Hlavní obsah

V hlavní roli květy. Šest destinací, které jsou na jaře nejkrásnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je oficiálně tady, ať už tomu počasí za okny nasvědčuje, či nikoliv. Nadcházející období je zcela ideální k cestování, a to hned z několika důvodů. Jednak ve většině destinací nebude ještě takový nával jako v létě, ale především začíná všechno kvést a krásně vonět. Které destinace jsou pro nasávání opojné květinové vůně ty vůbec nejlepší?

Foto: Profimedia.cz

Nizozemsko a tulipány jsou jarní klasika.

Článek

1. Nizozemsko

V Evropě asi neexistuje země, která by byla synonymem jara více než Nizozemsko. Nekonečné lány barevných tulipánů, ale i dalších cibulovin sem jezdí každoročně obdivovat množství turistů a není se čemu divit - je to zážitek na celý život.

Častým výletním cílem bývá na jaře zejména květinová zahrada Keukenhof, která se nachází asi 40 minut jízdy od Amsterdamu i Haagu. Letošní sezona začala v areálu 21. března a potrvá až do poloviny května, to už je ovšem značně hraniční termín. Pokud tedy chcete vidět rostliny v co možná nejlepší kondici, dorazte v polovině dubna. Tou dobou už budou i teploty jistě o několik stupňů vyšší než nyní.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská zahrada Keukenhof na jaře praská ve švech.

Tulipánová pole ale budete v Nizozemsku míjet prakticky všude, takže můžete jen projíždět krajinou a kochat se. Pokud se chcete vyhnout přeplněnému Amsterdamu, vyrazte místo toho třeba do Utrechtu či Goudy, domoviny slavného sýra, který tu má i své muzeum. Romantické výhledy zažijete také v Kinderdijku, vesnici s největším počtem větrných mlýnů v Nizozemsku.

2. Japonsko

Japonci milují své tradice a rádi se při nejrůznějších příležitostech setkávají. Jednou z nich je také svátek hanami, tedy období květu půvabných sakur. Pro mnoho místních jde o nejvýznamnější část roku, v parcích se srocují davy a vychutnávají si přírodní podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Japonský svátek hanami není jen o kráse květů, ale také o pomíjivosti.

Hanami není je hezký úkaz, Japoncům také připomíná pomíjivost. Sezona květu sakur je totiž relativně krátká a navíc se napříč císařstvím odehrává v jinou dobu, což je vzhledem k rozloze země docela logické. I proto si Japonci vypomáhají nejrůznějšími aplikacemi s předpovědí rozkvětu.

Uznáváme, že hanami je docela masová záležitost, ale ono se často stačí vyhnout velkým městům a najít si svůj sakurový sad někde trochu stranou.

3. Kalifornie

Americký zlatý stát je k návštěvníkům přívětivý prakticky celoročně, tedy minimálně z hlediska teplot, které si vyjma hor a výše položených národních parků drží celoroční standard.

Pozdní jaro je ale na výlet po Kalifornii ideální i kvůli místním rozkvetlým polím, které pokryje záplava sytě žlutých až oranžových lučních květů. Jen se jimi rozeběhnout jako Dorotka z Čaroděje ze země Oz.

Foto: Profimedia.cz

Jižní Kalifornie je na jaře plná lučního kvítí.

Pokud byste si květinové koberce rádi prohlédli, zcela ideální je oblast Jižní Kalifornie, třeba Antelope Valley se svou rezervací vlčích máků. Sezona tu trvá zhruba od poloviny února do poloviny května, ale samozřejmě záleží na počasí v daném roce. Za barevnou záplavou můžete zamířit také do Chino Hills.

4. Maroko

Když se řekne Maroko, pravděpodobně si vybavíte spalující horko a nehostinnou krajinu. To je ovšem hodně daleko od pravdy. Severoafrická země je velmi rozmanitá, pyšní se krásnými horami, Vysokým Atlasem, ale i zelenými údolími.

Foto: Profimedia.cz

Maroko voní na jaře růžemi.

V Maroku se také hojně pěstují voňavé růže, v Údolí růží se každý květen koná třídenní festival zasvěcený této královně květin. Zamiřte za ním do městečka Kalaat M’Gouna v podhůří Vysokého Atlasu, které leží asi dvě hodiny cesty od proslulého ksaru Ait Ben Haddou. Cesta je to sice daleká, jarní Maroko je ovšem zkrátka zážitek, který se vám vryje pod kůži.

5. Kostarika

Středoamerická Kostarika je k návštěvě vhodná prakticky celoročně, příroda přitom hraje absolutní prim. Turisté obvykle přijíždějí mimo období dešťů, ale pokud chcete zjistit, kolik odstínů zelené vlastně na světě existuje, doporučujeme přesný opak – dorazte sem během takzvané zelené sezony, která trvá od května do listopadu. Samozřejmě to neznamená, že by půlroku nonstop pršelo, každý měsíc je trochu jiný.

Foto: Profimedia.cz

Kostarika a její zelená sezona. Věděli jste, že existuje tolik odstínů zelené?

Právě květen je takový tranzitní měsíc, kdy se vše začíná měnit. Je to proto ideální kompromis mezi dobou absolutního sucha a deště. Teploty jsou navíc přívětivější a trochu nižší. Navštivte místní národní parky či květinové zahrady a obklopte se pestrobarevnými kolibříky.

6. Belgie

Belgie možná není destinací, která vám ihned vytane na mysl, když se řekne jaro. Nachází se tu ovšem kouzelný les Hallerbos, který po každé zimě pokryje koberec modrých zvonků. Přírodní spektákl sem jezdí obdivovat řada turistů, a pokud byste chtěli být mezi nimi, tak vězte, že sezona je dost krátká. Trvá od poloviny dubna do začátku května.

Foto: Profimedia.cz

Je libo procházka belgickým kouzelným lesem?

Je pochopitelné, že se do Belgie nepotáhnete jen kvůli vycházce v lese. Výlet můžete spojit i s poznáváním měst, která mají také co nabídnout. Navštivte třeba okouzlující Gent nebo romantické Bruggy, jimž jaro velmi sluší.

Znáte ještě nějakou další destinaci, která je podle vás na jaře okouzlující? Podělte se o své tipy se čtenáři v diskuzi.

Anketa

Kam byste se na jaře vydali nejraději?
Nizozemsko
43,9 %
Belgie
10,7 %
Japonsko
18,4 %
Kalifornie
3 %
Maroko
7,5 %
Kostarika
16,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2896 čtenářů.

Malá Anglie uprostřed horké exotiky. Místní nasazují kulichy, klimatizaci střídá topení

Cestování

Česko je 18. nejšťastnější zemí světa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám