Hlavní obsah

Sbírá lyže, v Rejvízu si otevřel muzeum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vášnivý sběratel Květoslav Žalčík, někdejší trenér české reprezentace v běhu na lyžích, skončil u vrcholového sportu, začal přemýšlet nad tím, co udělá se svou sbírkou starých lyží a dalších cenných artefaktů s touto branží spojených. Nechtěl, aby zůstaly jen tak ležet po garážích a sklepích, a tak si splnil sen. V areálu penzionu Férovka, který provozuje v Rejvízu, místní části Zlatých Hor na Jesenicku, zřídil muzeum.

Foto: Petr Marek, Právo

Posledním unikátním úlovkem sběratele jsou lyže fenomenálního Švýcara Daria Cologni.

Článek

„Motivoval mě můj kamarád lyžník Aleš Suk. Když jsem byl u něj v Dolní Branné v Krkonoších a viděl jeho úžasnou sbírku lyží, holí a bot, uchvátilo mě to a začal jsem také sbírat. Bylo to asi před patnácti lety. Dnes mám více než dvě stě lyží, k tomu startovní čísla olympijských vítězů, mistrů světa a dalších osobností, také jejich podpisy a jiné cennosti,“ vzpomíná na své sběratelské začátky muž, který se nyní věnuje jako trenér mládeži.

Muzeum vybudoval s pomocí rodinných příslušníků v podzemí, tedy v norském stylu. „Nechtěl jsem, aby to byla taková ta klasika, objekt se spoustou místností,“ podotkl. Přiznal, že realizovat smělou myšlenku bylo těžké. „Všechno jsem financoval sám, zedníci mi v průběhu stavby utekli. Naštěstí to zapadlo do doby covidu a ne do té dnešní, kdy je energetická krize. Teď už bych to nepostavil,“ dodává Žalčík.

Vodní hrad v Budyni nad Ohří ukrývá alchymistickou dílnu i poklad

Tipy na výlety

Muzeum otevřel před dvěma lety. Zřejmě nejcennějším exponátem, který vystavuje, jsou zhruba 110 let staré lyže legendárního Bohumila Hanče, běžce, který tragicky zahynul v roce 1913 při mezinárodním závodě na 50 kilometrů na hřebenech Krkonoš.

Má i podpisy slavných běžců

„Jednou jsem přišel k příteli do kanceláře a ty lyže jsem tam viděl. Ptal jsem se, co jsou zač, a když mi to řekl, chtěl jsem je od něj koupit s tím, že přemýšlím o muzeu. On na to, ať prý přijdu, až bude jisté, že muzeum bude. A když jsem ho navštívil podruhé, to už muzeum bylo před otevřením, daroval mi je, což jsem nechápal,“ sděluje sběratel.

Ve sbírce má také lyže zlaté generace, tedy Lukáše Bauera, Martina Koukala, Kateřiny Neumanové a Aleše Valenty. Má i spoustu podpisů slavných běžců, medailistů z olympiád a světových šampionátů, například Norů Björna Daehlieho, Petera Northuga či Italky Stephanie Belmondové.

Posledním mimořádně cenným úlovkem jsou lyže olympijského vítěze, mistra světa a vítěze Světového poháru, fenomenálního Švýcara Daria Cologni, na nichž „odjezdil“ svoji poslední sezonu. Ten letos na jaře ukončil profesionální kariéru.

„Vrátil je firmě Atomic a já se k tomu zrovna nachomýtl a koupil je. O den později bych měl smůlu. Místo v muzeu ale ještě nemají. Chtěl bych, aby mi je Cologna podepsal. Pokusím se o to přes švýcarského kamaráda. Až se to podaří, přidám je tam,“ ujišťuje Žalčík.

„Máte-li cenné artefakty získat, musíte mít štěstí, ale taky tomu i jít naproti. Já si nejedny lyže, nejeden podpis tvrdě vystál,“ dodává jedním dechem.

Největší socha v Česku. Hořický trpaslík po třiceti letech stojí

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám