Hlavní obsah

V Sydney nabízejí prohlídku v kajacích. I se sbíráním odpadků z moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlédnout si známý sydneyský přístav jde mnoha způsoby. Mimo jiné i na kajaku. Jedna australská společnost se však rozhodla spojit příjemné s užitečným, a tak účastníci během prohlídky vybírají odpadky z moře. A zájem je prý značný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisti při projížďkách na kajaku v Sydney sbírají ve vodě odpadkyVideo: Reuters

 
Článek

Pádlo, kbelík, síto a hůl na sbírání. Tím vším jsou vyzbrojeni účastníci, kteří vyrazí na prohlídku přístavu se společností Sydney by Kayak. Nejde o vyloženě standardní a odpočinkový zážitek, přesto o něj lidé projevují velký zájem. Alespoň to tvrdí zakladatelka Laura Stoneová.

„Překvapilo nás to, ale i během pandemie máme docela napilno,“ řekla agentuře Reuters. „Lidé teď nemohou cestovat, a tak se zajímají o činnosti, které nejsou dobré jen pro ně, ale také pro životní prostředí,“ vysvětlila Stoneová.

Půlroční výletní plavba za 1,1 milionu korun se vyprodala během jediného dne

Cestování

Úklidové prohlídky na kajacích Clean Up Kayak rozjela jejich zakladatelka před několika lety, když si povšimla množství nepořádku, který v moři plaval. „Rozhodli jsme se, že nějaké vyjížďky zasvětíme úklidu, teď pořádáme tak čtyři až pět takových prohlídek týdně,“ tvrdí žena.

Někteří přijdou i několikrát

Klientela je různorodá. Někteří návštěvníci přicházejí i pravidelně, jako například Julie Greeningová, která dorazila už více než desetkrát. „I malé věci se počítají,“ myslí si návštěvnice. „Na planetě nás je sedm miliard, a pokud každý alespoň maličko přispěje, pomůže to. Musí.“

Podle dat Organizace spojených národů se do oceánů ročně dostane až osm milionů tun plastů. Ty pak značně ovlivňují veškerý mořský život. Živočichové se do odpadu často zamotávají, plast se našel i v jejich útrobách a také na nejhlubších místech planety.

Stoneová nicméně věří, že její úklidové projížďky přispívají ke změně. „Není to jen o sbírání nepořádku, ale o sdílení a předávání poselství. Chceme lidi naučit recyklovat a obecně využívat méně plastů,“ uvedla.

Dodala, že peníze vybrané na prohlídkách putují na projekt Seabins, tedy na speciální odpadkové koše, které sbírají z moře odpad.

Dobrodruh skoro 150 dní pádloval podél britského pobřeží. Vydobyl si rekord

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám