Hlavní obsah

Helfštýn přilákal rekordní počet turistů

Rekordních 5 265 turistů dorazilo v sobotu na hrad Helfštýn, který se mimořádně otevřel pro účastníky tradičního novoročního výstupu na tuto historickou památku. Pokořen byl dosavadní rekord z roku 2020, kdy na hrad dorazilo 4 717 návštěvníků.

Tradiční novoroční výstup na HelfštýnVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Je to výborné. Přálo nám počasí, a myslím, že i ti, kdo s účastí váhali, vyrazili, když ráno uviděli sluníčko,“ řekla Právu mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Akce, kterou již od roku 1983 pořádá vždy první lednovou sobotu spolu s hradní správou Klub českých turistů, je jedinou příležitostí, kdy veřejnost může hrad navštívit od konce listopadu do počátku března. V ČR je jen pár obdobných památek, které takovou příležitost nabízejí. Není proto divu, že návštěvníci přicházejí nejen z blízkého okolí, ale i ze vzdálenějších míst celé ČR.

Již tradičně vyrazili i tentokrát na hrad jak klasičtí turisté, tak třeba i členové klubů vojenské historie, skauti, zástupci okolních obcí, ale i členové nejrůznějších spolků, které spojují nejrůznější hobby, například chov psů. Na výšlap se vydalo i množství rodin s dětmi.

Brnem prošel Pochod švihlé chůze

Koktejl

„Jsme tu s dětmi již počtvrté a i tentokrát se na výšlap moc těšily, stejně jako já s manželkou. Na hradě se nám moc líbí,“ svěřil se Právu čtyřicetiletý Jan, který na Helfštýn dorazil z obce u Zlína.

Každý si může zvolit trasu podle své kondice. Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydali i letos pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou, Hranic nebo z Přerova, odkud ušli do cíle zhruba 25 kilometrů. Někteří celou trasu běželi.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Letošní novoroční výstup na hrad Helfštýn lákal.

„Novoroční výstup je příjemnou tradicí. I letos je to perfektní. Jsem tu již podesáté a určitě ne naposledy. Vždy se tu setkám s příjemnými lidmi. Vystoupal jsem i na Husitskou věž, z níž jsou pěkné výhledy do širokého okolí,“ řekl Právu šestapadesátiletý Petr z Plzně.

„Bereme to jako tradici. Chodíme sem každý rok vždy odjinud. Je příjemné projít se po svátcích přírodou, pobavit se s kamarády a udělat přitom něco pro své zdraví,“ sdělil Právu šedesátiletý Petr z Přerova, který s partou přátel tentokrát vyrazil na hrad z Teplic nad Bečvou.

Hrad Helfštýn má za sebou rekordní sezonu ve své historii. Loni jej navštívilo 116 511 lidí, což je nejvíce od roku 1974, kdy začala být návštěvnost evidována. Velkým lákadlem je zachráněné a zpřístupněné torzo renesančního paláce zrekonstruované v letech 2017 až 2020. Unikátní projekt získal řadu tuzemských i zahraničních ocenění. Jeho prostory si mohli prohlédnut i účastníci novoročního výstupu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Novoroční výstup přilákal na hrad Helfštýn rekordní počet turistů.

Helfštýn náleží k nejrozsáhlejším hradním komplexům ve střední Evropě. Tvoří významnou dominantu Moravské brány a k jeho nejvýznamnějším majitelům patřili mj. pánové z Kravař, Vok ze Sovince, Vilém z Pernštejna, Petr Vok z Rožmberka či Bruntálští z Vrbna.

FOTO: Tři králové se letos otužovali v teplém počasí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám