Hlavní obsah

Slavnou Lví skálu zdobí malby vnadných žen. Při cestě na vrchol se leckomu zamotá hlava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrý boční vítr se opře do železného schodiště připevněného k úbočí. „Hlavně se nekoukat do údolí,“ připomenu sám sobě, když upírám oči na nohy, abych na úzkých schodech nezakopnul. Cesta na vrchol Lví skály, symbol Srí Lanky, dá zabrat i někomu, kdo běžně závratěmi a fobií z výšek netrpí. Překonání více než tisícovky schodů se ale vyplatí, protože výhledy jsou ze Sigiriyi skutečně prvotřídní.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Lví skála je 180 metrů vysoká, vrchol je v nadmořské výšce 349 metrů.

Článek

Srílanská stolová hora stojí v krajině jako solitér; obklopují ji husté lesy, z nichž vystupuje jako maják střežící celou oblast. U jejího úpatí se nacházejí pozůstatky zahrad s jezírky, která někdejší obyvatelé využívali v horkých dnech ke svlažení, i obranný vodní příkop, v němž stále žijí krokodýli. I když ze zahrad zbylo jen torzo, stačí to k představě o tom, jak rozlehlá a honosná Sigiriya byla.

Původ celé skalní pevnosti je opředen tajemstvími. Podle legendy nechal palác v oblacích vystavět král Kassapa poté, co zavraždil svého otce – chtěl se tu skrýt před hněvem bratra, právoplatného následníka trůnu. Přístup ke schodišti na skálu je proto chráněn z obou stran obřími balvany. „Ty měly zpomalit vojsko, zužují cestu, takže armáda se tudy nemohla nahrnout,“ vypráví průvodce Ravi.

Zhruba v polovině cesty na vrchol, po ujití více než pěti set strmých kamenných schodů, se nacházel hlavní vstup. Strážil ho ohromný lev, z kterého dnes zbývají jen masivní tlapy – odtud také pochází přezdívka Lví skála. Okolní plácek slouží jako odpočívadlo před poslední etapou výstupu, obývají ho přidrzlí makakové, kteří využijí každou příležitost, aby v nestřežený okamžik ukradli turistům jídlo. Opice umí být vskutku nenápadné a především neskutečně rychlé, loupež se odehraje v řádu několika málo vteřin.

Jízda na slonech v Asii? Po desítkách let mají zvířata zcela zdeformovanou páteř

Cestování

Od lvích tlap pokračuje na vrchol železné schodiště připevněné k úbočí. Je úzké a vyjma jednoho krátkého úseku obousměrné. Při větším návalu turistů je cesta nahoru i dolů velmi intenzivním zážitkem, který lidem se strachem z výšek nelze doporučit. Překonat se, to však stojí i za salvu nadávek, kterou vypouštím po celou dobu – především na svou vlastní adresu.

„Král nikdy nechodil, vždy ho nahoru vynesli,“ doplňuje průvodce. Šťastlivec, pomyslím si, když zdolám posledních pár schodů. Z vrcholu stolové hory je perfektní výhled do všech stran. Tady se nacházely terasy s palácem i ubikacemi pro služebnictvo; obyvatelé tu žili před více než tisíci lety.

Kassapa nicméně došel na Sigiriyi i svého konce. Navzdory dobré strategické poloze se skálu podařilo královu bratrovi Moggalanovi dobýt a panovník raději skočil z hory dolů, než aby padl do zajetí. Podle trochu jiné verze měla Kassapu otrávit manželka.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Schodiště na úpatí je vklíněné mezi skály. Ty měly zpomalit nepřátelské vojsko.

Historici později doložili, že skálu využívali buddhističtí mnichové jako klášter, a to až do 14. století. Potom Sigiriyu záhadně opustili a na dlouhá staletí se na ni zapomnělo. Znovuobjevena byla až na přelomu 19. a 20. století britským archeologem Harrym Charlesem Purvisem Bellem. Jeho výzkum odhalil, že někdejší vládci udržovali vztahy s dalekými zeměmi, našly se tu i římské mince.

Akty se nesmějí fotit

Legendy ohledně původního účelu Lví skály přiživují také erotické malby z 5. století, které vyobrazují 19 vnadných žen. Původně jich mohlo být až 500, údajně byly součástí Kassapova harému. I proto se Sigiriyi občas přezdívá palác neřesti. Malby jsou nicméně skvěle zachovalé a lze si je prohlédnout po sestupu cestou k východu. Autor erotických děl vyobrazil figurantky s velice bujným poprsím; možná i proto jde o jediné místo celého komplexu, kde platí striktní zákaz focení.

Foto: Profimedia.cz

Ženy zřejmě vyobrazují členky králova harému.

O kráse Lví skály, jejího okolí i místních maleb pak pojednávají básně napsané na takzvané Zrcadlové stěně. „Říká se jí tak, protože byla v minulosti natolik naleštěná, že se v ní vše odráželo jako v zrcadle,“ doplňuje průvodce Ravi.

Na prohlídku celého komplexu, který je od roku 1982 zapsán na seznamu UNESCO, je radno vyhradit si nejméně tři hodiny. Ideální je dorazit brzy ráno, kdy tu ještě není tolik lidí. Nutno zmínit, že po politických a ekonomických problémech, s nimiž se Srí Lanka v minulém roce potýkala, a zcela jistě i po pandemii, si ještě nestihlo do země najít cestu tolik turistů. Na návštěvu Srí Lanky možná neexistuje příhodnější doba než právě nyní.

Foto: Profimedia.cz

Původně mělo být ženských postav na 500.

„Od letošního podzimu mohou Češi na Srí Lanku poprvé letět přímou linkou z Prahy. Lety do Kolomba budou během celé sezony trvat přibližně deset hodin, cesta se tak zkrátí a bude pohodlnější než kdykoli v minulosti,“ okomentovala mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková s tím, že ostrovní stát patří k nejlevnějším exotickým destinacím.

„Turisty láká nejen na odpočinek na plážích, ale také na výlety po ostrově. Za návštěvu stojí důležitá buddhistická či hinduistická místa, památky UNESCO, ale také čajové plantáže nebo ikonické železniční tratě,“ doplnila Pavlíková.

Na všech podobně vytížených místech je však třeba obrnit se železnou vůlí a nervy. Nejen kvůli větší koncentraci lidí, ale i místních prodejců se suvenýry. Na druhou stranu i předměty z kategorie cetek, na které se bude doma jen prášit, nejsou nijak kýčovité, a třeba takového ručně vyřezávaného slona z ebenu můžete usmlouvat na skutečně přátelskou, skoro až směšnou cenu. I to ke srílanskému koloritu neodmyslitelně patří.

Čedok ohlásil rekordní výsledky a nové destinace. Češi se dostanou charterem i do Keni

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do exotických zemí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám