Hlavní obsah

Tipy na víkend: Jablečné slavnosti, vinobraní, festival minipivovarů, Dny NATO

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu můžete ochutnávat sladký burčák na vinobraní v pražských Vysočanech, Litoměřicích, Mělníku a na zámku Kačina. V sobotu se můžete těšit na česká a zahraniční piva na plzeňském festivalu minipivovarů. V Hostětíně se v neděli konají Jablečné slavnosti. Nadšenci letadel a vojenské a letecké techniky se mohou vydat do ostravského Mošnova na Dny NATO.

Foto: Archiv Mělnického vinobraní

Od pátku do neděle probíhá v Mělníku historické vinobraní.

Článek
Praha

Podzimní hrátky v Písecké bráně

Podzimní hrátky v Písecké bráně nabídnou o víkendu divadelní představení, klauny i koncert kapely Kašpárek v rohlíku. Druhý ročník festivalu "pro neposedné děti a znavené rodiče" připravil loutkovou střelnici, výtvarné a rukodělné aktivity a v neděli tu potkáte dvojici Hombres na chůdách. Po oba dny akce začíná v 11 hodin.

Pražské vinobraní a Svatováclavská pouť 

Od pátku do neděle probíhá na vinici Máchalka ve Vysočanech vinobraní. Kromě ochutnávání burčáku je pro zájemce připraveno šermířské vystoupení, hudební kapely Bugles - Beatles revival, Tique, slavnostní průvod, grilování a další. Návštěvu Vysočan můžete spojit také se zastávkou na Bobové dráze Prosek, kde si můžete posedět u táboráku a opéct buřty. Program Vysočanského vinobraní na vinici Máchalka najdete zde.

Den železnice

V sobotu se v metropoli bude slavit svátek železnice. Od devíti do 16.30 si mohou zájemci na nádraží Praha-Braník prohlédnout výstavu lokomotiv, jídelního a lůžkového vozu nebo se svézt šlapací drezínou. V 10 a ve 12 hodin vystoupí country-rocková skupina El Paso. Ve stejný den se na pražském Hlavním nádraží budou konat (v 10.00, 11.00 a 12.00 hodin) exkurze do jinak veřejnosti nepřístupné dopravní kanceláře.

Mezi Braníkem a hlavním nádražím bude jezdit od 9.00 do 14.30 historický motorový vůz známý jako Hurvínek. Po trase Braník – KrčVršoviceSmíchov a zpět pojede parní vlak v čele s lokomotivou přezdívanou Čtyřkolák. Moderní příměstskou jednotkou CityElefant se můžete svézt po trase Smíchov – Radotín – Krč (přes tzv. most Inteligence) – Vršovice – hlavní nádraží a zpět. Ze stanice Praha-Vršovice pojede mezi 9. a 15. hodinou ve dvouhodinových intervalech motorový vůz řady 854, který zamíří přes hlavní nádraží po Novém spojení do Holešovic. Více najdete zde.

Marocké dny v botanické zahradě

V Botanické zahradě hl. města Prahy v Troji probíhají do neděle Marocké dny. Návštěvníci si od 9 do 19 hodin budou moci prohlédnout marocké obrazy, orientální tanec, ochutnat marocké potraviny, degustovat africká vína a mnoho dalšího. Kompletní program najdete zde.

Výstava prozradí, jak se restaurují vzácné tisky

Jak pečují a opravují staré knižní svazky restaurátoři, představuje výstava Zachovat! v Galerii Klementinum, která se otevírá ve čtvrtek. Zájemci se mohou přihlásit i na komentované prohlídky nebo se nechat poučit na přednášce. Klementinum je otevřeno každý den od 10:30 do 18:00 s výjimkou pondělí. Více najdete zde.

Krajina her z televizního studia Kamarád

V neděli se otevírá výstava Krajina her z díla Stanislava Holého v zámeckém areálu Ctěnice. Zvláště děti ocení oživlé televizní postavy Jů a Hele, Mufa a Tryskomyši, Haryho Šoumena a Šamšulu nebo kohouta Edu. Zájemci budou mít možnost do interaktivních objektů vstupovat, prolézat jimi nebo s nimi komunikovat. Součástí výstavy jsou také interaktivní programy připravené lektory a umělci. Akce potvrá do 27. ledna 2013.

Středočeský kraj

Hasičské klání

V sobotu se koná velké hasičské klání v prostoru pivovaru ve Velkých Popovicích. Dobrovolní hasiči budou soutěžit mezi 13. a 17. hodinou v tradičních úkolech jako je běh ve stejnokroji s výstrojí na 100 metrů s překážkami. Pro návštěvníky je připravená ukázka hydraulického vyprošťovacího zařízení nebo záchranného slaňování. Těšit se můžete také na soutěže o ceny a novou trasu prohlídky pivovaru.

V Hulicích se naučíte vyrábět svíčky

Jako v úlu to od července bzučí v bývalé škole v Hulicích v okrese Benešov. Po kompletní rekonstrukci tu ve dvou patrech vznikla expozice o životě včel, která cílí zejména na děti a nevčelaře. V sobotu a neděli se tu koná Svíčkový víkend (celý článek).

Mělnické vinobraní

Od pátku do neděle probíhá v Mělníku historické vinobraní. Pro návštěvníky je připraven program na čtyřech scénách: na náměstí Míru, Palackého náměstí, Krombholcově ulici a prostorem před Masarykovým kulturním domem Mělník. Těšit se můžete na hudební koncerty Chinaski, Vlasty Redla, Lenky Dusilové, Dana Bárty a mnoha dalších. Sobota vyvrcholí příjezdem Karla IV. s družinou a večerním ohňostrojem. Město zaplní řemeslné stánky, pouťové atrakce a dobré víno. Kompletní program najdete zde.

Zámecké vinobraní

Malebný zámek Kačina hostí v sobotu vinobraní. Připraveny budou také zelené trhy, řemeslný jarmark, vystoupení Lenky Filipové, soutěž v poznávání odrůdy vín a program pro děti. Kompletní program najdete zde.

Jihočeský kraj

Za strážci a skvosty šumavské Zlaté stezky

Následující tip na výlet vás zavede do podhůří i nitra šumavských hvozdů. Na Zlaté stezce můžete zamířit do Prachatic, na vrch Libín a hrad Kunžvart (celý článek).

Plzeňský kraj

Festival minipivovarů

Údajně nejvíce nejmenších pivovarů na jednom místě ve střední Evropě se má sejít na pátém ročníku festivalu českých minipivovarů Slunce ve skle. Pořádá ho v sobotu pivovar Purkmistr v Plzni-Černicích. Nabídne téměř 200 druhů piv, o čtvrtinu více než loni. Valná většina účastníků budou nejmenší minipivovary vyrábějící od 500 do 10 000 hektolitrů ročně.

Představí se nové české minipivovary, raritní vietnamské pivo Hoavien, minipivovar Šandorf ze slovenských Prieval a nakuřovaná piva z bavorského pivovaru z Bambergu. Na festivalu se budou dále prodávat anglická, skotská a nizozemská piva.

Stánky s pípami budou na nádvoří pivovaru a hotelu, na sousední Selské návsi i na zahradě pod návsí. Festival začne ve 13 hodin. Pro návštěvníky bude posílena trolejbusová linka číslo 13 z konečné tramvaje číslo jedna na Slovanech.

Pečlivě utajovaná „betonová opona“ Železné Rudy

Nenápadné jako vchody do sklepa, jen uprostřed lesa se střílnou. Přísně utajované podzemní komůrky vznikly v období studené války kolem Železné Rudy, kde stojí dodnes (celý článek).

Karlovarský kraj

Noční prohlídka na Lokti

Páteční večer bude na hradě Loket patřit hvězdářům a alchymistům. Od 21 hodin tu začínají noční prohlídky. Zájemci se mohou těšit na divadelní představení Viktora Braunreitera s vědeckou tématikou: Alchymie, astrologie a tajné nauky. Předem si raději rezervujte vstupenky na telefonu 352684648. Vstupné činí 110 Kč, studenti za 90 Kč. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Litoměřické vinobraní a Ostrovní festival

Litoměřice od pátku do soboty budou patřit hudbě a burčáku. Na Mírovém a Tyršově náměstí bude připraveno vinobraní, na kterém vystoupí divadelní soubory, cimbálová muzika. V sobotu městem půjde historický průvod. Na Střeleckém ostrově proběhne v sobotu Ostrovní festival. Na dvou pódiích se vystřídají kapely Kabát, Mig 21, Toxique a další. Kompletní program najdete zde.

Liberecký kraj

Heřmanice mají novou rozhlednu ve tvaru okurky

V Heřmanicích na Liberecku zpřístupnili novou rozhlednu ve tvaru okurky. Cyklisté se k ní dostanou po nově vybudované cyklostezce, pro motoristy nedaleko vybudovali parkoviště.

Rozhledna o průměru pěti metrů má být jedním z hlavních lákadel na cyklostezce postavené díky projektu z česko-polského programu Cíl 3. Vede z polské Bogatynie přes Heřmanice do Dětřichova. Rozhledna vysoká 24 metrů je z kvalitního modřínu. Nahoru vede 99 schodů a při výstupu se turisté díky dvojitému točitému schodišti nepotkají s těmi, kteří sestupují dolů. Z vrcholu jsou vidět Jizerské i Lužické hory, Žitavská nížina, část Heřmanic, Dětřichov i elektrárna Turów v Polsku.

Krkonoše jsou posety sakrálními památkami

V našich nejvyšších horách můžete navštívit desítky drobných kapliček, zvoniček, studní, božích muk, pranýřů, křížků, krucifixů, smírčích křížů, hraničních kamenů, morových sloupů a obelisků, které po staletí pokorně spoludotvářejí přírodní scenérii a významně se podílejí na jejím celkovém výrazu (celý článek).

Královéhradecký kraj

Slavnosti holovouských malináčů

V sobotu na návsi v Holovousích na Jičínsku se koná sraz rodáků a zároveň Slavnosti holovouských malináčů. Připraven je bohatý hudební program, ohňostroj, soutěž o nejlahodnější malináč (odrůda jablka Holovouského malináče) a o nejlepší moučníky. Zpřístupněn bude zámek, zájemci mohou využít vyhlídkového letu, pro děti je připraven slaměný hrad a výtvarné díly. Kompletní program najdete zde.

Zamykání Orlice

V sobotu můžete vyjet po řece Orlici na raftech a kánoích s vodníkem a zamknout řeku. Sraz je v 9 hodin v Kempu Orlice u Kostelce nad Orlicí. Těšit se můžete na opékání buřtů, posezení u ohně a slavnostní zamykání Orlice.

Pardubický kraj

Den železnice na Pardubicku

V sobotu se budou v rámci oslav Dne železnice konat tradiční exkurze na vybraná drážní provozní pracoviště v Pardubicích hl. n., České Třebové a Rosicích nad Labem. Na trati Pardubice hl. n. – Pardubice – Rosice nad Labem bude jezdit historický osobní vlak. Pro návštěvníky jsou připraveny i jízdy zvláštním vlakem po železničním uzlu v České Třebové. Těšit se můžete také na bohatý výstavní program v areálu tamního depa kolejových vozidel. V provozu bude též výcvikový lokomotivní trenažer. Více najdete zde.

V Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana

V centru Letohradu otevřeli Uličku Járy Cimrmana. Název bezejmenné cesty navazuje na tamější muzeum se světničkou českého génia na zámku, které je v provozu už dva roky. Informoval o tom starosta Petr Fiala (celý článek).

Vysočina

Svatováclavské slavnosti

Malebné centrum Telče v sobotu ožije Svatováclavskými slavnostmi. Šermíři, kejklíři, trubadúři a řemeslníci zaplní náměstí. Ve 14 hodin přijede od Horní brány sv. Václav s družinou. Zároveň bude od pátku probíhat Telčské vinobraní v mázhauzu ZUŠ na náměstí Zachariáše z Hradce, kde bude vstupné 80 Kč. Podrobnější program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Na kole po vinařských stezkách

Pokud se chcete ještě projet na kole, než začne zima, můžete se v sobotu vydat na výlet po vinařských stezkách okolo Znojma. Sraz akce Tour de burčák je v 10 hodin u Louckého kláštera ve Znojmě. Registrace bude probíhat mezi 9. a 11. hodinou, stezka je vhodná i pro pěší výlet a rodiny s dětmi. Trasy jsou dlouhé 20, 31,5 a 42 km, můžete se zastavit v Šatově, Hnanici nebo Havraníkách. Startovné činí 80 Kč. Více najdete zde.

Drnholecké vinobraní

Sklepy vinařů ve vinařských ulicích Drnholce na Břeclavsku se otevírají v sobotu v rámci Drnholeckého vinobraní už v 10 hodin. Program vinobraní začíná na náměstí ve 13 hodin historickým průvodem, který půjde přes vinařské ulice. Zájemci se mohou těšit na soutěže, šermířská klání, burčák, pochutiny a cimbálovou muziku. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Plumlovské vinobraní

Od 14 hodin začíná na zámku Plumlov u Prostějova tradiční vinobraní. Organizátoři připravili kromě plumlovského koštu, vinnou stesku, soutěže pro děti, pohádkové stezky také vystoupení Jožky Černého, cimbálovou muziku a ohňovou show. Kompletní program najdete zde.

Zlínský kraj

Lidé si v Hostětíně vychutnají jablečnou slavnost

Tradiční Jablečnou slavností ožije v neděli Hostětín na Uherskohradišťsku. Návštěvníci obce mohou letos už pojedenácté ochutnat například jablečné moučníky, čerstvý ovocný mošt nebo sušené ovoce. V 11 hodin začne na návsi jarmark, na němž se představí zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé zmíněné značky Tradice Bílých Karpat. Lákadlem slavností je vždy přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty si lidé mohou odpoledne koupit.

V areálu moštárny mohou návštěvníci ochutnat bio nápoje, například čerstvý jablečný mošt anebo mošt míchaný se zázvorem, mátou či zeleným čajem a sirupy z květů černého bezu a z květů konopí setého. Kromě pokrmů z ovoce budou ke koupi jehněčí steaky, klobásky, guláš a saláty.

Připraven je i kulturní program včetně vystoupení folklorní skupiny Dúbrava a Lucie Redlové & Garde. Každý, kdo do Hostětína dorazí pěšky, na kole nebo vlakem, obdrží skleničku moštu zdarma. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Na Dnech NATO předvedou zásah proti teroristům

Hned několik ukázek spolupráce českých bezpečnostních složek se zahraničními kolegy uvidí o víkendu návštěvníci letošních Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy. Diváci neplatí žádné vstupné.

Mezi nejatraktivnější bude patřit zásah české a polské protiteroristické jednotky. Svou činnost předvede i mobilní dohled Celní správy ČR, mezi jehož úkoly patří pátrání po zboží uniklém dohledu celních orgánů, kontrola přeshraniční přepravy odpadů, ale i kontrola stanovených dob řízení a odpočinku řidičů. Návštěvníci uvidí celní protidrogovou jednotku a služební kynology.

Na diváky čeká také řada atraktivních leteckých ukázek, mimo jiné průlet legendárního bombardéru B-52H Stratofortress, vystoupení akrobatických skupin nebo unikátní ukázka tankování letadla za letu. Přehlídky vojenské a letecké techniky, bezpečnostních a záchranářských složek se letos zúčastní rekordních 20 zemí. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat dobré "mléko starců" - burčák

Podzim je oblíbené období všech milovníků vína a burčáku. Vinobraní se spojuje hlavně s burčákem, u kterého lze už od oka poznat, jestli je dobrý nebo...

Výběr článků

Načítám