Hlavní obsah

Lyžování kousek za moravskými humny. Semmering láká na akční sjezdy během celého dne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský Semmering budou mít v hledáčku hlavně lyžaři z Moravy, protože leží necelé dvě hodinky od českých hranic u Mikulova. Sjezdovky všech barev se drží celý den ve stínu, takže jsou rovné i odpoledne. Momentálně v Semmeringu panují nefalšované zimní podmínky a v týdnu se lyžuje na prázdných sjezdovkách.

Foto: Snow.cz

Areál je ideální pro Moravany, kteří to do něj nemají daleko.

Článek

Semmering nabídne 14 kilometrů sjezdovek spíš sportovního charakteru, a to nejen díky prudším pasážím, ale i severní orientaci kopce, kdy se tratě drží celý den ve stínu a jsou tudíž tvrdé i v pozdním odpoledni. Nyní v lednu tady tedy sluníčko kolem desáté hodiny jen zlehka lízne špičku vrcholu Hirschenkogel (1340 m) a horní pasáž modré sjezdovky Familienabfahrt, na zbytek tratí zasvítí až tak koncem února. Na všechny tratě tu vyváží kabinková lanovka.

Nějaký ten sluneční paprsek ráno dopadá také na začátek červené sjezdovky č. 2 Kogelabfahrt, která nás baví hlavně úvodní širší planinkou a následným pravotočivým padákem, který je prudký tak akorát, abyste to mohli pokládat na hrany. Pak se sjezdovka zúží a následně se napojí na modrou Rodinnou sjezdovku, která už jen na kousku nechá lyže trochu carvovat, načež je po cestě dovede k dojezdu sjezdovky FIS Weltcup Panorama.

Foto: Snow.cz

Středisko nabízí 14 kilometrů sjezdovek.

Ač celý den ve stínu, ryze sportovní je tady červená sjezdovka Westhang, která bez zatáček spadá přímo dolů a jízda je zpestřená lehkými terénními vlnami. Výhodou je, že sjezdovku obsluhuje sedačková lanovka, takže nemusíte zouvat lyže jako u kabinky a můžete sekat jednu jízdu za druhou.

Česko je pátou nejšťastnější zemí Evropské unie. Vede Rakousko

Cestování

U této sedačkové lanovky končí rovněž červená sjezdovka Südhang, kterou jsme jeli poprvé, protože při naší loňské únorové návštěvě otevřená nebyla. I když její začátek připomíná jen zasněženou cestu, posléze se otevře do širokého slalomáku, na kterém by se nemusela bát trénovat ani Petra Vlhová.

Koná se tu světový pohár

A když je řeč o Petře Vlhové, tak právě tady v Semmeringu stála několikrát na stupních vítězů v rámci Světového poháru ve slalomu a obřím slalomu. Ten se tady koná ob rok na zmíněné červené sjezdovce FIS Weltcup Panorama Piste, která by si v několika místech klidně zasloužila i černé označení.

Dohromady tři mírné terénní zlomy tu narušují jinak konstantně prudkou sportovní sjezdovku, která je ovšem poměrně dobře přehledná. Svezení na sjezdovce světových parametrů takhle kousek od Vídně už může uspokojit choutky leckterého náročného lyžaře, osobně bych na ní jen uvítala nějaký ten metr do šířky.

Foto: Snow.cz

Přes týden jsou sjezdovky prakticky prázdné.

Sjezdovky na Semmeringu jsou spíše sportovnějšího rázu, modrá sjezdovka se tu ale najde. Stejně jako ostatní tratě se modrá sjezdovka Familienabfahrt spouští z vrcholu Hirschenkogelu v dlouhé levotočivé zatáčce, a zatímco v jejím úvodu jedete opět prakticky po cestě, v její další části se už rozšíří do pěkného carvovacího náměstíčka. Pak se na své délce ještě několikrát zúží a rozšíří, sklon ale drží po celou dobu mírný, takže méně zkušení lyžaři mohou směle zavítat právě sem.

Pro ty nejmenší se na Semmeringu nabízí protější kopec, respektive mírný cvičný svah Happylift obsluhovaný kotvovým vlekem a vybavený ťapacími koberci pro první lyžařské krůčky. Areál se nachází jen pár metrů od hlavního parkoviště přes hlavní cestu a na rozdíl od Hirschenkogelu je celý den zalitý sluncem.

Vyplatí se i večerní lyžování

Ačkoli je většina sjezdovek v průběhu dne ve stínu, ta „nejdůležitější“ záležitost je skoro celý den na sluníčku, tou je restaurace Liechtensteinhaus s venkovní terasou na vrcholu Hirschenkogelu. Jde o hlavní občerstvovací zařízení v areálu a sestává jak ze samoobslužné části, tak z té obslužné, kterou představuje panoramatická přístavba s výhledem do okolí.

Foto: Snow.cz

Sjezdovky leží většinu času ve stínu, takže si i odpoledne zachovávají sportovní charakter.

Foto: Snow.cz

Na své si tu přijdou zejména milovníci rychlejších sjezdů.

Restaurace nabízí tradiční rakouská jídla jako například germknödel (8,90 eura, v přepočtu asi 220 Kč) nebo domácí trhanec (8,90 eura, zhruba 220 Kč), v jídelníčku ale najdete i taková jídla, jako jsou kuřecí křidýlka Buffalo (14,50 eura, asi 360 Kč), burger s hranolkami (15 eur, zhruba 370 Kč) nebo těstoviny s lososem (16,20 eura, asi 400 Kč).

Na Semmering se vyplatí zavítat i na večerní lyžování, kdy je tu osvětlených až 13 km sjezdovek a takovýto výběr tratí na večerní lyžování jen tak někde nenajdete. Osvětlení je tu velmi kvalitní, protože se nám tu prakticky lyžovalo lépe večer než přes den, kdy byly některé části sjezdovek zahalené do stínu. Večer tu vidíte doslova na každý metr. Večerní lyžování tu nyní v lednu probíhá od čtvrtka do soboty vždy od 18 do 22 hodin a jízdenka na večerní lyžování vyjde dospělého na 42 eur (1039 Kč).

Údolí Stubaital je královstvím sněhu a věčného ledu. Děti do deseti let tu lyžují zdarma

Cestování

Semmering nabídne také solidní sáňkařskou dráhu, která se stejně jako sjezdovky spouští z vrcholu Hirschenkogel a je dlouhá poctivé tři kilometry. Celodenní zapůjčení sáněk vyjde na 7,50 eura a probíhá tak, že vám v pokladně dají plastovou kartičku „s funkcí“ žetonu, kterou uvolníte sáňky ze stojanu u lanovky podobně, jako se to dělá s nákupními vozíky.

Foto: Snow.cz

Sáňkařská dráha je stranou od sjezdovek.

Sáňkařská dráha je od sjezdovek oddělná, zahrnuje tři tunýlky a kromě závěrečných lehce zavřenějších zatáček je krásně pozvolná a místy poměrně rychlá – helmu klidně nechte na hlavě. Sáňkařská dráha navíc funguje i při večerním lyžování.

Prakticky až do areálu vede z Vídně dálnice, pouze na posledních pět minut jedete po okresce, která vás bez velkého bloudění zavede přímo na bezplatné parkoviště areálu. V zázemí areálu najdete kompaktně na jednom místě pokladny, toalety, aprés ski bar a také půjčovnu lyží. Zapůjčení základních modelů lyží vyjde na 20 eur (495 Kč) na den, top modely pak na 35 eur (866 Kč) na den. Celý ceník půjčovného najdete zde.

Semmering v kostce

  • vzdálenost z Prahy: 4 hod. 30 min. (430 km)
  • vzdálenost z Brna: 2 hod. 30 min. (230 km)
  • vzdálenost z Mikulova: 1 hod. 50 min. (180 km)

Skipasy

  • celodenní skipas dospělí: 49 eur (1212 Kč)
  • dopolední skipas 9–13 hod. dospělí: 38 eur (940 Kč)
  • skipas večerní lyžování dospělí: 42 eur (1039 Kč)

Provozní doba: 9–16 hodin

Večerní lyžování v lednu: Čt-So: 18–22 hodin

Informace v češtině: www.snow.cz/stredisko/229-semmering

Web střediska: www.semmering.com

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám