Hlavní obsah

Souostroví ve tvaru motýla láká na karibské pláže a jedinečné vyhlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý co do velikosti, ale velký co do počtu zážitků. Tak se Guadeloupe, zámořský region Francie v srdci Malých Antil, prezentuje světu. Pět ostrovů dělí od Prahy 11 hodin letu. Necháte se zlákat kouzlem neokoukané exotiky? Vidět je co nad mořskou hladinou i pod ní. Nejen na bezmála 500 kilometrech pláží a 160 kilometrech turistických tras.

Foto: Profimedia.cz

Bas du Fort beach na ostrově Grande-Terre

Článek

Pětici ostrovů propojených trajektovými linkami mezi Antiguou a Dominikou omývá Karibské moře na západě a Atlantik na východě. A zatímco v „Dominikáně“ či na Bahamách už byl leckterý Čech, Guadeloupe stále platí za nepříliš známý kousek ráje. Má pro nás přitom četné výhody.

Platí se tam eurem, a jelikož se jedná o zámořský department Francie, Češi k jeho návštěvě nepotřebují vízum. Teoreticky není problém vycestovat na Guadeloupe jen s občanským průkazem, pas je ale při cestách na delší vzdálenosti a do exotiky obzvlášť vždy jistější variantou.

Prahu s hlavním městem Basse-Terre pojí denní lety společností Air France s jedním přestupem v Paříži, popřípadě dvěma s KLM v Paříži a Amsterdamu. V případě časné rezervace lze zpáteční letenky pořídit od 16 tisíc korun.

Západním Karibikem na rozmařilé vlně

Cestování

Mateřskými jazyky tamních obyvatel, jichž na ostrovech najdete zhruba 385 tisíc, jsou francouzština a kreolština, v turistických oblastech se ale bez problémů domluvíte i anglicky.

Díky tropickému klimatu panuje na ostrovech celoroční léto s průměrnou denní teplotou 27 stupňů celsia, která je stejná jako průměrná teplota moře. V srpnu a září někdy teplota vody stoupá až ke třiceti stupňům, jedná se zároveň o sezonu hurikánů, k návštěvě tak lze doporučit především ostatních deset měsíců. Na ostrovech nejméně prší od února do července. Každý z nich má přitom vyjma krásných pláží i další lákadla.

Za aktivitami na Basse-Terre

Hlavní město souostroví Guadeloupe leží na stejnojmenném ostrově a znamená v překladu „Nízká země“. To ostře kontrastuje s jeho polohou na úpatí vulkánu La Soufrière, který je nejvyšším bodem Malých Antil. Stále aktivní vulkán je jedním z hlavních lákadel ostrova, dá se na něj totiž vystoupat v rámci zhruba pětihodinového značeného treku. Výhledy z 1467 m n.m. jsou pak přímo dechberoucí.

Foto: Profimedia.cz

Cesta k vulkánu je cílem sama o sobě.

Procházka tropickým pralesem i divokými loukami v srdci národního parku má díky okolní rostlinné diverzitě sama o sobě stát za to. Souostroví Guadeloupe, jehož tvar připomíná motýla, je od roku 1992 biosférickou rezervací UNESCO, přičemž 77 % jeho území podléhá ochraně.

Nedaleko Basse-Terre se nachází i Holubí ostrov obklopený rezervací Cousteau, kde se na ploše 987 hektarů rozkládá srdce národního parku vynikajícího diverzitou mořské fauny. Příznivci potápění, šnorchlování i lodí s proskleným dnem tam mají jedinečnou příležitost pozorovat korály, mořské koníky i rozličné druhy ryb i želv.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbeným cílem turistů jsou i vodopády.

Od prosince do dubna do teplých vod kolem ostrova připlouvají vyvést svá mláďata kytovci, zejména vorvani a keporkaci, jejichž pozorování patří k oblíbených kratochvílím turistů.

Ti, kteří raději obdivují krásy souše, mohou navštívit botanickou zahradu s více než tisícem rostlinných druhů, mezi kterými se procházejí plameňáci a poletují pestrobarevní papoušci. Nechybí kupříkladu tygří orchidej, jež je největší na světě. Oblíbený je i pěší výlet k vodopádu Troisième chute du Carbet, který vede přes mahagonovou plantáž.

Pláže Grande-Terre

Ostrov Grande-Terre od Basse-Terre dělí úzký mořský kanál. Navzdory svému jménu „Velká země“ je tím menším ze dvou hlavních ostrovů, jméno získal vzhledem k výrazně větší velikosti než ostatní tři jižněji umístěné ostrůvky.

Právě na Grande Terre leží značná část jak turistických letovisek Guadeloupe, tak i zemědělských oblastí. Na ostrově se nacházejí jak bílé pláže, tak i se zlatým či černým pískem. Vyjma koupání a surfování patří k další z oblíbených aktivit objevování bohatého podmořského života, nedaleko ostrova se nacházejí i u potápěčů oblíbené vraky lodí.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Bois Jolan na Grande Terre

La Désirade je nejstarším ostrovem Malých Antil. Zdejší kameny jsou staré 145 milionů let, vyrábějí se z nich oblíbené šperky i suvenýry. Na ostrově funguje i umělecká dílna, kde je možné vytvořit si svůj vlastní šperk z čediče, jaspisu a dalších. Nachází se tam také největší botanická zahrada v celém Karibiku věnovaná pouštním rostlinám a jedna z nejoblíbenějších pláží oblasti, bělostná Fifi lemovaná kokosovými palmami.

Marie-Galante je zhruba kruhový rovinatý ostrov obklopený korálovými útesy, kde se stále na některých místech můžete cítit jako Robinson Crusoe. Půvabné pláže, cukrová třtina a z ní vyrobené rumy a Murat, sídlo z 19. století sloužící dnes jako umělecké a kulturní muzeum, vás přenesou do dob dávno minulých. Marie-Galante lze pohodlně objevovat na kole.

Foto: Profimedia.cz

Letovisko Terre de Haut na ostrově Les Saintes.

Na ostrůvku Les Saintes můžete zhlédnout keramickou dílnu založenou už v 18. století. Zátoku svatých, jež patří mezi nejkrásnější na světě, lze obdivovat z Napoleonovy pevnosti, stejně jako ze dvou dalších, z nichž byl od 17. do 19. století výhled na časté námořní bojiště Francouzů a Angličanů. V ještě dřívějších dobách tam často kotvili piráti. Dnes se turisté kochají na plážích jako Pain de Sucre krásami nad hladinou i pod ní.

Limetkoví mravenci, lascivní květy i nemoc jménem Havana

Cestování

Jedno z nejhezčích míst v Dominikáně? Ostrov Saona je jako z katalogu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám