Hlavní obsah

Zámek Opočno poprvé zpřístupní druhé patro

Po třech letech příprav se návštěvníci poprvé podívají, co na zámku Opočno ukrývá druhé patro. V rámci prohlídkové trasy se také budou moci pokochat vyhlídkou ze zámeckých arkád. To také ještě nikdy nebylo možné.

Foto: Profimedia.cz

Výhled ze zámeckých arkád nahrazuje v Opočně oblíbené výstupy na zámecké věže.

Článek

„Reinstalace zámeckých prostor je připomínkou stého výročí zpřístupnění zámku veřejnosti. Ve druhém patře vznikl samostatný prohlídkový okruh, představující soukromé hostinské pokoje nejbližších příbuzných tehdejšího majitele zámku, knížete Josefa II. Colloredo-Mannsfelda. Jde o apartmá sester knížete a jeho synovců. Další dvě místnosti tvoří rodové muzeum a nechybí vyhlášená opočenská zbrojnice,“ prozradil kastelán zámku a autor libreta expozice Tomáš Kořínek.

A dodal, že reinstalace vychází z fotografií a inventáře zámku z roku 1910. „Tehdy se Josef II. Colloredo-Mannsfeld rozhodl ze zámku vytvořit rodovou pokladnici. Proto sem svezl veškeré sbírky rodu z hradů a zámků po celé monarchii,“ dodal Kořínek.

V Benátkách po 500 letech zpřístupnili jednu z nejznámějších budov

Cestování

I díky tomu je na Opočně na 16,5 tisíce položek v depozitářích. Nově zámek nabízí dva plnohodnotné prohlídkové okruhy. Na každém stráví turisté zhruba hodinu. Celkem to je 40 místností.

„V posledních desetiletích bylo Opočno prezentováno spíše jako muzeum či přehlídka historických nábytkářských slohů a ve druhém patře byla zpřístupněna unikátní zbrojnice. Nyní budou mít návštěvníci možnost podívat se i na obnovenou a zpřístupněnou arkádu, kde mají svoji klec papoušci, které tu měli i původní majitelé,“ připomněla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Obnova interiéru stále probíhá

„V západním křídle se teprve začínají restaurovat vzácně dochované tapety a malby. Proto zde lidé uvidí, jak celý proces obnovy probíhá, a budou mít další roky srovnání, jak vypadají zrestaurované místnosti a prostory, které na obnovu teprve čekají,“ dodal kastelán Kořínek.

„Během dvou let se na Královéhradecku a Pardubicku podařilo dokončit kompletní reinstalace tří objektů. Kromě Opočna to bylo na Náchodě a v Litomyšli,“ uvedl ředitel památkové správy ve východních Čechách Miloš Kadlec.

Špilberk ukazuje dosud neznámá místa

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám