Hlavní obsah

Herlíkovice: Tady zažijete pravou krkonošskou zimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herlíkovice představují jeden z velmi dobře dopravně dostupných areálů Krkonoš mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem a díky dvěma propojeným a charakterově odlišným lokalitám osloví široké spektrum lyžařů. Zatímco sportovně laděné sjezdovky Herlíkovic vám dají do těla, rodinný Bubákov nechá vaše nohy na chvíli i odpočinout.

Jak se lyžuje v HerlíkovicíchVideo: snow.cz

 
Článek

Sjezdovky Herlíkovic můžete vidět prakticky z hlavní silnice, přesto jakmile se dostanete „za cestu“ a necháte se prvně kotvovým vlekem vyvézt do kopců, není po městském ruchu ani památky a vy můžete nasávat krkonošskou atmosféru, která se momentálně předvádí ve vší zimní parádě.

Začínáme tradičně v Herlíkovicích, kde parkujeme zdarma na hlavním parkovišti prakticky pod sjezdovkou u Hotelu Eden, odkud už to je na sjezdovku jen pár schodů k nástupu na kotvový vlek. Za pomoci kotvy a sedačkové lanovky Žalý se dostáváme na naši oblíbenou sjezdovku Rodinnou.

Sjezdovka Rodinná trochu klame názvem, protože byste si mohli pomyslet na nějakou rovinatou modrou pláň, opak je ale pravdou. Červená Rodinná má na svém úvodu řekněme docela hravý profil, respektive část svahu je odkloněná, takže zdatný lyžař to bere jako zpestření, kdo se necítí, může kroužit oblouky buď v pravé horní části svahu, nebo v levé dolní.

Lyžování kousek za moravskými humny. Semmering láká na akční sjezdy během celého dne

Cestování
Foto: Tomáš Rucký

Herlíkovice osloví široké spektrum lyžařů.

Takto je sjezdovka zvlněná jen chvíli a posléze se srovná a vyloupne se z ní regulérní carvingová ranvej. Část sjezdovky lemující kotvu je vůbec mojí nejoblíbenější z celých Herlíkovic, protože má sklon, který není ani příliš rovinatý, ani příliš prudký, takže se tu dá krásně pokládat do oblouků.

Zásoby na horší časy

Podél Rodinné sjezdovky se ve spodní části skvěly poctivé hromady sněhu, tedy zásoby, kterými se Herlíkovice připravují na „horší zimní časy“. Tyhle sněhové kopce by měly ručit za jistotu sněhu i v následujících týdnech.

Podobně sportovní charakter má červená sjezdovka Pětistovka u kotvy a také horní část černé sjezdovky Sportovní, která bez okolků spadá střemhlav dolů, takže po hranách jedete stručně řečeno kule. Když jsme kolem desáté hodiny jeli černou, tak už sice manšestrové proužky k vidění nebyly, přesto měla sjezdovka nadstandardně tvrdý podklad, na kterém hrany lyží, nebo alespoň ty nabroušené, docela dobře držely.

Foto: Tomáš Rucký

Herlíkovice skýtají půvabné výhledy.

Herlíkovice jsou propojené s vedlejším areálem Bubákov, jehož sjezdovky jsou pohodově modré, sem tam se nějaký úsek jenom ke konci trati začervená. Centrální sjezdovkou je tady červeno-modrá sjezdovka Bubákov, která je v horních dvou třetinách široká, pozvolná a dobře přehledná, takže to tady byla v neděli přehlídka všech typů dětských lyžařských obloučků i „šusů“. Sice tu bylo v hezkou neděli docela plno, sklon této sjezdovky je ovšem na výcvik prvních oblouků značka ideál.

Kromě sjezdovky Slalomák a Dětské je na Bubákově v provozu vše. Pokud jste s dětmi, které zvládají jen mírný sklon, doporučujeme jezdit jen v horní části na dětské pomě, pokud si děti už troufnou i na trochu prudší sešup, můžete jezdit až dolů k sedačkové lanovce, kde se sjezdovka trochu přiostří, jde ale jenom o krátkou sekci.

Lyžařské školy pro děti

Pro ty nejmenší děti jsou tu připravené dva lyžařské parky, jeden u výstupu sedačkové lanovky na Bubákově s pojízdným pásem a několika slalomovými zvířaty, druhý u hlavního parkoviště v Herlíkovicích. Každý park má něco do sebe, ten na Bubákově je sice na vybavení skromnější, ale zase se vyjímá pěkně na sluníčku s výhledem do krajiny, lyžařský park Yellow Point u parkoviště je sice skoro celý den ve stínu, ale je dobře přístupný a velmi pestře vybavený.

Foto: Tomáš Rucký

Na děti jsou připraveni v lyžařské škole.

Kromě pojízdného pásu a lanáčka disponuje množstvím slalomových zvířat, branek, překážek, lyžařským kolotočem a také jsou tu malé skoky pro trénink a zpestření jízdy i těch nejmenších lyžařů.

Přímo u lyžařského parku u hlavního parkoviště najdete i zázemí lyžařské školy Yellow Point, která zároveň představuje půjčovnu lyží, servis i ohřívárnu pro děti. Nechybí tu dokonce hořící krb a nejrůznější hračky pro malé lyžaře i nelyžaře, kteří se tu hrou můžou odměnit za první obloučky nebo se jednoduše v teple nasvačit.

V lyžařské škole Yellow Point můžete vybírat mezi skupinovou a individuální lyžařskou lekcí. Ta skupinová se koná vždy dopoledne od 10 do 12 hodin v termínech 5.-9. 2. a 12.- 16. 2. a vyjde na 690 Kč/2 hod. Každý den pak můžete od 8.30 do 16 hodin objednat individuální výuku za 790 Kč na 55 minut nebo je tu možnost i výuky při večerním lyžování do 21 hodin.

Foto: Tomáš Rucký

Zásoby na horší časy

Na občerstvení se v Herlíkovicích nabízí několik bufetů přímo u svahu, z nichž mezi nejznámější patří například občerstvení U Zmrzlýho s prosluněnou terasou na Bubákově nebo kulatý apres ski bar Rondo na začátku sjezdovky Pětistovka.

My se obvykle chodíme naobědvat do restaurace Herlíkovice, která nabídne tradiční českou kuchyni a zatím nám tu vždy chutnalo. Porce jsou obří, takže se většinou z jednoho talíře najíme dva. Na výběr tu je klasicky svíčková (195 Kč), bramborové knedlíky plněné uzeným se zelím (165 Kč) nebo moravský vrabec s bramborovým knedlíkem (179 Kč).

K jídlu si dále můžete vybrat i například okurkový salát nebo jako dezert několik druhů dortíků. Hruškovice s hruštičkou přímo u pokladny pak připomene i alpské aprés-ski.

Levnější skipas do Herlíkovic můžete mít díky Snowpassu, kdy si skipas koupíte dopředu online za lepší cenu a z parkoviště tak můžete nohy nacvaknout rovnou do lyží, aniž byste museli k pokladně. Dospělí tak platí u celodenního lístku 800 Kč místo 900 Kč.

Herlíkovice v kostce

Vzdálenost z Prahy: cca 2 hod (140 km)

Skipasy

  • Celodenní skipas dospělý (18-62 let): 900 Kč
  • Celodenní skipas dítě (6-12 let): 540 Kč
  • Celodenní skipas dítě do 6 let (v doprovodu rodiče): 50 Kč
  • Celodenní skipas junior (12-18 let): 720 Kč
  • Celodenní skipas senior (nad 60 let): 720 Kč
  • Celodenní skipas senior (nad 60 let) ve středu: 360 Kč

Provozní doba střediska: 8:30 – 16:00

Webové stránky střediska: www.snowhill.cz/herlikovice

Parkování: zdarma na parkovišti u Bubákova i Herlíkovic

Tento text vznikl ve spolupráci s redakcí portálu Snow.cz.

Alpám se Česko sice nevyrovná, ale tuzemské skiareály v investicích nezaostávají

Cestování

Arabba: sportovní oblouky pod královnou Dolomit

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám