Hlavní obsah

Šot Djerid: Mars na Zemi

Novinky, Jakub Kynčl (Tozeur)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tozeur

Šot Djerid (Chott el Jerid) je sezónní jezero, které je po naprostou většinu roku vyschlé. Čím je výjimečné? Jde o největší solné jezero v severní Africe. A pokud přijedete v suché sezóně a nebude po dešti, který je na Sahaře značně neobvyklý, naskytne se vám pohled, který může připomínat planetu Mars.

Foto: Profimedia.cz

Oblast nedaleko alžírské hranice není pro život ani trochu jednoduchá.

Článek

Oblast solného jezera Šot Djerid má výrazně načervenalou barvu díky vysokému obsahu železa v zemi. Právě tento faktor způsobuje, že některé části solných plání vypadají jako povrch planety Mars.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá jezero v létě, když je zcela vyschlé.

„Šot Djerid je oblíbenou turistickou atrakcí, protože je zde při vyšších teplotách často k vidění fata morgana. Pro místní je pak silnice, která jezero protíná, šancí k tomu vydělat si nějaké peníze. Prodávají drobné občerstvení, a také pouštní růže, které v Tunisku seženete skoro všude a jsou velmi levné,” rozpovídal se místní průvodce Abdel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Šot Djerid

„Solné jezero zabírá bezmála sedm tisíc kilometrů čtverečních a sůl z něj je opravdu extrahována. V zimě, kdy se jezero částečně naplní vodou, jsou z okrajů sbírány části solné krusty. Samozřejmě s pokrokem průmyslu se k soli dostáváme už více cestami,” dodal Abdel.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Šot Djerid

Pokud se vám zdá, že je vám jezero Šot Djerid povědomé, možná jste jen nadšený fanoušek Hvězdných válek a správně si pamatujete, že tato oblast znázorňovala v této legendární filmové sérii pouštní planetu Tatooine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám