Hlavní obsah

Slay, fufu nebo hokna a švíca. Je těžší porozumět generaci Z, nebo Brňanům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to dopadne, když se sejde rodilá Pražanka žijící v Brně a rodilý Brňan žijící v Praze? Nikoliv, takhle nezačíná žádný hospodský vtip, ale speciální díl podcastu Slepá mapa, který vyšel na apríla. Kromě probírání různých animozit či rivality mezi dvěma největší českými městy došlo také na hantec a slang generace Z. Čemu je těžší porozumět, se dozvíte ve videu.

Slang generace Z versus hantecVideo: Novinky

 
Článek

Sledujte podcast Slepá mapa také na Instagramu, ať vám neutečou další zajímavé informace o chystaných dílech, kvízy či bonusový obsah.

19letá Zdenka Benešová, která pochází z pražských Bohnic, se do Brna přestěhovala loni v září. Tamní hantec je pro ni ale zatím spíše velkou neznámou. Ví sice, co je šalina, ale kdyby na ni někdo chtěl zavolat švestky, tápala by, co se daná osoba vlastně chystá udělat. Ani 31letý Jakub Štěpánek, který z Brna do Prahy přesídlil už před zhruba 10 lety, a je zástupcem takzvaných mileniálů, se však úplně nechytá, když dojde na slang generace Z.

„Hantecem už nemluví nikdo, ne? V Brně jsou všichni normální. To, že má někdo trošku přízvuk, přeci neznamená, že byste mu neměli rozumět,“ tvrdí Štěpánek. Zároveň však připouští, že několik specifických výrazů má stále ve svém slovníků, například „cajzli“. „To je označení pro Pražáka. Nebo já v tom tak alespoň žiju,“ dodává.

Mladí milují anglicismy

I kvůli podobným slovům, která mohou mimobrněnské zaskočit, jsme oba účastníky aprílového dílu Slepé mapy v závěru natáčení posadili naproti sobě a nechali je otestovat, jak porozumí světu toho druhého.

Rivalita Prahy a Brna? Burani s mindráky jsou všude, shodují se Brňák a Pražačka

Cestování

„Co znamená, že půjdu do hokny?“ dotazuje se Štěpánek Benešové. Ta však jen bezradně zdvihá obočí a vznáší nechápavé „cože“. Rodilý Brňan si zase neví rady se slovíčkem fufu, které ve slangu generace Z označuje padělky. Méně zrádnými se ukázaly být výrazy slay, felit nebo zkratka FOMO. Řada podobných slov má totiž základ v angličtině, ke které mají mladší generace výrazně blíž než ty předchozí.

V zábavném mini kvízu se nakonec ukázalo, že slang generace Z je minimálně pro Štěpánka více srozumitelný, než je pro Benešovou pochopitelný hantec. Po natáčení připustila, že na svých znalostech musí ještě velmi zapracovat.

A jak byste obstáli vy? Víte, co ve slangu generace Z znamená pufík, delulu nebo zkratka YK? Anebo naopak, co v hantecu znamená švíca, retych nebo šaškec? Dejte nám vědět v anketě či diskuzi pod článkem.

Anketa

Co je pro vás srozumitelnější?
Slang generace Z
7,8 %
Brněnský hantec
79,4 %
Ani jedno
12,8 %
Celkem hlasovalo 5496 čtenářů.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám