Hlavní obsah

Těmto zemím se příští rok raději vyhněte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libye, Sýrie a Afghánistán jsou mezi zeměmi, kterým byste se měli v příštím roce vyhnout velkým obloukem. Na bezpečnostní mapě organizace International SOS jsou označeny jako extrémně rizikové. A spolu s nimi mimo jiné i Irák, Jemen, Somálsko či Mali. Naopak nejbezpečnějšími zeměmi jsou třeba Finsko, Norsko nebo Dánsko.

Foto: International SOS/travelriskmap.com

Mapa ukazuje, jaké země jsou z bezpečnostního hlediska nejvíce rizikové.

Článek

Organizace International SOS každoročně vydává svou mapu rizikových zemí. Zohledňuje při její tvorbě celkovou bezpečnost, zdravotnictví, a vzhledem k pandemii také rizika cestování a lokální restrikce.

Hodnoticími faktory první z kategorií jsou zejména politická situace, terorismus, válečné konflikty nebo i násilí na určitých etnických skupinách. Jako extrémně rizikové jsou proto označeny zejména africké státy nebo jejich oblasti. Kromě již zmíněných to jsou Jižní Súdán, Středoafrická republika, pohraničí Demokratické republiky Kongo nebo severní část egyptského Sinajského poloostrova.

Kodaň je nejbezpečnějším městem planety

Cestování

Vysoké bezpečnostní riziko pak cestovatelům hrozí v některých částech Mexika, ve Venezuele, Pákistánu, částech Indie či Barmě. Středně rizikové jsou třeba Rusko, Ukrajina, Turecko, Írán, Brazílie nebo Jihoafrická republika. Nízké riziko hrozí turistům v Evropě, Číně či USA a Kanadě.

Zelenou barvou, která značí zanedbatelné riziko, je označeno jen několik málo světových zemí. Jsou to Grónsko, Island, Dánsko, Švýcarsko, Slovinsko, Finsko či Norsko společně se souostrovím Špicberky.

Cestování mnohde omezeno

Na mapě zdravotnických rizik jsou jako vysoce rizikové země označeny mimo jiné Libye, Niger, Severní Korea či Afghánistán. Dobrou zdravotní péči slibuje turistům prakticky celá Evropa, ale například Slovensko je značeno jako středně rizikové.

Co se týče covidu a cestovních restrikcí, je většina světa označena modrou barvou, která značí středně silné dopady covidu na turismus. Mezi striktnější země patří třeba Austrálie, Čína, Indie, Japonsko nebo Argentina, vůbec nejextrémnější dopady aktuálně pociťují Maroko nebo Alžírsko. Podrobnou mapu najdete zde.

Jedna z posledních autentických divočin

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám