Hlavní obsah

Hrabalova chata se příští jaro otevře pro předem objednané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chata Bohumila Hrabala v Kersku, kterou Středočeský kraj koupil před necelými dvěma lety, by se po úpravách mohla veřejnosti otevřít 28. března 2024. Tehdy uplyne 110 let od spisovatelova narození. Nepůjde o klasickou muzejní expozici, nové uspořádání uvnitř by mělo navodit dojem, že Hrabal ještě před pár minutami seděl u stolu. Přibližně hodinový zážitek umocní výklad průvodce.

Foto: Vizualizace ČVUT

Takto by měla vypadat Hrabalova chata po rekonstrukci.

Článek

Dovnitř se vypraví skupina maximálně sedmi návštěvníků, kteří si prohlídku předtím rezervovali. Uvidí například kuchyň s obytnou místností, schodiště, ložnici v patře, verandu.

Dostavby nebudou

„Chata má zvláštní kouzlo, neradi bychom ho narušovali velkým počtem návštěvníků,“ vysvětlil Jiří Vinduška, ředitel Polabského muzea. Navíc je velmi malá. Základní vstupné se podle něj pohybuje kolem sta korun. Návštěvnická sezona potrvá od května do září.

Podle Václava Girsy z Ústavu památkové péče Fakulty architektury Českého vysokého učení technického, která se na přeměně Hrabalovy chaty podílí, jde o mimořádně významnou památku. Nové využití musí být šetrné, s minimálními zásahy do konstrukce a zachováním atmosféry.

„Musí být v souladu s životy místních a důstojně reprezentovat odkaz jednoho z našich nejvýznamnějších spisovatelů,“ doplnil, v jakém režimu bude fungovat, krajský radní Václav Švenda (TOP 09).

Kadaňský klášter připravil k 550. výročí výstavu i prohlídky

Tipy na výlety

Kraj podle něj upustil od dostaveb, o kterých se uvažovalo. „Provozní zázemí by se mělo vejít do chaty. Doplní se pouze objekty, které na místě stály za života Hrabala. Tedy kůlny, které navazují na zadní část, a původní schodiště na terasu. Všechny nepůvodní stavební úpravy odstraníme,“ přiblížil.

I rozlehlá zahrada se navrátí do stavu za autorova života.

Na místě původně stála chatka, kterou si v roce 1940 nechala postavit rodina Trnkových. Hrabal ji pořídil v druhé půli šedesátých let a postupně ji rozšířil. Přibyla garáž a přístavek, v patře terasa se subtilním schodištěm. Po jeho smrti přístavek, schodiště i terasa zmizely. Pozdější majitelé do původní garáže vestavěli koupelnu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Interiér Hrabalovy chaty v Kersku se promění v expozici.

„Bouráme koupelnu, novější okna, dveře,“ shrnul architekt Martin Čtverák z vysoké technické školy. Přibude světlík ve střeše, kterým Hrabal pozoroval oblohu. „Provozní zázemí vtěsnáme do garáže, odkud zmizí koupelna. Vznikne tam pokladna, za ní zázemí pro průvodce. Přistavujeme dva přístavky, v jednom bude hygienické zázemí, ve druhém zázemí pro základní údržbu,“ doplnil.

Práce začnou v září

Nová terasa se schodištěm, o které se hodně diskutovalo, bude mít stejný tvar jako její předchůdkyně, maličko se bude lišit konstrukcí.

Nyní se připravuje dokumentace pro stavební povolení. Na otázku Práva, kdy se v Kersku začne něco dít, Čtverák odhaduje, že v září. Náklady by neměly převýšit 10 milionů korun. Dům zaplní věci, které Hrabal běžně užíval. „Nábytek ze spodní místnosti se dochoval ze sedmdesáti procent. Z horního pokoje zlomky, dva tři kusy. A spousta drobností. Co nemáme, dobře dokumentují fotky,“ řekl Vinduška.

Chatu s pozemkem v polovině července 2021 nabídl k prodeji tehdejší majitel. Kraj za ni zaplatil necelých 10 milionů.

Hřebenovka Českým Švýcarskem otevřena. Zavede i do málo známých míst

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám