Hlavní obsah

Třicet pražských ulic v sobotu ožije festivalem Zažít město jinak

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci už sedmého ročníku festivalu Zažít město jinak přichystalo 23 čtvrtí z 11 městských částí programy, které promění 30 ulic ve velké zahrádky, jeviště, hřiště nebo dílny bez automobilů. Festival, který potrvá od rána do večera 22. září je opět zdarma. Autoři a organizátoři festivalu Zažít město jinak z iniciativy Auto*Mat hrdě prohlašují, že už ani není jejich organizace potřeba a akce po letech dostala nádech, který byl jejich záměrem.

Foto: Auto*Mat, Anna Šolcová

Ulice se 22. září promění v promenády bez aut plné umění, sportu, hudby a sousedského hodování.

Článek

„Chtěli jsme na jeden den proměnit ulici. Pustit do ní lidi a umění. Ale hlavně zapojit do ní obyvatele, kteří v těch ulicích skutečně žijí. Aby se poznali a vzájemně si ukázali, co dokážou. Za sedm let prošel festival obrovskou změnou. Začínali jsme uzavřením jediné ulice, kam se sešli lidé z celé Prahy, aby si užili korzo plné života, kultury a bez hluku aut. Pak začaly podobné oázy vyrůstat na nejrůznějších místech, až se z toho stala sousedská slavnost,“ popsala Tereza Vohryzková z Auto*Matu.

Zapojit se může každý

Připomněla tak začátky festivalu, kdy tisíce lidí z celé Prahy mířily například na uzavřené Smetanovo nábřeží. Letos mnohým bude stačit jen vyjít před dům, aby se dozvěděli, co si připravili jejich sousedé, nebo se rovnou zapojili.

„Veškerý program vytvářejí místní lidé. Zapojují se spolky, umělci, podnikatelé, hospody i jednotlivci. Festival si nejlépe užijí ti, kdo k němu sami přispějí. Stačí vynést na ulici stolek se židlemi a uvařit sousedům kávu,“ přidává svůj tip Jakub Hradilek, hlavní producent festivalu.

Na slavnost se žádné vstupné neplatí, ale lidé si mohou zakoupit jako symbolickou vstupenku tričko s unikátním designem v internetovém obchodě Coromoro.cz a tím pomoci pokrýt náklady pořadatelů.

Obyvatelé ulic, jichž se to týká, dostávají v těchto dnech do schránek upozornění, aby věděli, že své vozy musí v sobotu zaparkovat jinde, a aby počítali s tím, že tudy neprojedou.

„V tomto týdnu už stojí v ulicích i dopravní značení informující o záboru. Seznam ulic, čtvrtí a program zájemci najdou na webu www.zazitmestojinak.cz. Centrální zóna s infostánkem Auto*Matu, kde lidem naši pracovníci poradí, kam vyrazit, bude ve spodní části Václavského náměstí,“ poradil Hradilek.

Fotbalové utkání mezi Mexikem a Českem

Do festivalu se zapojila i řada osobností, které na oživlé ulici mohou účastníci potkat. Například Jan Svěrák, který bude promítat filmy na schodech v Braníku. Tam na ulici zahraje i Vladimír Merta. Číst ze své tvorby bude v Dejvicích Jáchym Topol, dokumentaristka Helena Třeštíková zve letenské sousedy na grilovačku na chodníku a například Krištof Kintera bude vystavovat v rámci Vršovické zóny.

Bohatě jsou zastoupeny i sportovní aktivity. Například v Americké ulici se odehraje pouliční fotbalové utkání mezi Mexikem a Českem. Na silnicích budou probíhat i lekce tance – například cumbie, salsy nebo tanga. Boxerské umění představí na Žižkově legendární boxer Stanislav Tišer. V Košířích zazní romská muzika, v Karlíně předvede spolek Divoké matky krocení dětí i živých koní a v Praze 3 se poběží slalom mezi lejny. Nebudou chybět ani módní přehlídky, výměnný trh a aktivity pro děti i postižené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám