Hlavní obsah

Jeseníky mají co nabídnout i v létě

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řadu lákavých příležitostí pro turisty nabízejí i v létě Jeseníky a jejich podhůří. Na výběr je nespočet túr zdejší nádhernou přírodou, ale také řada atrakcí.

Foto: Areál Kouty

Možnosti nejrůznějšího vyžití nabízí areál v Koutech nad Desnou s první šestisedačkovou lanovkou na Moravě.

Článek

Kouty nad Desnou

Své místo si za krátkou dobu své existence již získal areál s první šestisedačkovou lanovkou na Moravě v Koutech nad Desnou, který byl uveden do provozu předloni v prosinci.

Z horní stanice lanovky se dá snadno dostat k přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně v nadmořské výšce 1350 metrů, která patří mezi sedm největších divů ČR. Na své si tam přijdou i bruslaři, kteří mohou využít 2,5 kilometru dlouhou in-line stezku kolem horní části nádrže. K dispozici je i kvalitně vybavená půjčovna bruslí Rollerblade s letním provozem v prodejně Helia sportu u infocentra. Místo je i výchozím bodem dalších zajímavých tras po hřebenech Jeseníků pro turisty i cyklisty.

Ti zde najdou také speciální bike park s trasami různé obtížnosti, a to pro ostřílené bikery, ale i pro méně zkušené jezdce a děti. Pro ty, co mají rádi sporty, při nichž jsou potřeba citlivé prsty a jistota zásahu, je určena novinka – discgolf.

Foto: Profimedia.cz

Potřeba je k tomu jen sada frisbee, kterou v areálu zájemcům zapůjčí. Hřiště s kovovými košíky je připraveno v mírném svahu u horní stanice lanovky.

Pravidla hry jsou podobná jako u golfu – jen místo míčků máte disky frisbee a místo jamek koše. Hráč se snaží diskem trefit do koše – čím méně hodů, tím lépe. Také účinky na tělo jsou podobné jako u golfu – posiluje se kreativita, kondice a koncentrace, pohyb na čerstvém vzduchu odbourává stres. Hřiště areálu Kouty má devět jamek s celkovým parem 29. Je určeno začínajícím i pokročilým hráčům.

Zámek Janovice u Rýmařova

Obdobnou lákavou atrakcí bude i zámek Janovice u Rýmařova, který po létech bude veřejnosti znovu zpřístupněn v podobě komentovaných prohlídek. V souvislosti s tím plánuje Městské muzeum Rýmařov také zahajovací koncert, autorské čtení či víkendovou historickou slavnost s hudbou i rytíři. Příprava těchto akcí je ovšem teprve v počáteční fázi.

Historie zámku se začala psát v první polovině 16. století. V průběhu své existence se z původní tvrze stalo rozsáhlé sídlo rodu Harrachů. Po druhé světové válce potkal zámek poněkud nešťastný osud v podobě zestátnění a s tím související následné využívání. K zámku náleží také volně přístupný park, který ve své době býval severským arboretem s řadou netradičních dřevin. Nyní se již z velké části tímto označením chlubit nemůže. Klidná procházka parkem však stále potěší a nabídne i pohled na monumentalitu zámku z jiné strany.

Foto: Profimedia.cz

Pohled z Keprníku

Neskutečný klid nabízí i Hotel Kamzík v Karlově pod Pradědem. Obklopen lesy s loukami a výhledem na přírodu vytváří dokonalou atmosféru k aktivnímu či pasivnímu odpočinku a relaxaci. Svým vybavením a kapacitou 150 lůžek je vhodný nejen pro rodinné dovolené, ale i pro školení, firemní akce, organizované skupiny, školní a ozdravné pobyty.

Ke koupání tam vybízí příjemně vyhřívaný bazén s možností venkovní terasy s lehátky, sauny a služby masérů. Sportovní vyžití zajišťuje profesionální posilovna, kuželna, stoly na stolní tenis, velká tělocvična vhodná pro basketbal, volejbal a další druhy sportů a herna pro děti. V létě lze využít hřiště na střeše bazénu s nádherným výhledem.

Na své si pak v regionu přijdou i milovníci kultury. Mezi mimořádné akce, které jsou na sezónu připraveny, patří i vystoupení slavných dvojčat Jiřího a Otty Bubeníčkových, kteří se svými přáteli budou tančit pod otevřenou scénou v areálu hradu Šternberk, a to 17. července.

Jen pár kilometrů od Koutů jsou termální lázně Velké Losiny. Ty patří mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s dlouholetou tradicí a jsou ideálním místem pro relaxaci a odpočinek. Příroda dala Velkým Losinám do vínku léčivé termální prameny, které mají blahodárné účinky na pohybový aparát, nervovou soustavu a kožní nemoci. Jejich teplota se pohybuje okolo 36 stupňů Celsia a losinská balneoterapie je využívá k léčebným koupelím a k napájení vnitřního i venkovního bazénu.

Velké Losiny jsou však známé nejen staletou lázeňskou tradicí, zajímavou historií, ale i řadou cenných kulturních památek. Právem k nim náleží také velkolosinská ruční papírna, jež byla na zdejším panství moravského rodu pánů ze Žerotína založena na sklonku 16. století.

Foto: ČTK

Velkolosinská manufaktura dnes patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě. Ruční papír se zde stále vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Pro svou vysokou kvalitu a staletou trvanlivost se používá mj. ve výtvarném umění, pro významnou osobní i firemní korespondenci, reprezentační účely, k tisku bibliofilií i v knižní umělecké a restaurátorské praxi. Ručně čerpané papíry a dnešní sortiment exkluzivních výrobků z nich získaly trvalé místo a oblibu u příznivců tradičních českých rukodělných výrobků.

Od poloviny 70. let 20. století prošel celý areál několika etapami nákladných rekonstrukcí a oprav, které pokračují i nyní. Unikátní areál významné technické památky, která zejména z pohledu více než čtyřsetleté kontinuity tradiční ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2002 vládou ČR prohlášen národní kulturní památkou.

Reklama

Související články

Na Soláni budou soutěžit sekáči trávy

Již potřinácté ožije vrchol hory Soláň nad Velkými Karlovicemi na Valašsku akcí Sečení lúk. Uskuteční se 29. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní...

Výběr článků

Načítám