Hlavní obsah

V japonských lázních měnili vodu jen dvakrát ročně. Překypovala bakteriemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské lázně fungující přes 150 let se omluvily poté, co inspektoři přišli na místní zásadní nedostatek. Podle zjištění tu totiž vodu měnili pouze jednou za půlroku, nikoli každý týden, kvůli čemuž překypovala bakterií legionela. Ta způsobuje nemoc dolních cest dýchacích, které doprovází mimo jiné horečka nebo průjem.

Foto: Profimedia.cz

Onseny neodmyslitelně patří k japonské kultuře (ilustrační foto).

Článek

Lázeňské zařízení Daimaru Besso ve městě Čikušino na webu uvádí, že místní onsen, tradiční horký pramen, navštěvovali už v minulosti významní hodnostáři či kněží, má být dokonce zmíněn v nejstarší sbírce japonské poezie. Inspektoři z hygieny však ve vodě objevili 3700krát větší množství legionely, než je povoleno, informoval server CNN.

Podle platných pravidel by se voda v lázních měla měnit každý týden. Vedení nicméně připustilo, že tak zaměstnanci činili pouze jednou za šest měsíců.

Chlor zaměstnancům smrděl

„Je mi to moc líto,“ uvedl na tiskové konferenci Makoto Jamada, šéf společnosti, která lázně vlastní. Dodal, že zaměstnanci neradi vodu chlorovali kvůli nepříjemnému zápachu. „Bylo to sobecké,“ připustil Jamada s tím, že zanedbávání výměny vody ohrozilo zdraví zákazníků.

Majitel tradičního japonského hostince zvaného rjokan, kde se lázně nacházejí, uvedl, že si ani nebyl vědom důležitosti výměny vody. „Neměl jsem ponětí o zákonu a myslel jsem, že legionela je běžná bakterie, kterou najdete všude,“ připustil Jamada a doplnil, že měl za to, že se voda v onsenu mění přirozeně.

„Naše voda pochází z onsenu Futsukajči, který pramení přes 1300 let a je symbolem neměnné historie oblasti,“ uvádí se na webových stránkách lázní. Ty jsou nyní po krátké uzávěře opět funkční, Jamada informoval, že už se v nich sám koupal.

Japonská firma chce turisty vysílat do stratosféry balonem

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám