Hlavní obsah

Jednu z nejpůvabnějších portugalských vesnic najdete na okraji strmého útesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Azenhas do Mar a je to nefalšovaná vesnička z pohlednice. Čistě bílé fasády domů se střechami v barvě terakoty se skví na podloží pískově zbarveného útesu, jehož úpatí omývají divoké vlny Atlantského oceánu. Že jste o ní ještě neslyšeli? I v tom tkví kouzlo portugalského venkova. Krásná místa tu stále ještě můžete zažít autenticky bez davů turistů.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vesnice Azenhas do Mar září do dáli.

Článek

Název vesnice v portugalštině znamená vodní mlýny moře a vznikl díky silnému proudu, který dříve skutečně poháněl vodní mlýny ve vesnici. Vyjma klasických rybářských domků typických pro tuto oblast zde najdete i architektonické skvosty se zdobnými fasádami od stavitelů zvučných jmen. Nechali si je tu postavit bohatší obyvatelé zhruba 11 kilometrů vzdálené Sintry a Lisabonu, který od vesnice dělí asi 40 kilometrů. Z obou měst se dnes dá do vesničky dostat pravidelnými linkami hromadné dopravy.

Schody vytesanými podél útesu se dostanete až k jeho úpatí, kde se nachází pláž. Ta však v závislosti na přílivu pravidelně zcela mizí pod bělostnou mořskou pěnou. Možnost, jak se i v tomto případě příjemně svlažit, skýtá částečně přirozený bazén napájený mořskými vlnami. V okolí se nacházejí i tři větší oblíbené pláže vzdálené do 20 minut cesty po kamenných schodištích. Pro ty, kteří na fyzičce teprve plánují začít pracovat, jsou samozřejmě dostupné rychlejší cestou autem.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V okolí vesnice najdete divoké pobřeží oblíbené u surfařů i zlaté písečné pláže.

Přímo u bazénu najdete restauraci, která vznikla na základech starého vodního mlýna, pravděpodobně jednoho z těch, jež daly vesnici jméno. Na své si v ní přijdou zejména milovníci vína, jehož nabídka čítá snad všechny regiony Portugalska, a samozřejmě ryb i všemožných mořských plodů. Důraz je zde kladen zejména na čerstvost a využívání lokálních produktů. A snad každý, kdo už někdy navštívil Portugalsko, ví, že jen samotné jídlo a víno by stály za jeho návštěvu. O přírodních krásách nemluvě.

Pestrobarevná Sintra působí jako oddychový magnet na turisty

Cestování

Zničilo ho zemětřesení, dnes však evropské město vzkvétá

Cestování

Pitoresknost vesnice byla a stále je inspirací pro mnohé výtvarné umělce jako Júlio Pomar, Emílio de Paula Campos nebo Milly Possozová. Obec se pravidelně objevuje na pohlednicích a v seznamu nejmalebnějších vísek země.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Na jaře zdobí Portugalsko svěží zeleň. Dokonce i na skalách kvetou sukulenty.

Ubytovacích možností přímo ve vesnici, obývané jen několika stovkami obyvatel, není mnoho, případné přespání je proto vhodné si rezervovat s větším časovým předstihem. Většina návštěvníků tak volí spíš jednodenní výlet.

V nedalekém městě Sintra je ale ubytovacích kapacit dostatek. A vyrazit do této oblasti a neprozkoumat její středověké paláce, hrad a zahrady, v nichž je radost se ztratit při obdivování kvetoucích vistárií, by byl stejně hřích.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Nedaleká Sintra je ideální základnou pro poznávání oblasti.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Portugalska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám