Hlavní obsah

Letní sídlo prezidentů se otevírá. Potvrzeny tři termíny

Právo, trj, rap

Ve středu 1. března, v neděli 5. března a v úterý 7. března jsou vypsány termíny pro návštěvu veřejnosti v lánském zámku, v němž po dvě funkční období úřadoval odcházející prezident Miloš Zeman. Poprvé v historii budou podle Zemanova nedávného rozhodnutí prohlídky komentované, termínů je ale málo a veřejnost se musí přihlásit přes rezervační systém.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lány se otevře zatím ve třech termínech

Článek

Rezervace po internetu měly podle mluvčího prezidentské kanceláře Víta Nováka fungovat už v úterý, ale například Správa Pražského hradu, pod niž Lány spadají, a její informační středisko o tom neměly informace.

Návštěvníkům má být otevřeno reprezentační patro barokního zámku. V uvedené dny se prohlídky mají konat pouze v 10, 11 a 12 hodin. O pozdějším zpřístupnění prostor zatím není nic známo. „Je to už na rozhodnutí nové hradní administrativy,“ řekl Právu Novák.

Dospělí 200 korun

Sídlo mnoha českých a československých prezidentů v Lánech, zpravidla letní, se veřejnosti otevírá výjimečně. Prozatím byl vždy od března do října přístupný pouze park. Do něj budou moci návštěvníci bezplatně vstoupit opět od středy 1. března. Prohlídky zámku by ale měly být zpoplatněny. Cena za prohlídku bude 200 korun pro dospělé, 100 korun pro děti od 6 let, studenty či seniory nad 65 let, rodinná vstupenka vyjde na 400 korun.

Prohlídky mají upozornit na památku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, lidé uvidí Masarykův salonek, pracovnu TGM, knihovnu s krbem, Žlutý audienční salon či Modrou jídelnu, ale i hudební salon a velkou jídelnu.

Prohlídky by měly končit v kostele Nejsvětějšího Jména Ježíš. Komentář by měl být v češtině, cizinci budou mít k dispozici informační texty.

Barokní zámek uprostřed křivoklátských lesů je oficiálním letním sídlem prezidentů od roku 1921.

Černouček se stal turistickým cílem

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám