Hlavní obsah

V Jeseníkách se otevřela stezka unikátní Velkou kotlinou

Právo, Denisa Telaříková

Obnovená naučná stezka, která vede unikátní částí Jeseníků, se slavnostně otevřela v sobotu dopoledne v Karlově pod Pradědem za budovou bývalého polesí. Botanická nebo zoologická zahrada Jeseníků, jak se Velké kotlině přezdívá, patří k nejpozoruhodnějším a nejvýznamnějším přírodovědeckým lokalitám střední Evropy.

Foto: Archiv Moravskoslezský kraj

Obnovená naučná stezka prochází středem rezervace Velká kotlina. Mimo tuto značenou cestu je do ní vstup přísně zakázán.

Článek

Je součástí národní přírodní rezervace Praděd a její význam spočívá především v jejím druhovém bohatství, pestrosti a rozmanitosti rostlinných a živočišných společenstev.

„Obnovit naučnou stezku v tak jedinečném území, které se svým druhovým bohatstvím řadí na první místo v České republice, nebylo vůbec jednoduché. Postarala se o to Správa chráněné krajinné oblasti Jeseníky a společnost pro přírodu a krajinu Actaea. Spolupracovala také obec Malá Morávka a Spolek Přátelé Vrbenska. Jim patří mé velké uznání,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD). Dodal, že bude rád, když do Velké kotliny nyní zamíří co nejvíce návštěvníků, kteří budou mít na paměti, jak cenné a křehké bohatství je ukryto v tomto zákoutí regionu.

K nejúžasnější scenérii Jeseníků

Naučná stezka měří zhruba 5,5 km, turisté zde zdolají převýšení 540 metrů. „Na zhruba dvouhodinové trase je rozmístěno 11 zastavení, u nichž se lidé dozvědí mnoho zajímavostí nejen o Velké kotlině, ale také o přírodních podmínkách a historii území v jejím okolí,“ informovala krajská mluvčí Šárka Vlčková.

Stezka je dovede k nejúžasnější scenérii Jeseníků, která svými rozeklanými skalisky, jarními vodopády, do léta ležícím sněhem a nebezpečnou zimou připomíná velehory. „Začíná na západním konci Karlova a vede podél říčky Moravice a dál po modré turistické značce směrem na Ovčárnu,“ upřesnila mluvčí.

Aby mohla být příroda této rezervace zpřístupněna veřejnosti, byla zde roku 1971 Správou chráněné krajinné oblasti vybudována naučná stezka. Dnešní podobu dostala v loňském roce díky krajskému projektu s názvem Jednotný informační a komunikační systém ochrany přírody v NUTS II Moravskoslezsko. Projekt za 200 tisíc korun finančně podpořila Evropská unie.

Velkou kotlinu objevil pro vědu polský lékárník a botanik Grabowski svou knihou o slezské flóře z roku 1843. V rezervaci roste zhruba 480 druhů rostlin. Mezi nejvýznamnější patří jitrocel černavý sudetský a hvozdík kartouzek sudetský. Jsou to poddruhy, které vznikly právě ve Velké kotlině, nikde jinde na světě nerostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám