Hlavní obsah

Válečný bunkr hledá nájemce. V podzemních tunelech ještě stojí původní vybavení

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na londýnský trh nemovitostí přibyla nedávno unikátní nabídka. K pronájmu je jeden z posledních zdejších podzemních válečných bunkrů, který zůstal bez využití. V dlouhém tunelu zůstaly ještě zbytky dřívějšího vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Válečné bunkry v londýnském podzemí postupně nacházejí po letech využití.

Článek

Přibližně 30 metrů pod stanicí metra Clapham South se v britské metropoli ukrývá kousek dramatické historie. Ze dvou vlakových tunelů, které měly původně sloužit k dopravě, vznikl v roce 1942 kvůli bombardování města protiletecký kryt.

Zdi tunelů dlouhých okolo půl kilometru lemovalo 8000 paland v celkem patnácti sekcích. Mnoho z nich tam stojí dodnes včetně zbytků dalšího vybavení. Po 2. světové válce, přesněji v roce 1948, našlo v krytu na nějaký čas útočiště téměř pět set přistěhovalců z Jamajky.

Zůstal bez užitku

Bývalý bunkr patří společnosti Transport for London, která vlastní také zbylých sedm podzemních bunkrů v královském městě. Ostatní kryty jsou ale na rozdíl od Clapham South využívané. Dopravní společnost je pronajímá například firmám na uskladnění dokumentů a jeden slouží dokonce jako podzemní farma.

Foto: Profimedia.cz

Ukazatele v podzemních chodbách Londýna

Nájemné za Clapham South činí v přepočtu 3,3 miliónu korun ročně. Nejreálnější je využití tohoto prostoru nejspíš na již zmíněné skladování dokumentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí čeští designéři dobývají Londýn

Své originální výrobky představí mladí designéři z České republiky na londýnské prestižní přehlídce International Fashion Showcase (IFS), která probíhá...

Výběr článků

Načítám