Hlavní obsah

V Asii vznikla první stezka, na které je zapotřebí být absolutně zticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horské túry nabízejí únik od ruchu civilizace. Na Tchaj-wanu mají nyní stezku, kde to platí dvojnásob. Jde o první certifikovanou tichou trasu na světě, kde je více než žádoucí, aby byli návštěvníci zcela zticha. Díky tomu si mohou více užít třeba šumění stromů, ptačí zpěv a další přírodní zvuky.

Foto: Profimedia.cz

Na stezce je takřka ticho (ilustrační foto).

Článek

Stezka Cchuej-feng Lake Circular Trail krouží kolem jednoho z největších horských jezer na Tchaj-wanu a nachází se asi 135 kilometrů od hlavního města Tchaj-peje. Titul první tiché trasy ji udělila americká nezisková organizace Quiet Place International, která veřejnost upozorňuje na benefity i význam ticha, a to zejména v rámci přírody.

První tichá stezka světa zavede návštěvníky 1900 až 2000 metrů nad mořem, do cypřišového lesa, který pokrývají mechy fungující jako jakási přírodní zvuková izolace. Podle organizace tu nejnižší naměřená úroveň hluku dosahuje méně než 25 decibelů, což je takřka absolutní ticho (za to se považuje intenzita zvuku do 10 decibelů, za ticho až do 40 decibelů).

„Pro tak hustě obydlený ostrov, jako je Tchaj-wan, má první tichá stezka na světě obzvlášť jedinečný význam,“ uvedl šéf lesní správy Lin Chua-čching. Po pandemii covidu-19, kdy asijská destinace přišla o množství turistů, jde navíc o dobré lákadlo pro budoucí návštěvníky.

Přívalu turistů se nebojí

Renomovaná sběratelka přírodních zvuků Laila Fanová uvedla, že ji překvapilo, jak tichá a zároveň bohatá stezka byla. Mísí se tu ptačí symfonie s hmyzím cvrlikáním, šustěním listů, praskáním větviček a prohánějícím se větrem.

„Ticho neznamená, že tam nic není. Naopak je tam něco, čemu obvykle nevěnujeme pozornost, protože neposloucháme,“ míní Fanová, která z Tchaj-wanu pochází. Podle sběratelky zvuků není třeba se obávat, že titul přitáhne hordy turistů a s nimi i nežádoucí halas. Naopak věří, že návštěvníci budou otevření zvukovým vjemům.

„Vyzývám lidi, aby touhle stezkou procházeli s pokorou a srdci otevřenými k naslouchání,“ doplnila Fanová. „Jakmile ztichnete, uslyšíte vše kolem sebe,“ řekla sběratelka, která věří, že více takových stezek je zásadních nejen pro samotné návštěvníky, ale zejména pro obyvatele lesů.

Jen pro vyvolené. Bhútán zvedne turistickou daň na téměř pět tisíc korun denně

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám