Hlavní obsah

Umělcova skrýš. Ve Florencii poprvé zpřístupní Michelangelovu „tajnou“ komůrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michelangelova socha Davida ve Florencii je jedním z největších taháků italského města. Teď se však poprvé veřejnosti zpřístupní i méně bombastická atrakce, pod níž je renesanční umělec také podepsán. Jde o tajnou místnost, kde se malíř a sochař zřejmě ukrýval, když nad ním byl vynesen rozsudek smrti.

V Medicejské kapli ve Florencii zpřístupnili tajnou komnatu Michelangela.Video: AP

 
Článek

Drobný prostor, jehož zdi zdobí náčrty lidských postav, je pouze 10 metrů dlouhý a tři metry široký. Ukrývá se za bazilikou San Lorenzo v Medicejské kapli a zřejmě sloužil jako dočasný Michelangelův úkryt v roce 1530, kdy se ukrýval před rozsudkem smrti.

Má se za to, že si umělec v prostoru připravoval podklady pro své budoucí práce; verdikt, který ho měl připravit o život, byl po dvou měsících opětovně stažen, uvádí CNN.

„Tohle místo bylo objeveno v roce 1975, když se hledal nový východ z muzea kvůli rostoucím počtům návštěvníků. Někdo má za to, že jde o místnost, která sloužila jako Michelangelova skrýš, když mu papež Klement VII. vyhrožoval smrtí. Jiní se domnívají, že kresby na zdech sice byly vytvořeny v 16. století, ale ne Michelangelovou rukou,“ uvedla pro agenturu AP Francesca de Lucová, kurátorka muzea Medicejské kaple.

Foto: AP

Kresby mají být cvičením pro Michelangelovy budoucí práce.

Doplnila, že diskuze o pravosti děl se jistě rozhoří, jakmile se prostor otevře. Kurátorka doufá, že odborníci budou schopni najít pravdu.

Paola D’Agostinová, šéfka Národního muzea Bargello, jehož je mauzoleum rodiny Medicejů součástí, doplnila, že renovace místa byla časově velmi náročná.

Množství návštěvníků bude omezeno

Prostor, který nebyl nikdy běžně otevřen veřejnosti, se zpřístupní 15. listopadu, ale množství návštěvníků bude značně omezeno kvůli ochraně umění na zdech. Týdenní limit je nastaven na maximálně 100 lidí, vstupovat se bude po čtyřčlenných skupinách na 15 minut. Otevřeno bude každý den vyjma úterků a sobot.

Foto: AP

V titěrné místnosti se měl Michelangelo ukrývat několik týdnů.

Jelikož se do místnosti sestupuje po strmém schodišti, nebude návštěva umožněna lidem s fyzickým hendikepem a dětem do 10 let.

Cena vstupenky bude 20 eur (takřka 500 korun), lidé si ale musí koupit rovněž lístek do Medicejské kaple, ten stojí 10 eur (244 korun). Rezervační poplatek pak činí tři eura. Dohromady tedy návštěva vyjde na v přepočtu 800 korun. Rezervace jsou v tuto chvíli otevřené až do konce března příštího roku.

Hlavní chlouba Florencie se opět skvěje čistotou

Cestování

Turista poškodil Neptunovu fontánu ve Florencii. Vyšplhal na ni kvůli fotce

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám