Hlavní obsah

Jen pro vyvolené. Bhútán zvedne turistickou daň na téměř pět tisíc korun denně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhútán se po více než dvou letech opětovně otevře zahraničním návštěvníkům. Stane se tak 23. září. Zároveň se však zvedne denní turistická daň, a to poměrně drasticky. Z 65 dolarů (asi 1500 korun) na rovných 200 (4700 korun). Poplatek má podle úřadů vykompenzovat uhlíkovou stopu, kterou turisté vyprodukují, uvádí CNN.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Tygří hnízdo je největším turistickým lákadlem Bhútánu.

Článek

„Pandemie covidu-19 nám umožnila restart. Promysleli jsme, jak může být turistický sektor strukturován a provozován, zatímco budeme držet nízkou úroveň uhlíkové stopy,“ uvedl ministr zahraničí a šéf bhútánské turistické rady Tandi Dorji na obhajobu vysoké turistické daně. Podle úřadů země přehodnotila standardy pro provozovatele služeb, hotely, průvodce a další.

Bhútán byl už v minulosti zemí, která pomocí vysoké turistické daně bojovala proti masovému cestovnímu ruchu.

V Bhútánu otevřou dávnou budhistickou stezku napříč celou zemí

Cestování

Dá se však předpokládat, že po jejím razantním zvýšení množství zahraničních návštěvníků ještě klesne — zkrátka z důvodu, že takový desetidenní pobyt vyjde automaticky o takřka 50 tisíc korun dráž, zatímco před pandemií to bylo „jen” 15 tisíc korun. K tomu je pak nutno připočítat výdaje za letenky, ubytování a dopravu.

Dorazilo 300 tisíc lidí

Podle majitele jedné z turistických společností Always Bhutan Sangaye Phuntsa může některé návštěvníky výše turistické daně odradit, nikoli však ty movité. „Ti, kteří u nás mohou utrácet, jsou vítaní. Těšíme se,“ uvedl Phuntso, jehož firma sídlí v hlavním městě Thimbú.

Malé asijské království se zahraničním návštěvníkům poprvé otevřelo v roce 1974, tehdy do země dorazilo 300 turistů, píše CNN. V roce 2019 to bylo přes 315 tisíc lidí.

Námořnická pověra proměnila významný přístav v umělecké dílo

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám