Hlavní obsah

Na česko-německém pomezí vzniklo pět výletních tras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nepříliš známé části Šluknovského výběžku, Lužických hor a Žitavských hor vznikla síť nových tras pro cyklisty i pěší. Trasy tvoří naučné okruhy a umožňují výletníkům objevit například krásu podstávkových domů v poklidné krajině přezdívané České Nizozemí.

Foto: Krajský úřad Ústeckého kraje

Zastavení na cyklotrase u podstávkových domů.

Článek

Turisté se mohou seznámit například i s příběhem známého loupežníka Jana Karáska, s historií měst v oblasti nebo se oddat výhledům z vrcholů lužických kopců a teras Jonsdorfského skalního města.

„Připravené trasy mají různou náročnost, ale mají co nabídnout dětem i dospělým. Na cyklookruhy je možné nastoupit z české i německé strany. Vedou po značených cyklotrasách s převážně zpevněnými povrchy. Zajímavostí je, že trasy opakovaně kříží státní hranice. Během výletů je možné ochutnávat lokální speciality. V oblasti lze využít i půjčovny elektrokol, které lze najít například ve Vysoké Lípě nebo Děčíně,“ popsal novinku pro turisty náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro cestovní ruch Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Projekt nových tras realizuje Ústecký kraj ve spolupráci s Libereckým krajem a saským Entwicklungsgesellschaft Niederschlesische Oberlausitz.

Začátkem května se na trasách konala dvoudenní úvodní jízda. Téměř dvacetičlenná česko-německá skupina tvořená zástupci projektových partnerů, místní samosprávy, organizací destinačního managementu nebo odborníků na lidovou architekturu projela trasu vedoucí z Rumburku přes Großschönau na Luž a poté se vrátila přes Stožecké sedlo, Chřibskou, Krásnou Lípu a Dymník zpět do Rumburku.

Hřebenovka Českým Švýcarskem otevřena. Zavede i do málo známých míst

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám