Hlavní obsah

Harrachovský zámek v Janovicích u Rýmařova je skrytým pokladem podhůří Jeseníků

Ještě před rokem jsem netušil, že tento krásný zámek existuje. Národní památkový ústav ho do své péče převzal v roce 2019, do té doby o něm nikde žádná významnější zmínka nebyla. Janovice se nacházejí nedaleko Rýmařova, v oblasti je známým objektem zámek v Bruntále. Ale Janovice?

Foto: archiv NPÚ

Janovický zámek. Jeho opravy spolknou ještě mnoho financí.

Článek

Na objektu bude práce jak na pověstném kostele, ale památkáři věří, že se z Janovic stane místo, kam návštěvníci Moravskoslezského kraje rádi zavítají. Vše závisí na financích, a těch asi do oprav a údržby památek nepůjde z rozpočtu dostatek.

Zatím toho není moc, co by Janovice k prohlídkám nabídly, ale i tak stojí alespoň z hlediska architektury za zhlédnutí.

Foto: archiv NPÚ

V Janovicích u Rýmařova Harrachové založili tkalcovskou manufakturu.

Zámek památkáři otevřeli výstavou Svět janovických Harrachů. Rod, který působil převážně v Čechách, měl i svou moravskou větev.

Jedná se o výstavu fotografií nejvýznamnějšího rodu panství, je umístěna v prostorách bývalého hraběcího bytu.

Foto: archiv NPÚ

Zámek, o kterém téměř nikdo neví.

Harrachové vše oživili, byli to dobří hospodáři

Na zámek zve kastelánka Markéta Janáková: „Janovický zámek v nynější podobě vznikl z původně žerotínské tvrze z 1. poloviny 16. století. Tu nechali další vlastníci, kterými byli Hoffmannové z Grünbüchlu, přebudovat ve století 17. na renesanční zámek. V roce 1721 kupují panství hrabata z Harrachu, za nichž nastává prosperita panství, stavba je upravena ve stylu pozdního baroka,“ uvedla.

Foto: Josef Litvík

Letecký pohled na zámecký komplex v Janovicích u Rýmařova

„Podnikavá šlechta buduje rozsáhlý zámecký komplex s pivovarem a správou janovického velkostatku. S tím je spojen rozvoj textilního průmyslu, vzniká tu tkalcovská manufaktura. Zámek prochází v průběhu následujících staletí řadou stavebních úprav. Posledním soukromníkem v Janovicích byl do roku 1945 maďarský diplomat František Zikmund Rosty-Forgách de Barkócz. Od roku 2019 je zámek pod správou Národního památkového ústavu,“ doplnila kastelánka.

Foto: archiv NPÚ

Knihovna je zatím prázdná.

Po válce sloužil objekt nejprve jako depozitář archivu Olomouckého kraje, rok před převzetím NPÚ ho vlastnil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

V Čechách se dařilo harrachovským sklářům, tady textilákům

Harrachové jsou česko-rakouskou šlechtou s původem v jižních Čechách. Ve 13. století se uvádějí vladykové Harachérové z Hory u Rožmberku. Rakouská větev se stala záhy dvorní šlechtou. Česká se prosadila až v 18. století. Velký význam pro ně mělo podnikání ve sklářské výrobě.

Foto: archiv NPÚ

Průhled do jídelny

Na Rýmařovsku se usazují v roce 1721, tehdy si Ferdinand Bonaventura z Harrachu bere ovdovělou majitelku zdejšího panství Marii Elizabetu z Janovic. Tím se zakládá boční větev české jilemnické. Po přestavbě zámku se hrabě pustil do zvelebování panství, využil umu a práce místních textiláků, kteří pěstovali a zpracovávali len.

Roku 1746 otevírá v Janovicích první moravskou plátenickou manufakturu, která se posléze stává jednou z nejvýznamnějších v monarchii. Aby mohl obsadit 346 stavů, což byla tehdy opravdu velkovýroba, povolává v roce 1789 tkalce ze Šluknovska.

U Rýmařova vzniká v údolí potoka Lučina velká osada, na kterou vyčlenil hrabě pozemky. Dostala jako krkonošské město jméno po zakladateli Harrachov. Německy se jmenovala Harrachsdorf, Češi jí říkali Harašov.

Osada je součástí Rýmařova, většina domů slouží rekreaci.

Na Ještědu začala letní sezona

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám