Hlavní obsah

Kodaň je nejbezpečnějším městem planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánské hlavní město Kodaň je tím nejbezpečnějším na světě. Vyplývá to z výsledků analýzy Safe Cities Index od Economist Intelligence Unit. Metropole získala skóre 82,4 bodu, přičemž se hodnotily různé druhy bezpečnosti — digitální, osobní, zdravotní, ale i bezpečnost spojená s infrastrukturou a životním prostředím.

Foto: Profimedia.cz

Dánské hlavní město je nejbezpečnější metropolí na světě.

Článek

Podle kodaňského starosty Larse Weisse by město mělo být bezpečné pro všechny, ať už jde o děti, seniory, muže, ženy, nebo zástupce sexuálních či jiných menšin. „Jedním z klíčových faktorů, který z Kodaně dělá tak bezpečné místo, je nízká míra kriminality. Ta je teď na nejnižší úrovni za více než dekádu,“ uvedl Weiss. Doplnil, že důležitá je rovněž prevence vedená skrze nejrůznější iniciativy už třeba ve školách, spolcích či sociálních službách.

Podle serveru Independent se dánská metropole umístila na první příčce i z důvodu, že disponuje množstvím parků, zelenými i vodními plochami, a během pandemie koronaviru dala obyvatelům jasné instrukce, jak se chovat. Veřejnost navíc důvěřuje vedení města, stejně jako celé dánské vládě. Korupce je na nízké úrovni.

Odpočinek od roušek? V poloprázdné Kodani o ně ani nezavadíte

Cestování

„Pro Kodaň je také charakteristická velká sociální koheze a relativně malé rozdíly v bohatství. Jde o město, kde se uklízečka i šéf společnosti potkávají v lokálním obchodě a jejich děti navštěvují stejnou školu,“ konstatuje starosta. Zároveň přiznává, že mírná kriminalita ve městě stále existuje, vylepšit by podle něj šla i infrastruktura pro cyklisty, aby bylo ježdění na kole ještě bezpečnější.

Bodovalo i Tokio

Na dalších příčkách se coby nejbezpečnější metropole světa umístily kanadské Toronto, Singapur, Sydney, Tokio, Amsterdam, novozélandský Wellington, Hongkong, Melbourne a desátý je Stockholm.

Co se týče jednotlivých kategorií, nejlepší digitální bezpečnost zajišťuje obyvatelům Sydney, ve zdravotní bezpečnosti exceluje Tokio. Nejbezpečnější infrastrukturu má Hongkong a v rámci životního prostředí bodoval Wellington. První místo za osobní bezpečnost putuje opět do Kodaně.

Dánské hlavní město se ve všech kategoriích umístilo v první desítce, vyjma zdravotní bezpečnosti. Tam si připsalo až 26. místo za Istanbulem, Frankfurtem, Los Angeles, Pekingem nebo Dubají.

Pražské Vinohrady jsou mezi padesátkou nejvíc cool čtvrtí světa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám