Hlavní obsah

V koronakrizi pomáhá Čech chudým v nejodlehlejším městě na světě

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Peruánské Iquitos obklopené amazonskou džunglí je s půl milionem obyvatel největší město na světě, do kterého nevedou žádné silnice. Přesto právě sem se rozhodl cestovatel Jiří Černý, pro kterého je oblast Amazonie srdcovou záležitostí, směřovat svou pomoc. Z Česka zprostředkovává nákup potravinových balíčků pro ty nejchudší - Novinkám popsal, jak právě je pandemie koronaviru tvrdě zasáhla.

V koronakrizi pomáhá Čech chudým v nejodlehlejším městě na světěVideo: Novinky

 
Článek

Hůře dostupné místo si ale vybrat nemohl. Do amazonské metropole se lze dostat pouze letadlem nebo lodí po divoké řece Amazonce. „Skutečnost, že město je ze všech stran obklopené tropickými deštnými lesy, ta izolovanost, mi připadala svým způsobem strašně fascinující,“ vysvětlil Novinkám Černý, který se živí jako redaktor a copywriter.

V minulosti zde adoptoval dítě na dálku, a když měl před rokem možnost vycestovat do země, seznámil se s místními obyvateli a rodinami, které žijí v extrémní chudobě. Po návratu do Česka proto hledal další možnosti, jak by jim pomohl. „Do toho udeřila koronavirová krize, takže člověk už nemusel moc přemýšlet, s čím by mohl pomoct,“ uvedl.

Pomoc směřuje do nejchudší čtvrti města Belénu, kde v extrémní chudobě žije kolem 15 tisíc lidí. Společně s místním radním zmapovali situaci ve čtvrti a vytipovali nejpotřebnější rodiny, pro které začali zařizovat potravinové balíčky.

Peru po více než půl roce zpřístupní Machu Picchu

Cestování

Pořízení jednoho balíčku vyjde podle Černého řádově na stokoruny, rodině přitom může vystačit na dva až tři týdny. „Jsou to základní potraviny, rýže, mouka, cukr, vejce. Všechny ty nejzákladnější potraviny, které lze uchovávat,“ doplnil.

Epidemie koronaviru zemi, většinu jejíž rozlohy tvoří amazonská džungle, tvrdě zasáhla. Stát s dvaatřiceti miliony obyvatel se blíží hranici milionu potvrzených případů a eviduje více než 35 tisíc úmrtí na koronavirus. Společně s Belgií a San Marinem se tak Peru řadí k zemím s největším podílem úmrtí na obyvatele.

Foto: archiv J. Černého, Novinky

Cestovatel s dětmi místní školy

„V důsledku pandemie se tam v podstatě úplně zastavilo zdravotnictví. Spousta zdravotnických zařízení nemá vůbec prostor, aby řešila jakékoliv jiné choroby, jako je malárie nebo žlutá zimnice,“ přiblížil situaci v zemi Černý. Vládní opatření navíc připravila velkou část obyvatelstva o živobytí. „Spousta činností, kterým se lidé věnují, byla zakázána,“ dodal.

Miminko narozené v Peru o tři měsíce dříve porazilo covid-19

Koronavirus

Vládní pomoc nevystačuje potřebám všech chudých rodin. „Poskytli finanční prostředky potřebné pro pořízení nějakých 2500 kusů tašek se základními potravinami,” uvedl s tím, že na mnoho chudých rodin se tak ani nedostane.

Pomoc, kterou zatím hradil převážně ze svého, postupně rozšiřuje. Založil kvůli tomu také svěřenecký fond PoPeR, skrze který mohou přispívat i další zájemci. Vše zatím Černý organizuje z Česka, do Peru se však hodlá vypravit hned, co to situace dovolí. Letenku už má zakoupenou, termín odletu se však neustále posouvá. „Doufám, že pokud všechno půjde dobře, tak by to mohlo být v prosinci,” uvedl.

Foto: archiv J. Černého, Novinky

Obsah tašky s pomocí pro jednu rodinu.

„Pokračovat v té činnosti je nejlepší, když tam člověk může být přímo osobně. Pokud vše půjde dobře, tak případně začít i další projekty,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám