi každý si však všimne, že poloprofesionální video z dronu neukazuje různé malebné kouty země, jak bývá zvykem, ale pouze jediné letovisko a malou část pobřeží u města Tartús.

V květnu tam útočil Islámský stát

Tartús se nachází na středomořském pobřeží, je druhým největším syrským přístavem a nachází se v něm ruská námořní základna. Ačkoliv letovisko na záběrech, plné luxusních dovolenkových vil, působí pohodovým dojmem, v květnu tam došlo k sérii bombových útoků, ke kterým se přihlásil Islámský stát.

Foto: Profimedia.cz

Tartús a pohodové místo pro dovolenou? Takto to tam vypadalo po útoku islamistů koncem května. Při sérii útoků přišlo v oblasti o život přes 100 lidí.

Britský Telegraph ve svém článku zdůraznil, že jen zhruba 100 kilometrů daleko se nachází město Homs, kde jednotky věrné Bašáru Asadovi shazují barelové bomby na civilisty.

Bohužel, i kdyby se snad nepříznivá bezpečnostní situace v zemi měla v blízké době nějak výrazně změnit, hlavní historická lákadla země jsou zcela zničená nebo přinejmenším výrazně poničená. Ať už jde o mnohé mešity, kostely či trhy označené za historické dědictví UNESCO - velké množství z nich se proměnilo v hromadu sutin.

Poničená Palmýra i křižácký hrad

Stejně tak historická centra měst jsou k nepoznání. Hrozivým příkladem je Aleppo, ale stejně tak utrpěl obrovské škody i Damašek či úchvatný křižácký hrad Krak des Chevaliers, který byl vždy označován za jeden z nejlépe dochovaných středověkých hradů na celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Krak des Chevaliers

A není tajemstvím, že snímky poničené Palmýry oběhly krátce po zničení význačných částí tohoto historicky nesmírně významného místa celý svět.

Foto: Profimedia.cz

Vítězný oblouk z dob Římanů v Palmýře islamistům také neodolal.

Realita je taková, že během pětiletého konfliktu přišlo o život 250 000 Syřanů a dalších bezmála 11 miliónů přišlo o svůj domov. Čerstvé masové hroby nyní špikují značnou část země. Je logické, že nic z toho video publikované v pondělí syrskou turistickou centrálou nezmiňuje. Ale vzhledem k tomu, že nic z toho nelze utajit, tak se nedá než konstatovat, že video působí ryze pokryteckým dojmem.

Anketa

Jeli byste na dovolenou do Sýrie?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2028 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám