Hlavní obsah

V poddolované roubence ukazují, jak žili lidé dříve

Dřevěnou roubenku v Doubravě na Karvinsku kdysi obývali lidé, nějaký čas sloužila i jako škola. Pak ale celé území i s dřevěnkou vlivem těžby uhlí pokleslo a objekt zůstal opuštěný. Až vloni si zchátralou dřevěnku od obce pronajal havířovský spolek ČSOP Pramenička.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Studentský pár před poddolovanou dřevěnkou v Doubravě, kterou zachraňují.

Článek

„Jsme malý spolek. Kromě mě a mého snoubence jsou v něm i jeho rodiče a naši kamarádi. Fungujeme od roku 2019. Vše, co děláme, souvisí s historií a přírodou Karvinska a Těšínska. Snažíme se oživovat tradice a ukázat lidem, že i když je naše krajina spojována jen s těžbou uhlí, máme i jinou bohatou historii,“ řekla Právu dvaadvacetiletá Tereza Chowaniecová, která studuje jako její stejně starý snoubenec Lukáš Kupka na Vysoké škole báňské v Ostravě environmentální inženýrství.

„V dřevěnce chceme ukázat, jak zde naši předci žili v souladu s přírodou, jak si dokázali poradit. Představíme návštěvníkům práci venkovského učitele, přadlenky, příštipkáře či babky kořenářky,“ uvedl Kupka s tím, že v plánu je v roubence vybudovat malé regionální vzdělávací centrum.

Zelená perla Karvinska

V jejich úsilí je podporuje obec i Moravskoslezský kraj. Objekt je totiž začleněn do krajského programu POHO2030, v jehož rámci se mění pohornická krajina Karvinska.

Helfštýn přilákal rekordní počet turistů

Cestování

„Doubravu vnímáme jako zelenou perlu tohoto programu. Oblast Kozince, okolí zámku a dřevěnky v Doubravě je jednou z nejhezčích přírodních lokalit u nás. Navíc je zde možnost rozvoje kvalitního bydlení, proto je toto území zcela zásadní,“ uvedl vedoucí programu Jiří Staš.

Dodal, že spolek Pramenička odvedl velký kus práce. Dřevěnka se tak letos otevře na akcích návštěvníkům. „Už jsme měli vloni v květnu Den otevřených dveří. Aby se lidé přišli podívat, jak to tu vypadá ještě před rekonstrukcí. Aby měli srovnání,“ upozornila Chowaniecová.

Děti se tu mohou podívat, jak pracují včely.
Tereza Chowaniecová

„Problém je, že tu není přivedena voda. S tím by nám musela pomoci asi obec. Paradoxně je ale jinak voda všude: je zatopený sklep a okolo mokřady vzniklé poklesem území. Tím trpí i celá dřevěnka a vlhnou zdi,“ ukazoval Kupka. Obec jim opravila komín, takže mohou aspoň v jedné místnosti topit.

Studentům se vloni v dřevěnce podařilo opravit světnici a venkovskou učebnu. „Pomohla nám dotace z kraje, za ni jsme koupili lavice a stoly, kachlový sporák, ale i včelí úly,“ řekl student. Na jaře zde totiž chtějí začít chovat včely.

„Jde o speciální úly, které mají prosklené stěny. Děti se tak mohou bezpečně podívat, jak včelky pracují,“ podotkla Chowaniecová. Letos ale zatím příliš oprav neplánují. Vyčkávají, zda se nepodaří najít peníze na souhrnnou rekonstrukci objektu. „Ono tady totiž vlastně hoří všechno. Víme, že chtějí lokalitu odvodnit. Takže uvidíme, zda to pomůže,“ shrnul Kupka.

Podle starostky Doubravy Jiřiny Ferenčíkové (Naše Doubrava) nyní obec pracuje jen na realizaci projektu záchrany místního zámku. Rekonstrukce dřevěnky teď není na stole. „Jednáme s krajem o  rekonstrukci zámku a jeho využití jako environmentálního centra,“ upřesnila starostka.

Areál Kamencového jezera dostává nové vstupy

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Doubravská dřevěnka, ČSOP Pramenička

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám