Hlavní obsah

Na nejlepším letišti světa by brzy neměly být potřeba pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování z Letiště Singapur-Changi, které bylo v červnu vyhlášeno nejlepším na světě, má být brzy ještě příjemnější. Podle tamních úřadů by počátkem příštího roku mělo být možné odletět z městského státu bez pasů, pouze s použitím biometrických údajů.

Foto: Profimedia.cz

Biometrická data jsou budoucností cestování.

Článek

Na singapurském letišti má být podle CNN zřízeno automatizované pracoviště kontroly totožnosti bez pasů pouze s využitím biometrických dat. Ty ministerstvo vnitra České republiky definuje jako „zobrazení obličeje a otisky prstů snímané prostřednictvím speciálního technického zařízení“.

Singapur se tak podle ministryně komunikace a informací Josephine Teové stane jednou z prvních zemí na světě, které toto automatizované odbavení pasažérů zavedou.

Využívání biometrické technologie nebude pro singapurské letiště úplnou novinkou, do jisté míry už se v automatizovaných pruzích na imigračních kontrolních stanovištích uplatňovalo. Nadcházející inovace má však snížit nutnost neustálého ukazování pasů a zjednodušit celý proces odbavení.

Turistce naservírovali kraba za více než 15 tisíc korun. Na restauraci zavolala policii

Cestování

Plánované rozšíření

Biometrické údaje mají být použity k vytvoření „jednoduché známky ověření identity“, která bude použita na několika automatizovaných dotykových bodech odbavením zavazadel počínaje a imigrační kontrolou s následným nástupem na palubu konče. To má významně eliminovat potřebu fyzických cestovních dokladů jako pas a palubní lístek.

Úspora času je na letišti, které využívá více než 100 leteckých společností odbavujících pasažéry do 400 měst na světě, klíčová. Letiště má v současnosti čtyři terminály a v červnu kupříkladu odbavilo více než pět milionů pasažérů.

Foto: Profimedia.cz

Singapurské letiště se dá srovnat jen s málokterým na světě.

V plánu je i další rozšíření o pátý terminál, aby mohlo uspokojit nároky stále se zvyšujícího počtu cestujících. Letiště předpokládá konstantní návrat k číslům před pandemií a doufá, že nový biometrický systém zajistí hladší odbavení přibývajících cestujících.

Singapurské letiště Changi pravidelně vítězí v žebříčku nejlepších na světě díky množství živé zeleně, vnitřnímu vodopádu vysokému 40 metrů, motýlí zahradě, kinu a více než dvou stovkám obchodů, restaurací a dalších míst, kde vám čekání na let uteče samo.

Jinde ve světě

Od roku 2018 využívá mezinárodní letiště v Dubaji biometrické tunely Smart Gates, které rozpoznají obličeje k ověření identity cestujících za pouhých pět sekund. Cestující mohou k autentizaci místo pasů využívat také otisky prstů.

Biometrická technologie se částečně používá na mezinárodních letištích i v dalších částech světa jako na mezinárodním letišti v Hongkongu, na obou tokijských letištích, londýnském Heathrow a pařížském Letišti Charlese de Gaulla.

V Singapuru se chystá světově první kočičí plavba

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám