Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si klobásky a zapijte je pivem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červencový víkend nabídne kulturní i gastronomické festivaly. V Praze můžete vyrazit na Ynspirology, akci plnou workshopů a hostů z různých oborů, v Náměšti nad Oslavou začne kulturní festival Folkové prázdniny. Do Břeclavi můžete vyrazit na klobáskobraní, a pokud vás chytne žízeň, můžete ji zahnat na pivních slavnostech v Třeboni.

Foto: Profimedia.cz

Uhaste žízeň na pivních slavnostech. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival inspirace

O víkendu se ve Žlutých lázních uskuteční již třetí ročník festivalu Ynspirology, jehož hlavní myšlenkou je inspirovat a být inspirován. Těšit se můžete na nepřeberné množství hostů z různých oborů, ať už z oblasti módy, počítačových her, tance nebo umění. Přichystány budou workshopy, debaty, ale i hudební vystoupení Mikolase Josefa, Kapitána Dema nebo Emmy Drobné. Více zde.

Víno v zahradě

Hudba, moderní kuchyně a víno se spojí během akce, která se v sobotu uskuteční v Botanické zahradě hl. m. Prahy. Návštěvníci budou moci ochutnat produkty od moravských i zahraničních vinařů, a to i například z Afriky, Itálie nebo Maďarska. Každou zemi zastoupí také výběr gastronomických specialit, zazní i africká hudba. Podrobnosti naleznete zde.

Letní Dyzajn Market

Prázdniny se pomalu přehupují do druhé půli, a tak je čas na letní Dyzajn Market. Jako tradičně se uskuteční na náměstí Václava Havla u Národního divadla a jako vždy se můžete těšit na autorskou tvorbu českých designerů. Přijďte si prohlédnout nejrůznější módu, dekorace či doplňky, nebo zaskočte na kávu či drink. Akci doplní také hudební program. Více zde.

Středočeský kraj

Zámecké hodování

Na zámku Kačina se o víkendu nebudete kochat jen krásným prostředím, potěšíte i své chuťové pohárky. Uskuteční se zde totiž festival jídla, těšit se můžete na ukázky vaření, následné ochutnávky, ale také na soutěže nebo kulturní program. V sobotu se začíná v 11:00 hodin a končí se ve 20:00, v neděli je start už v 10:00 a konec v 18:00. Další informace zde.

Sjezd řezbářů na hradě

V neděli začíná na hradě Křivoklát již 23. ročník řezbářského sympozia Křivořezání a hlavním tématem je křivoklátský betlém. Do 4. srpna bude na nádvoří tvořit přes 30 řezbářů z celé České republiky, připraven je ovšem i bohatý doprovodný program, který čítá řemeslné dílny, hudební vystoupení nebo i ukázky práce na hrnčířském kruhu. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Pivovarské slavnosti

Poslední červencová sobota v Třeboni patří tradičně pivním slavnostem pivovaru Regent. Ty nabídnou návštěvníkům celodenní program, který končí až v ranních nedělních hodinách. Kromě pití piva, které je rozhodně hlavním tahákem, se můžete těšit na hudební program, ale také na několik soutěží. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Barokní neděle

V neděli se na Bylinkovém panství Rochlov koná letní barokní festival. Přeneste se na jedno odpoledne do minulosti, připraveny jsou oživené hudební prohlídky, ale také barokní pochutiny v zámeckém hostinci, ochutnávky kávy a vína nebo koncert barokní hudby. Zájemci mohou zavítat na přednášku o barokní krajině a parcích, chybět nebudou ani stánky s nabídkou výrobků a občerstvením. Více zde.

Karlovarský kraj

Den Ohře

V sobotu se bude oslavovat Den Ohře. V rámci akce se můžete těšit na den otevřených dveří Vodního díla Horka u Kynšperku nad Ohří, na programu jsou prohlídky přehrady s výkladem o účelu a historii stavby. Začíná se v 9:00 hodin a končí se už ve 14:00. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Retro slavnosti

V Nové Vsi v Horách se v sobotu konají červencové letní slavnosti. Letos se ponesou v retro duchu a nebudou chybět stará řemesla nebo projížďky v historických vozidlech. Dávné časy připomene i bohatý program, který čítá kankánová vystoupení s dobovým líčeným a účesy nebo i výstava fotografií, která ukáže řeku Ohři v proměnách času. Ještě do hlubší historie se ponoříte s ukázkami předení na kolovratu či tkaní na stavu. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Bohnice na Housce

Na hradu Houska se o víkendu uskuteční prezentace terapeutických dílen Psychiatrické nemocnice Bohnice. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet různé techniky, které se používají při pracovní rehabilitaci. Bude to například práce na hrnčířském kruhu, tkaní na stavu nebo výrobu ručního papíru. Výrobky si budete moci i zakoupit, o zábavu se postarají také nejrůznější atrakce na hradním nádvoří. Více informací zde.

Královéhradecký kraj

Noční prohlídka

Po úspěchu loňských nočních prohlídek se akce na opočenský zámek vrací i letos. Zúčastnit se můžete tentokrát v ještě komornějším duchu s maximálně 15 lidmi ve skupině. Výklad z klasických prohlídek bude rozšířen o podrobnější informace zejména o obrazech z 16. století. Dále se dozvíte také o renesanční přestavbě zámku nebo užití renesančního skla. Více informací zde.

Pardubický kraj

Slet letadel

V sobotu se v České Třebové koná tradiční slet všeho, co létá. Zváni jsou všichni pilotu ultralehkých letadel a příznivci létání a letectví. Na programu dne jsou jednotlivá vystoupení posádek ultralightů, stejně tak jsou připraveny prezentace prací modelářů. Občerstvení je zajištěno. Více informací najdete zde.

Vysočina

Folkové prázdniny

V sobotu proběhne v Náměšti nad Oslavou zahájení kulturního festivalu Folkové prázdniny. Kromě hudby se mohou návštěvníci těšit také na divadla, tvůrčí dílny a mnoho dalšího. Letošními hosty budou například Ondřej Havelka, Michal Pavlíček, ze zahraničních jmen pak písničkář John Smith nebo skotská kapela Breabach. Akce trvá do 4. srpna. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Klobáskobraní

V břeclavském areálu Na Včelíně se v sobotu uskuteční gastronomická událost, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník uzenin. Břeclavské klobáskobraní nabídne nespočet druhů klobás, párků, špekáčků, ale také pomazánek. Aby se jen nejedlo, jsou připraveny různé soutěže a vystoupení country skupin. Více zde.

Olomoucký kraj

Renesanční večer

Přeneste se na jeden večer do renesance. Na nádvoří zámku Velké Losiny se v sobotu uskuteční akce, která nabídne bohatý historický program za účasti nejrůznějších postaviček a kejklířů. Chybět nebude ani renesanční hodovní tabule, kterou si vychutnáte jako šlechta za dávných časů. Závěr večera bude patřit nočním prohlídkám zámku za svitu baterek. Více informací zde.

Zlínský kraj

Festival česneku

Do Buchlovic se vrací oblíbený česnekový festival, na němž můžete vyzkoušet tisíc a jednu chuť této plodiny. Ochutnáte například česnekový koláč nebo další jídla, kde hraje česnek důležitou roli. Zkusit můžete také pletení česnekových copů nebo se zapojte do soutěže čichačů či v plivání česneku. Podrobnosti o akci zde.

Moravskoslezský kraj

Junácké tradice

V rámci 100. výročí vzniku ČSR se v Opavě uskuteční akce, která bude poctou všem trampům, vodákům, junákům a tulákům. Užijte si odpoledne s junáckými tradicemi a ukázkami dovedností. Chybět nebude prvorepubliková trampská osada a zpívání u ohně, večer završí vystoupení populární kapely Spiritual Kvintet. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám