Hlavní obsah

Malá Anglie uprostřed horké exotiky. Místní nasazují kulichy, klimatizaci střídá topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to kousek Evropy v Asii. Čilý cvrkot na rušných ulicích střídají pečlivě zastřižené trávníky a honosné koloniální domy. Často tu prší. A zatímco turisté tady nacházejí příjemný únik před obvyklým srílanským parnem, místní navlékají bundy a kulichy, aby neumrzli. Městečko Nuwara Eliya, kterému se přezdívá „malá Anglie“, nechá člověka pochybovat o tom, kde se vlastně nachází.

Foto: Profimedia.cz

Velké koloniální domy hned vedle skromných srílanských obydlí. Nuwara Eliya je plná kontrastů

Článek

Mysl značně tápe. Oči hledí na upravené cestičky podél jezera, po nichž by se s klidem mohla procházet některá z hrdinek románů Jane Austenové, okolní vegetace však do obrázku typické Anglie příliš nezapadá. A klima koneckonců také ne.

Nuwara Eliya sice leží v 1868 metrech, a tak je tu opravdu o několik stupňů méně než na pobřeží Srí Lanky, ale pro typického Středoevropana jde o zcela dostačující teplotu. Jen večery a rána bývají studenější, a tak přijde vhod mikina. Člověk se skoro musí smát, když vidí místní, jak klepou kosu u venkovních stánků v zimních bundách, rukavicích a čepicích.

Podle průvodce Raviho je horské městečko jediným místem na Srí Lance, kde hoteloví návštěvníci nenajdou klimatizace, ale topení. I peřiny v postelích nejsou typická průsvitná prostěradla, ale trochu silnější duchny, které během chladných nocí nabízejí podstatně větší komfort.

Kde se lidé modlí k zubu. Kdyby byl zničen, padne celá kultura

Cestování

S vůní čaje

Malá Anglie se městu neříká pro nic za nic. V koloniálních dobách se sem jezdili před horkem schovávat Britové, a tak si tu postupně vybudovali kus Evropy s honosnými domy a vším, co postrádali ze své domoviny. Dnes tu stojí například jediné dostihové závodiště na Srí Lance či golfové hřiště.

Klenotem Nuwary Eliyi je pak krásná tudorovská pošta s hodinovou věží, která patří k těm nejstarším v zemi – postavili ji v roce 1894. Horní patro, dříve obývané poštmistrem, dnes slouží jako turistické ubytování. Stejně tak mohou návštěvníci přespat i v některém z koloniálních domů nedaleko jezera Gregory. Je to surreální zážitek, který v Asii jen tak někde neprožijete.

Samotná Nuwara Eliya nicméně turistům zas tak velké množství lákadel nenabízí. Zajímavé je především její okolí. Město obklopují čajové plantáže, jedny z nejrozsáhlejších na světě.

Při jízdě serpentinami vidíme pečlivě sestřižené keříky na každém strmě se zdvíhajícím svahu, občas máme štěstí i na sběračky. Jejich práce je tvrdá a nevděčná. Zaplaceno dostávají za každý posbíraný kilogram lístků, ale žádné horentní sumy to vskutku nejsou. Sem tam proto vyprosí drobné u turistů, kteří si je fotí.

Zpracování je věda

Srílanský svět čajových plantáží je dechberoucí. Žádné jiné slovo není tak přiléhavé. Místní zelené kopce ostře kontrastují jak s pobřežím, tak s horkými a dusnými lesními oblastmi. Tady je vzduch svěžejší a nepopsatelně voňavější.

V oblasti je rozeseto množství čajových továren, kde se čaj suší a zpracovává. Ideální místo, pokud hledáte suvenýry, na které se vám nebude jen prášit. Navíc srílanské ceny jsou vskutku úsměvné.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Svět čajových plantáží. Srílanské vnitrozemí má velké kouzlo

Foto: Michael Švarc, Novinky

Každá továrna má na svých plantážích velkou ceduli, která připomíná slavný hollywoodský nápis

Zastavujeme v továrně Damro Tea, která leží asi půlhodinku jízdy autem od Nuwary Eliyi. Celkem na Srí Lance vlastní asi pět tisíc hektarů plantáží. U čaje platí to stejné, co u jiných plodin, mimo jiné u vinné révy – výsledná chuť se odvíjí od podloží, ale i klimatických podmínek. Znamená to, že trochu jiný čaj se vypěstuje ve vyšších polohách v horách a jiný blíže k pobřeží.

Místní zaměstnankyně při prohlídce vysvětluje, jak fungují velké čajové značky, které známe třeba z Evropy. V Kolombu, hlavním městě Srí Lanky, je čajová burza, kde společnosti nakupují nasušené lístky z nejrůznějších částí ostrova. A poté je často smíchají a následně prodávají. Něco takového se dělá třeba i u kávy nebo whisky a označuje se to anglickým slovem blend, tedy směs.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Sušírna čajových lístků. Místní vůně je nepopsatelná

Srí Lanka je předním producentem černého čaje, zelený je tu zastoupený v menší míře. V obou případech jde nicméně o stejnou rostlinu, liší se pouze zpracování. Černý čaj je plně zoxidovaný, zatímco čistý zelený zase vůbec – výjimkou je třeba v Číně a na Tchaj-wanu populární oolong, který je částečně fermentovaný. Ten tady ale nevyrábějí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Takto vypadají útroby čajové továrny

Zpracování čaje je docela věda, ve velkých továrnách se o to starají hlavně stroje, menší výrobny více spoléhají na lidskou sílu. Každopádně nevyrazit v oblasti Nuwary Eliyi na prohlídku s následnou degustací by byl hřích. On nakonec ten čaj s výhledem na sytě zelené plantáže zalité podvečerním sluncem i nějak lépe chutná.

Ikonických devět oblouků

Už samotná cesta do centra srílanské Střední provincie je zážitkem. Nejlepší volbou je totiž vlak. Nečekejte ale nejmodernější rychlíky. Relativně krátká trasa trvá z města Kandy až čtyři hodiny, a to se bavíme o nějaké stokilometrové vzdálenosti. Hraje se tu však na silné vjemy a výhledy, které si chce člověk vychutnat hezky v klidu.

Když vlaky začnou stoupat do kopců a promění se vegetace, nastává chvíle na otevření dveří vagónů, z nichž se turisté vyklánějí a nechávají se fotit. Může to vypadat jako do nebe volající hazard, ale při té rychlosti, či spíše pomalosti, je riziko minimální.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Most Nine Arches Bridge je ikonický. Jde o je jedno z nejznámějších míst na Srí Lance

Vlaky jsou vůbec oblíbeným dopravním prostředkem turistů. Z Nuwary Eliyi jimi lze vyrazit třeba i do městečka Ella, u nějž se nachází ikonický viadukt Nine Arches Bridge, dokončený v roce 1921. Stoletý most stojí uprostřed džungle, v jeho obležení se nacházejí další čajové plantáže a bývá tu značně rušno. Lidé se potulují po kolejích a fotí se ze všemožných úhlů.

Pokud byste si viadukt chtěli vychutnat i za jízdy, pendlují po něm vlaky mezi Ellou a Demodarou. Ale vyklánění v tomhle případě spíše nedoporučujeme. Přece jen je to na dno údolí docela hloubka.

Slavnou Lví skálu zdobí malby vnadných žen. Při cestě na vrchol se leckomu zamotá hlava

Cestování

Na safari jen do Afriky? Srí Lanka nezůstává černému kontinentu nic dlužna

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám