Hlavní obsah

Státní zámek Opočno nejen z ptačí perspektivy. Prohlédněte si i veřejnosti nepřístupná místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opočno

Zcela výjimečně odemkl Státní zámek Opočno pro veřejnost prostory, které nejsou běžně přístupné. A to jen na tento víkend. K vidění je kromě bývalé zámecké kuchyně i francouzská knihovna, nejoblíbenější místo knížete Josefa II. Colloredo-Mannsfelda. V reportáži si tyto „tajné“ místnosti můžete prohlédnout, stejně tak jako zámek a jeho okolí z ptačí perspektivy.

Státní zámek Opočno nejen z ptačí perspektivy. Prohlédněte si i veřejnosti nepřístupná místaVideo: Novinky

 
Článek

Podle kastelána Tomáše Kořínka jednou za čas není na škodu ukázat lidem zázemí zámku, které bývá očím veřejnosti skryto. Zámek má totiž opravdu co ukázat a nejedná se jen o nablýskané a upravené reprezentační prostory.

Harrachovský zámek v Janovicích u Rýmařova je skrytým pokladem podhůří Jeseníků

Tipy na výlety

„Tento víkend se tu odehrávají speciální prohlídky, které neukazují načančané pokoje, ale jde se spíše po technickém zázemí zámku,“ přibližuje Novinkám na úvod kastelán a hned v chladné místnosti se skříněmi ukazuje speciální dobové kufry.

Foto: Novinky

Dobová chladnička

Stříbrnice

„Nacházíme se v takzvané stříbrnici. Ve skříních byly uloženy cennosti, například stříbrné nádobí. O tom svědčí právě ty kufry, v nichž se nádobí převáželo ze zámku na zámek. Colloredo-Mannsfeldská rodina sice byla bohatá, ale toho nádobí neměli tolik, takže si ho vozili mezi jednotlivými hrady a zámky, v tomto případě mezí Opočnem, Dobříší, Zbirohem a Vídní,“ říká kastelán.

Kuchyně s elektrickým výtahem

Následuje prohlídka bývalé kuchyně a „přípravny jídel“, ve které se dochovala část původního technického vybavení, například mycí pult nebo ledem chlazená historická lednička. Pozornost je věnována zejména vzácně dochovanému jídelnímu výtahu z počátku 20. století, včetně jeho nedávno objevené strojovny.

Foto: Novinky

Honosná jídelna prostřená pro 16 osob

Přes honosnou jídelnu, kde je prostřeno pro 16 lidí, se návštěvník dostane do francouzské knihovny. Ta pro běžné prohlídky veřejnosti dosud nikdy nezpřístupněná nebyla. Jedná se o soukromou knihovna knížete Josefa II. Colloredo-Mannsfelda.

Zámek Opočno poprvé zpřístupní druhé patro

Tipy na výlety

Spojovací chodba

Hned z knihovny se vypravíte zhruba čtvrt kilometru dlouhou chodbou propojující zámeckou budovu s letohrádkem. Byla zamýšlená nepochybně i jako chodba úniková.

Foto: Novinky

Tajné schodiště vedoucí z kostela do zázemí zámku

Zastávkou je oratoř kostela Nejsvětější Trojice, kde uvidíte i tajné schodiště, kam kněží chodili s hostiemi za šlechtou, jež se nechtěla účastnit mše s obyčejnými lidmi a celou mši sledovala právě odsud.

Letohrádek

Stavba v horní části zámeckého parku postavena v letech 1601 až 1602 rodem Trčků z Lípy. Předlohou se stal královský letohrádek v pražské Staré královské oboře.

Moravská Třebová bude mít expozici ve věži

Tipy na výlety

Prohlídky probíhaly v sobotu a budou probíhat i v neděli. Kastelán sice Novinkám prozradil, že by se takovýto víkend mohl konat ještě na podzim, ale zatím tuto informaci nemůže stoprocentně potvrdit.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám