Hlavní obsah

Smutný pohled na místo, které lidem do tváří vhánělo úsměv

Novinky, fis

Do rozlehlého zábavního areálu Spreepark v Berlíně přijíždělo v době jeho slávy ročně okolo miliónu a půl natěšených návštěvníků. Stal se fenoménem, jehož hvězda začala upadat až po čtvrtstoletí existence. Dnes si sem turisté jezdí prohlížet už jen zarostlé a oprýskané trosky.

Foto: Profimedia.cz

Řada atrakcí se ve Spreeparku postupně ztrácí v bujném porostu.

Článek

Spreepark, původně kulturní park Plänterwald, vznikl už v roce 1969 na třiceti hektarech půdy. Lidé se sem kvůli atrakcím sjížděli zdaleka. Parku se chvíli dařilo i po roce 1989, kdy jej začal provozovat soukromník Norbert Witte s rodinou.

Ke stávajícímu vybavení následně přibyly megalomanská lákadla jako například westernové městečko či anglická vesnička. Přesto začal v polovině 90. let zájem o park upadat. Hýřivý provozovatel se rychle dostal do obřích dluhů. Vyšplhaly se až do výše v přepočtu přes čtvrt miliardy korun. Witte se navíc zapletl do obchodu s drogami, kvůli čemuž skončil za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Barevné ruské kolo v areálu Spreepark už se neotáčelo léta. Pohrává si s ním jen vítr.

Areál je uzavřený od roku 2002. Vše, co v něm zůstalo, už tedy 12 let chátrá. Dominantou parku je dodnes veliké ruské kolo. Jen těžko lze přehlédnout také loď, na níž se odehrávaly pirátské bitvy. Tiše jí vedle dělá společnost labuť, která před lety vozila ve svém dutém hřbetu návštěvníky.

Foto: Profimedia.cz

Pirátská loď a člun ve tvaru labutě v parku Spreepark

Ponuré prostředí zarostlého areálu, kde turisty vystřídal množící se hmyz, žáby a kachny, přitahuje fotografy a filmaře. Witteova dcera se místu snaží vdechnout znovu život tím, že sem vodí turistické výpravy. Sem tam se v bývalém zábavním areálu konají kulturní akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám