Hlavní obsah

Užít si atrakce v Londýně, a nezaplatit ani libru? Máme 9 tipů, kam vyrazit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn, Velká Británie

Britská metropole patří k nejnavštěvovanějším městům Evropy, zároveň i k těm nejdražším. Za ubytování, dopravu či jídlo v restauracích tu nenecháte malé částky. Naopak ve zdejších galeriích a muzeích se dají trávit celé dny, a nemusíte přitom utratit ani libru – vstup je zdarma. Kdo však hledá víc, tomu přinášíme osm dalších tipů na neotřelá místa v Londýně, kam vás rovněž pustí bezplatně.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Londýn z výšky

Článek

1. Vzhůru na Sky Garden

Jak si nejlépe prohlédnout město? No přece z výšky. Ve čtvrti City se na adrese 20 Fenchurch Street tyčí mrakodrap s „nebeskou zahradou“ Sky Garden na vrcholu. Tropická zahrada je kompletně prosklená, nabízí vyhlídkovou terasu s úžasným výhledem na město včetně řeky Temže, mrakodrapu The Shard naproti i na nedalekou pevnost a most Tower.

Vstup sem je sice zdarma, je však potřeba si ho rezervovat předem na konkrétní den a čas. Ideálně se do rezervačního systému podívejte zhruba tři týdny před plánovanou návštěvou, kalendář Sky Garden se plní rychle.

2. Otevřená střešní zahrada

Kdo si nestačí rezervovat vstup na Sky Garden, nemusí smutnit! Jen kousek od ní se nachází podobně stylová střešní zahrada s vyhlídkou – The Garden at 120.

Foto: Michaela Bartošová

The Garden at 120 v Londýně

Sem však žádnou rezervaci předem nepotřebujete, stačí jen přijít, a při troše štěstí ani nebudete muset stát ve frontě. Ideální čas je ve všední den dopoledne. Zdejší zahrada ale není krytá, návštěvy sem však pouští, i když trochu prší či fouká. Vyplatí se počkat si také na západ slunce a sledovat měnící se barvy oblohy nad městem.

Foto: Michaela Bartošová

The Garden at 120 v Londýně

Nejkrásnější přehrada v Česku? Les Království vypadá jako z pohádky

Cestování

3. Gladiátorská aréna v Londýně

V City ještě chvíli zůstaneme. Na několika místech je tu možné prozkoumat hluboké historické kořeny města sahající až k dobám římské nadvlády, která začala v roce 43 n. l. V tehdejším Londiniu vybudovali Římané paláce, lázně či amfiteátr, který pojal až sedm tisíc návštěvníků. V amfiteátru se konaly popravy zločinců i zápasy gladiátorů či divokých zvířat.

Foto: Michaela Bartošová

Pozůstatky římského amfiteátru

Zbytky jeho východní brány a základy bočních zdí jdou dnes k vidění v přízemí Guildhall Art Gallery. Můžete si nejdřív prohlédnout tamní sbírky umění v přízemí, anebo je přeskočit a sjet rovnou výtahem dolů k antickým pozůstatkům.

Foto: Michaela Bartošová

Guildhall Art Gallery v Londýně

4. Tajemný chrám Mithraeum

Další starověká památka, která je v centru bezplatně k vidění, je londýnské Mithraeum. Jde o ruiny chrámu římského boha Mithry „ukryté“ v budově ústředí firmy Bloomberg.

Mithru uctíval tajný kult, o němž toho doteď odborníci příliš nevědí. Svého boha zobrazovali Římané jako mladého muže zabíjejícího býka a tento obraz dnes moderně ožívá i v kamenných základech stavby.

Dolů do podzemí vás k nim vezmou průvodci a pustí vám krátkou show, která přibližuje jak místo samotné a jeho účel, tak tehdejší atmosféru, jež mohla v chrámu panovat. Návštěvu je možné si objednat předem, rezervace ale není nutně vyžadována.

Foto: Michaela Bartošová

London Mithraeum Bloomberg Space

5. Svatý Pavel jako na dlani

Katedrála svatého Pavla patří k nejznámějším památkám Londýna a přehlédnout její mohutnou kopuli tyčící se nad střechami budov snad ani nejde. Netypický pohled na chrám nabízí obchodní centrum One New Change postavené v jeho těsné blízkosti.

Až si tu projdete obchody a nakoupíte, neodcházejte pryč, ale vyjeďte proskleným výtahem nahoru do šestého patra, kde se kromě restaurace nachází i střešní terasa s vyhlídkou, která je veřejnosti volně přístupná. Kopule Pavla se tady před vámi rozprostře jako na dlani…

Bradavický expres, famfrpál i pohyblivé schodiště. Pražská výstava oživuje kouzelnický svět Harryho Pottera

Kultura

6. Harry Potter jede do Bradavic

Foto: Michaela Bartošová

Nástupiště 9 a 3/4 na nádraží King’s Cross

Milovníci příběhů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi najdou v Londýně také jedno místo, kde nemusí platit nic, a přesto se na chvíli přiblíží své oblíbené knižní a filmové postavě, a ještě si odnesou fotku do alba.

Na nádraží King’s Cross najdou postavené legendární nástupiště 93/4, odkud studenti vyráželi Bradavickým expresem do Školy čar a kouzel. Půjčí vám tu i šály v barvách bradavických kolejí či další propriety, díky kterým budete mít fotku ještě autentičtější.

Počítejte však, že si chvíli vystojíte frontu, než na vás přijde řada.

7. Na kávu do krypty kostela

Foto: Michaela Bartošová

Krypta kostela St Martin-in-the-Fields

Krypta anglikánského kostela svatého Martina v polích (St Martin-in-the-Fields) na Trafalgarském náměstí se rozhodně vymyká tradičním představám o pietním místě. Nachází se v ní totiž kavárna s restaurací. Prohlédnout si pozůstatky náhrobních kamenů tak můžete se šálkem kávy v ruce. Konají se tady i komorní koncerty a další akce. Atmosféra tu rozhodně nepůsobí temně, ponuře ani morbidně.

Ač se kavárna skrytá v podzemí nachází hned vedle frekventovaného náměstí, jen tak někdo o ní neví. Poskytne vám tak klidné útočiště před rušným děním v okolí plném turistů i pouličních umělců.

Foto: Michaela Bartošová

Kostel St Martin-in-the-Fields

8. Dům plný artefaktů

Na ulici Lincoln’s Inn Fields v Camdenu stojí několik zvenku nenápadných budov, které o to víc překvapí uvnitř. Když vkročíte do bývalé rezidence Johna Soaneho, připadáte si hned jako v jiném světě.

Foto: Michaela Bartošová

Sir John Soane’s Museum

Sir John Soane byl architekt a nadšený sběratel umění, za život shromáždil na tisíce děl, která rozesel po všech patrech a pokojích svého obydlí. Po jeho smrti v roce 1837 se dům dle jeho přání otevřel široké veřejnosti a začal fungovat jako muzeum. Vše od vybavení až po sbírky tu zůstalo zakonzervováno tak, jak to Soane opustil, k dílům nechtěl dodat ani popisky.

Po domě se můžete pohybovat volně a objevovat, co se v labyrintu pokojů ukrývá. Pomyslným vrcholem interiérů je vysoká hala se sarkofágem egyptského faraona Setiho I.

Foto: Michaela Bartošová

Sir John Soane’s Museum

9. Klidná oáza v betonové džungli

Canary Wharf je moderní finanční centrum plné mrakodrapů, oceli, betonu a skla. Fascinující džungle budov, která vznikla v místě bývalých londýnských doků, sama o sobě stojí za návštěvu. A až budete hledat klidné místo na odpočinek, vydejte se do Crossrail Place Roof Garden.

Zelená oáza s rozmanitými rostlinami se nachází na střeše budovy hned nad zastávkou metra a železnice. Prosklená střecha tvořená geometrickými okny dotváří atmosféru místa, které je přístupné nejen byznysmenům, kteří pracují v okolních bankách, ale i široké veřejnosti.

Stojí za to ji navštívit nejen přes den, ale také v podvečer, kdy se obloha začíná zbarvovat a mrakodrapy rozsvěcovat.

Anketa

Navštívili jste už někdy Londýn?
Ano, mnohokrát
49,9 %
Ano, jednou
31,9 %
Ještě ne, ale chtěl/a bych tam jet
15,7 %
Ne a ani se nechystám
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 700 čtenářů.

Sezení na zámeckém nábytku povoleno. Obnovený klášter v Plasích láká na novou prohlídku

Tipy na výlety

Máte i vy tip na zajímavou atrakci v Londýně, která je přístupná zdarma? Podělte se o něj se čtenáři Novinek v komentářích.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Anglie, Eurovíkendy

Reklama

Výběr článků

Načítám