Hlavní obsah

Svatý grál milovníků letectví a dobrého jídla? Galavečeře pod concordem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadzvuková rychlost a čtyřchodové menu vskutku nejsou spojením, které by mohli často zakusit běžní smrtelníci. V Manchesteru ale budou mít brzy možnost alespoň malé ochutnávky. K příležitosti 20. výročí posledního letu concordu se tam bude konat stylová galavečeře pod křídly ikonického tryskáče. V Manchesteru ale můžete nadzvukový letoun prozkoumat i v rámci organizovaných prohlídek.

Foto: Profimedia.cz

Ikonický concorde se dříve proháněl na nebi nad Manchesterem, důchod tráví v tamějším hangáru.

Článek

Black Tie banket pod křídly concordu se v Manchesteru uskuteční 27. října a po vstupenkách na luxusní akci v ceně zhruba 2500 korun se jenom zaprášilo. Vyjma unikátní lokace v hangáru s výhledem na letadlo a lákavého menu se totiž večeře zúčastní i bývalý pilot legendárního letounu John Tye.

Kapitán Tye se s hosty podělí o zkušenosti s řízením nadzvukového tryskáče, a dokonce bude demonstrovat něco z jeho ovládání. Hudebního doprovodu akce se zhostí sopranistka Gemma Ashleyová.

Na nejlepším letišti světa by brzy neměly být potřeba pasy

Cestování

Qatar Airways jsou už pošesté v řadě nejlepší leteckou společností

Cestování

„Většinu let své aktivní služby byl concorde pravidelným návštěvníkem Manchesteru. Jeho ikonická silueta byla dokonce součástí bývalého loga letiště, tak moc byl populární mezi cestujícími a fanoušky létání,“ sdělil manažer parku Paul Emblow serveru Luxury Launches. Dodal, že: „Runway Visitor Park nyní poskytuje stálý domov vlajkové lodi British Airways G-BOAC, která přepravovala členy královské rodiny i další slavné tváře a je tak ideálním prostředím pro oslavu výročí jejího odchodu do důchodu.“

Concorde v dobách největší slávy

Nadzvukový dopravní letoun přepravoval pasažéry na letišti v Manchesteru více než dvě desetiletí. Poslední komerční let uskutečnil 22. října 2003. O týden později přistál letoun provozovaný společností British Airways, aby byl vystaven v Runway Visitor Parku (RVP).

Maximální rychlost concordu přesahovala dvojnásobek rychlosti zvuku. Jeho cestovní rychlost byla 2158 km/h a má 100 míst pro cestujících. Poprvé letěl v roce 1969, komerčně pak roku 1976.

S concordem je možné se v manchesterském RVP seznámit na pravidelné bázi. Tryskáč, známý fanouškům jako „Alpha Charlie“, je přístupný v rámci organizovaných prohlídek.

Ty klasické stojí v přepočtu zhruba 500 korun, platinové, kde můžete letadlo důkladně prozkoumat, zažít demonstraci ovládání a vychutnat si sklenku šampaňského jako správná celebrita, na něž je concorde zvyklý, pak zhruba 1120 korun.

Z Londýna do New Yorku za hodinu a půl? NASA plánuje vlastní nadzvukové letadlo

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám